МОН с три сценария за начало на учебната година

Най-притеснени са родителите на първокласниците
9 юли 2020 14:00, Петя Славова
32
МОН с три сценария за начало на учебната година
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три сценария подготвя МОН за начало на новата учебна година в зависимост от ситуацията у нас с коронавируса. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Сценариите засега са три. Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално – с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година – изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант – при него часовете ще се редуват – част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици – бъдещите първокласници.

Още по темата

"Това са деца, които нямат изградени навици за учене. Формата на обучение е по-лежерна дори в предучилищната и се опасявам, че ще се налага да стоя до детето си поне първоначално, а може би и по-нататък, за да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра", казва Деница – родител на бъдещ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

"Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини – вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава", заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред Нова тв.

От министерството обмислят и изцяло нов метод – на смесено обучение – част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият – в училище.

"Разглеждаме и такъв вариант – например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите", посочи още Михайлова.

За Деница това ще е най-добрият сценарий. „Аз лично като родител бих рискувала да пусна детето си по този начин. Силно се надявам, че ще може да има нормален първи учебен ден”, коментира тя.

Според директори такова смесено обучение ще бъде трудно за организация, но не и невъзможно.

"Това може да се случи в малка група от по 10 деца. Само че оттам нататък дистанцията между децата е точно като в детската градина в момента. Може би в рамките на няколко часа биха могли да се случват нещата, но не и целия ден", казва Нина Чанева – директор на 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри".

След три месеца опит във виртуалните класни стаи, директорите твърдят, че са готови да продължат по този начин и след 15-ти септември.

"Процесът е организиран и учителите също имат нагласата и готовността, включително се правят обучения онлайн и тук в училище, за да могат да се подпомагат колегите, които по-трудно се справят", посочва Нина Чанева.

И учители, и ученици обаче се надяват наесен да могат отново да се видят – очи в очи, а не през екрана на телефона

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Няма лошо - а дано! преди 3 години
Т.е. през ден да се заразяват децата, родителите и бабите и дядовците ли?Не мога да разбера как нормален човек би подценил вирус, който доказано убива хора? Или може би, според МОН, този вирус е пропаганда, измисмилица?Някой въобще може ли да мисли рационално?
26
0
 
1
 
! Отговори
Липсващ разум преди 3 години
Какви присъствия, извинете? За какво е това министерство на образованието, когато аз чувам само глупости от тях - матури на всички предмети, безмислени и пренатоварени учебници? Какво работите в МОН? Отчитате дейност или правите нещо смислено?? Защо искате да изложите на риск всички родители, баби и дядовци на децата с присъственост? Хора умират от този вирус или вие не разбирате? Логика? Разум? Тези неща ВИЕ учили ли сте ги в МОН?
25
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 3 години
Бъди малко уважителен! Но няма как да си, понеже немаш още деца и не знаеш какви усилия полагат учителите да се опитват да научат Иванчо и Бил Гейтс в един клас. Ти хейтрит в интернет май работиш? И не гледаш сериали. Ясен си ми, микроорганизъм. Замълчи.
24
5
 
0
 
! Отговори
Azz преди 3 години
На даскалите хич не им се работи. Ако има как по цяла година да си гледат сериалите по диваните и да получават заплати, ще им е най-добре. Как пък все за тях има отпуски, има пари, а родителите на децата издумкаха цялата си отпуска, че и неплатена пускаха... Търтеи са даскалите!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо. А и може да разделят класовете - половината ученици да са онлайн, половината офлайн и да се редуват през някакви часове. И без това са по 30 човека в клас и са си множко, а ако са разделени на групи и едните само гледат часа, а другите участват, ще бъде много по-полезно.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле трябва целия Министерски съвет да мине през психиатричен преглед. От чистачката та до... А бе вие си знаете.
21
4
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ще кажете, че само в България има корона. В другите държави където има одри повече случай на корона децата отдавна ходят на училище на пълен ден. И училищата първи отвориха, просто защото знаят, колко важно е за децата да са на училище и сред др деца.
20
0
 
3
 
! Отговори
онлайн-МОНлайн преди 3 години
До цк НА ГЕРБНе си вникнал особено във смисъла на въпроса, но важното е да драснеш нещо!
19
1
 
0
 
! Отговори
БСП преди 3 години
До цк НА ГЕРБТой прави/ако е той/ само в чужбина.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умориха се и да симулират, че се учи нещо и вече направо през просото и у ряката.
17
6
 
8
 
! Отговори
цк НА ГЕРБ преди 3 години
До онлайн-МОНлайнНяма да ходиш на море в Гърция и ще купиш компютър на детето.Да не би Борисов да го е правил?!
16
6
 
9
 
! Отговори
онлайн-МОНлайн преди 3 години
От МОН ще осигурят ли компютър за всеки ученик, понеже никой закон не задължава да имаш такъв?И кой ''умник'' мисли въобще такива варианти?!
15
4
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Кой не скача е червен !!! Не Ри е виновен Бодигарда,САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ !От какво се оплаквате? Имате банани,тоалетна хартия...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е активен само от 8 до 10 след това си тръгва от училище?! Глупости
13
5
 
21
 
! Отговори
СЦЕНАРИЯТ преди 3 години
трябва да е само ЕДИН, всички в училище.
12
1
 
24
 
! Отговори
бравоооо преди 3 години
''част от тях ще са дистанционно, а други присъствено''- Или нещо от сорта на ден работиш, два си вкъщи до първокласника.Обаче колко ли време ще те търпи робовладелеца във частната фирмичка?
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третият вариант е невъзможен!Родителите не могат да напуснат работа!Ако това го приемат, наесен ще сме свидетели на поредните протести на майки пред МОН!!!
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сценария е ясен от сега. Под преглог, че ги е страх от вируса, даскалите ще си стоят вкъщи и ще си взимат заплатите, а за пред обществото ще се разиграва театъра наречен "дистанционно обучение". На всички е ясно, че това не е никакво обучение и до вчера тези, които завършваха полуграмотни, от утре вече ще завършват нацяло неграмотни. да му мислят родителите , някой от тях трябва да напуска работа , за да стои пред компютъра и да обучава детето си.
9
1
 
24
 
! Отговори
офлайнаааа преди 3 години
Има и бедни хора в нашата БОГАТА държава, без компютър, там как ще протича ОНЛАЙН обучението?
8
3
 
28
 
! Отговори
компромисен вариант преди 3 години
С други думи, единият родител на бъдещия първокласник напуска работа за да бъде със детето вкъщи и лично Вожда му плаща заплата от пълните чекмеджетата.