От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик

16-годишното момиче завърши с пълно отличие училище
71
От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик
Снимка: Pixabay

16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал "Изток" е рекламно лице на нидерландска гимназия. На билбордовете на училището и в сайта на учебното заведение е снимката на Александрина и нейната класна ръководителка. Преди седмица момичето завърши гимназията с пълно отличие и в момента се готви да продължи образованието си в медицински университет, съобщи БНР.

Родителите са убедени, че успехът на Александрина се дължи на нидерландската образователна система, която успява да развие потенциала на всяко дете, независимо откъде идва.

Бащата на Александрина Янко Янков е категоричен, че тя нямаше да има този шанс, ако беше останала в пазарджишкото гето.

Той и съпругата му имигрират в Нидерландия и преминават през тежък период, докато получат статут на нидерландски граждани. От години и бащата има вече законен бизнес - фирма за довършителни строителни дейности. Тамошните власти не се шегуват и интеграцията на е въпрос на желание, а на задължение, категоричен е той.

"Беше на три години и половина и от общината получих писмо, в което ме уведомяват, че в Холандия децата започват училище на 4-годишна възраст. Детето беше от самата община записано на училище, според района, в който живеем. По същия начин се случи и със сина ми".

Всеки родител, без значение на раса и етнос, е длъжен да праща детето си на училище, а правилата са толкова строги, че няма шанс някой да надхитри системата. Заради смъртен случай в семейството на Янков, преди години децата пропуснали една седмица уроци. Той получил писмо от директора на училището, че ако до 3 дни децата не са на училище, го грози глоба от 8000 евро.

Подходът към всяко дете е индивидуален според интересите му.

Янков е убеден, че ромската интеграция в България един "сапунен мехур", а обхватът на т.н "рискови деца" в българската образователна система е само на документи.

Пазарджишкото гето продължава да се противопоставя на правилата, само защото държавата го позволява, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
На запад преди 3 години
Хайде братя роми задружно до отидем на запад там има помощи и много права,но никога не казвайте,че сте българи.
48
4
 
3
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Те децата в чужбина да не мислите,че имат толкова сложна програма като в България,? Да не мислите,че се мъчат да кандидатстват в гимназии и пишат сложни домашни?Не ги карат да зубрят дума по дума умишлено усложнени учебници.Ако завърши за лекар тогава я хвалете. Не пише дори гимназията да е престижна. Може на всички ученици да им пишат отличен. Аз не виждам новина.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се хвалите с нея бе расисти, тя е холандска/нидерландска гражданка!Хващам се на бас, че българския и паспорт е в къщи ограден в рамка, висящ на стената! И докато имат живи роднини ще идват към Пазарджик, а след това няма да тръгват дори в тази посока!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторката може свободно да завижда, защото никога няма да бъде рекламно лице!А за гимназия да не говорим, имайки в предвид нейната правописна немощ! Препоръчително е да повтори основното училище!Лека вечер на всички а и на калинката със статията!
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на светлинни години от нормалните държави във всяко едно отношение....Който е живял извън нея той ще ме разбере какво имам в предвид. Манталитета ние най лошата черта....
44
3
 
0
 
! Отговори
Джони преди 3 години
Снимката е много морално-остаряла. Трябваше да бъде момченце с момченце или момиченце с момиченце. Какво е това момченце с момиченце ? Архаична работа
43
0
 
5
 
! Отговори
4567889 преди 3 години
Авторката ,като е преписала статия от преди няколко дена ,да беше публикувала и снимките на момичето и семейството.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай Боже повече такива деца да се раждат в този квартал.
41
1
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
От кое гето? София ли?
40
0
 
20
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Само да обобщя: Когато се прилагат законите, всички се интегрират.
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой българин иска ромите да са в управлението че да ги учат!!! Вижте се в коментарите и стига сте писали глупости. Това е началото да научите че ромите могат за жалост към вашия завист, в всичките коментари няма едно браво!!!
38
5
 
3
 
! Отговори
anon преди 3 години
тоз *** може да не разбира от български опити за интеграция, но разбира от 8000 евра явно. по тази схема нали разбира, че гетото в пазарждик е обречено ако родината "припознае" тоя механизим (и цифри) на глобяване? тъпо парче...
37
3
 
22
 
! Отговори
западно лицемерие преди 3 години
интегрирали един ром и трябва да разбере цял свят...но за сметка на това ни връщат 1000,които не стават за нищо...
36
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 3 години
Браво на момичето. Състемата там е друга, всичко е в едни релси, няма мърдане. Имаш адрес, за всичко ти пращат писма. А глобите са яки ако нещо не изпълняват според законите и наредбите им. И тук има наредби, закони, но не ги спазват, няма кой да контролира спазват ли се законите. А ако се сложат такива яки глоби, изведнъж става държавата лоша, защото е скъпо на хората, които са свикнали да нарушават закона и излизат на протест...
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само в България го има да избираш училище в 1ви клас. Навсякъде разпределението става автоматично от кметството и то точно в района, в който ти е адресната регистрация. Ако искаш друго училище кандидатстваш на място и само ако има незапълнени места те приемат. Това е редът,няма опашки ,няма рушвети и измами.
34
4
 
10
 
! Отговори
Мешерето преди 3 години
Семейна ли е и колко деца има?
33
2
 
32
 
! Отговори
Аман бе преди 3 години
И естествено, щом става дума за нещо позитивно - тя е ромка. Ако обаче брат и заколи за да ограби някоя пенсионерка, той ще бъде българин.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И някъде в недалечното бъдеще момичето ще го спазарят за булка на първия му братовчед за некой лев
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се случва в нормалните държави и е нормално.....
30
1
 
21
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Всички *** от България отивайте в Нидерландия! Да станете отличници.