Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
3
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Виждам, че повечето хора гледат на религията като нещо лошо и пагубно. Колко от вас са я изучавали и анализирали? Аз ще ви кажа - почти никой. Защото религията и науката могат да вървят ръка за ръка. Но повечето сте толкова чалга интелектуални, че като чуете за християнство и си представяте най-мрачните краски на католицизма от Средновековието. Силният човек е този който е информиран и е чел,чел и прави разлика между православие, католицизъм, протестанство и далечните късноантични ереси.
265
0
 
2
 
! Отговори
Инквизтор преди 3 години
До 42И кое са глупости? Някога изучавали ли сте история на християнството и ритуалите му, едва ли. С изучаването на християнство се надявам хората да станат малко по-добри.
264
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен, стига да не се намесва Бог и измислените религии.
263
0
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
До До 248Как разбра че не ти е помогнал, ако ходихте с Христос сега щяхте да знаете че е писано,И за поповете,и за катаклизмите,и за времето което идва, Всеки хули бога,Защо? Някои очаква на готово,прочел 2 реда в Гугъл акъл дава та и налага. И срам нямате,секта било,глупост било,промивало мозъци и.т.н Прочели 1 ред от библията за пример дава,на какво учила. Библията не е роман. Тя се чете цял живот и всеки път се разкрива ново.Нищо хубаво не ни очаква,без вяра.Вярата не е ПОПА И КОЛАТА МУ
262
4
 
1
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Ако има Бог на него не му пука за света. Защо добрите хора страдат и светът е несправедлив? Да живееш , за да вярваш в измислен рай ли? Бъди кротък, за да те тъпчат всички. На това учи религията.
261
1
 
1
 
! Отговори
До 248 преди 3 години
Бог с нищо никога не ми е помогнал. Не е ставало въпрос за пари. Нито любов, нито истински приятели , нито нещо хубаво видях в живота си. На хора, които са зли , всичко им е било дадено. Не знам за чии грехове е умрял Иисус, но аз в тоя живот страдах повече от него. Витаги бях добра, а към мен хората не. Затова предпочитам да съм си сам.
260
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масов безбожник е станал българина, оттам са и всичките ни беди. На всичко отгоре седнали да ми претендират дори за будизъм в Православна България. Това е Позор и дълбок срам, че елементарна представа нямаме за вярата на дедите си,а камо ли за Христа и великата Му саможертва за нас грешниците....
259
7
 
5
 
! Отговори
42 преди 3 години
Позор. Дълбок срам, че съм българин, че в родината ми ще пълнят главите на децата с отвратителни глупости. Срам!
258
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По коментарите виждам, че марксизма ни е нанесъл огромни щети на нас, българите. Срамно е да си християнин, но е модерно и нормално да си хомосексуалист и безбожник. Били 21 век и не вярвали в Бог, а 90% от тях ходят по врачки, носят червени кончета против уроки и четат хороскопи и натални карти. Чиста проба лицемерие...
257
4
 
9
 
! Отговори
До Атеист преди 3 години
Атеисте, предполагаемият произход на човек от *** е теория на около 150 години, която не само че не е доказана, но и се отхвърля от повечето сериозни учени.
256
6
 
12
 
! Отговори
f преди 3 години
Хора дето не са прочели 2 реда от Божието слово БИБЛИЯ, Да не дават акъл.А на атеистите да не забравят.че живеят в свят изграден на Християнската вяра. От религията идват добродетелите и ценностната система.Колкото по-рано се запознае масата с Иссус Христос.Толкова по-бързо ще ви се отворят очите. Кои не вярва да пробва,истината не е в 2 поста от гугъл.
255
3
 
11
 
! Отговори
22 преди 3 години
Училището е светско място!!! Религия има в неделното училище. Добре е да се учат на такива добродетели, но те не идват от религията а от възпитанието. Защото няма значение дали Бог, Аллах или Буда са ти водачи ако си крадлив и лъжещ. Учете ги на световни религии ако е толкова голям тоя зор- да получат информация да могат да я анализират и отсеят за тях най-доброто. всичко друго е пропаганда
254
0
 
3
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
До Леле до 249За образованието ми не се притеснявай, аз съм отличничка по история и по други предмети. Вече не съм ученичка, но ти явно трябва да се върнеш в класната стая. Толкова от мен.
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда цъфнали сме и сме вързали, та това ни е проблема.....Тези, които в момента са на власт отдавна са загубили връзка с реалността
252
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИнтернационалКой е дал писменост? Ние? Ххаха! Некакви хора живели преди 1000+ години. Айде спокой се. Нищо общо с тях нямаш :) ... 0.003% гени. Уау!
251
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А будистите? Имахме в класа едно будистче, кеото идваше с робата и през междучасията, сядаше да медитира, но винаги му се подиграваха, ужасните хора от класа ни...
250
8
 
8
 
! Отговори
Интернационал преди 3 години
Да дадеш вяра и писменост на половината свят , а да изпаднеш до тотален атеизъм и да говориш неважни езици - Велико падение!!!
249
9
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Значи чак това поколение ще струва. Чак след 15 години може да става за живот в бг. Защо се забавиха толкова..Зад граница има стотици хиляди изгубени завинаги българи докато чакат края на духовната и физическата деградация в бг
248
3
 
16
 
! Отговори
Атеист преди 3 години
Това е абсурдно!!!Вярата отрича науката и науката отрича вярата .В един час учим децата , че хората са произлезли от маймуни в следващия час ,че от Адам и *** тръгва всичко.
247
5
 
8
 
! Отговори
Леле до 249 преди 3 години
Примитивна е баба ти , а жестоко е образованието ти - наистина ли не си дочуло за дворците от бял камък на древните българи, ***, зле такова lol наистина ли не си разбрало как са изчислили най-точният календар??? За колобрите нещо дочуло си??? Готина мацка си само за някой отчаян турски тираджия , dégage