Родителите не могат да избират дали децата им ще са в училище

Основното предизвикателство ще е, ако даден клас бъде карантиниран
Обновена: 11 авг 2020 14:27 | 11 авг 2020 14:26, Камелия Цветанова
35
Родителите не могат да избират дали децата им ще са в училище
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да не се тиражира моделът родителят да избира формата на обучение – присъствено или дистанционно. За това  призова Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пред БНР.

"Няма как да се постигне такъв хибриден учебен процес. Нямаме физическата възможност това да се случи, тъй че хубаво е да спрем това да го тиражираме", посочи той.

Още по темата
"Дистанционното обучение беше в унисон с извънредното положение в страната, в Европа и в света. С едни абсолютно силни рестриктивни мерки. Но оттам насетне светът не гледа към ново извънредно положение", коментира Юлиян Петров.

Начало на учебната година в реална училищна среда и екшън план на всяко училище за превключване към дистанционно обучение обсъдиха експерти от здравното и образователното министерства. До 25 август ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност и втори – за противоепидемичните мерки в учебните заведения.

Някои страни вече започнаха да отварят учебните си заведения.

Електронното обучение е възможно в комбинация с традиционното, но над определена възраст в допустим процент от учебните занятия, припомни позицията на синдиката Юлиян Петров.

Според него основното предизвикателство ще дойде, ако даден клас бъде карантиниран и се наложи временно учебният процес да тече дистанционно. Препоръката на здравното министерство е учителят да не се карантинира, защото преподава и на други класове, а само даденият клас със заразени с коронавирус.

Относно обикалянето на класните стаи след пети клас за часове по различните предмети Юлиян Петров отбеляза, че училищата на двусменен режим разполагат с много по-малко възможности, но там, където е възможно, се препоръчва училищата да ограничат придвижването на учениците между отделните кабинети в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде прочетох, че в Турция е около 10 лв
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой запознат да каже дали наистина в Герм.и Зап.Европа цената на тестовете е доста по ниска, а тук като най-бедни ни изнудват със 130лв.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Препоръката на здравното министерство е учителят да не се карантинира, защото преподава и на други класове, а само даденият клас със заразени"Що за глупост е това, значи учителя да зарази и вс.др.класове?А безумната цена от 130лв. тестове за двама ученици и родителите и три отрицателни колко излиза 4*4*130=2080лв.кой ще я плаща още първия мес.ще фалират семействата....А може просто всичко да си продължи дистанционно и да не рискуваме безумно живота, здравето и финансите на вс.
30
6
 
16
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Родители, учители, ученици, мислете и говорете сега. Изразете позицията и страховете си, защото ноември вече ще е късно. Синдикатите, министрите и медиите гледат да не изтърват кокала. Никой не го е грижа за нашите семейства. Ще ни прочетат като поредната статистика и това е. Нека се осигури отпуск на родителите и децата да си продължат дистанционно. Да се направи НВО в седми клас и да се запази ДЗИ-то, както миналата учебна година. Няма нищо по- важно от живота на близките ни.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След седми клас не е правилно родителите да решават къде ще учи детето им.Могат да имат мнение, но всеки сам трябва да реши накъде ще се насочи живота му.Иначе си отглеждаме ,,мамини дечица,,.
28
2
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Така е.За училището може да има санкции.Все пак отдавна за някои родители училището не е онази възрожденска институция, която българинът е подкрепял през вековете като източник на културата.Училищно настоятелство като юридическо лице, съюз на родителите,което се грижи за финансиране от обществото пряко, за специални нужди на образованието в училището.Имаме традиция , но сме много дистанцирани. Имаме фейсбук. Блокираме неудобни събеседници. А не сме задружни, когато възпитаваме децата си
27
0
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
А не трябва ли да има и такъв форум за споделяне на мнения.Би било добре за всяка област да е възможно, вместо да се трупа напрежение.Решението все пак е на човека, който поставя подписа си под него.
26
2
 
8
 
! Отговори
do 22 преди 3 години
Айде стягай багажа по бързичко докато не са затворили пак границите. Беж!
25
0
 
5
 
! Отговори
до 24 ти преди 3 години
Ама те нещата се обсъждат и аргументират където им е мястото. Не по медии и интернет форуми.Този умник дето го пишат в статията е оторизиран през синдикат. Има всевъзможни организации които могат да внесат предложения или да участват в обсъждането им. Социалните мрежи не са всред тях. Всеки може да има претенции да е по умен, но в мястото където се обсъжда има краен брой хора, от които това зависи. Останалите са просто публика, обикновено винаги недоволна, но от нея не зависи нищо.
24
2
 
10
 
! Отговори
- преди 3 години
До АнонименПроблема не е, че ще определят правилата, а че няма да понесат последствията от решенията си.На чужд гръб е много лесно - аз казах, а ти се оправяй...При прилагането на вско правило е нормално да има недоволни. Но решенията трябва да са разумни и аргументирани.... А тук не виждам нито едното...
23
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Абе защо нищо не казва Борисов по въпроса,Министъра на здравеопазването.От няколко дни само за нареждания от синдикати четем.Ми те са безполезни.Само смучат и акумулират пари,нищо друго!Да ги посвият малко,стига са дразнели хората.Това са организации,които с нищо не помагат на държавата,само вземат.Искам да чуя мнението на управляващите.Те какво мислят?Стига вече са се крили.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей много прости ръководители....! Като не мога да избирам дали детето ми ще е в училище, ще избера друга държава ,където може да избирам.....
21
0
 
12
 
! Отговори
Beti преди 3 години
Тук е момента и учителите да вземат мнение!Накрая те ще са виновни!
20
6
 
21
 
! Отговори
Натурален преди 3 години
Родителите могат да избират и да решават за собствените си деца.Ако дете се разболее от училище,нормално е родителите да съдят училището ,че не е осигурило нужната дезинфекция и дистанция щом се е стигнало до разболяване.И ще има много такива.Тогава другарите от синдиката дали ще защитят училището или ще си измият ръцете ,че учители и директори не са изпълнени мерките?А започне ли присъствено,бъдете сигурни,че тези процеси ще се следят стриктно от родителите!
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама защо е този рев. Здравни експерти, такива от МОН, синдикатите с които работят и пр. отговорни към проблема ще определят правилата. От там насетне е родителя. Или ги спазва или частен ученик или кавато там форма си намисли. Няма форма която да е еднакво удобна или приложима за всички претенции на родителите. Хайде по сериозно моля!
18
0
 
18
 
! Отговори
- преди 3 години
До КраенДори тях не защитава наистина, защото за да стане реалност тяхното предложение на есен в клас трябва да влязат не учители, а роботи, които минават от клас в клас, разнасят зарази на децата, но те самите не се разболяват, нито сенействата им и така безгрижно продължават да преподават на останалите здрави деца....
17
3
 
9
 
! Отговори
Краен преди 3 години
За толкова реване да се почне присъствено ..,сигурно доста пари ще загубят ако е дистанционно!А пък колко ще спестят от ток,парно ,скъпи дезинфектанти или ще ги носят родителите като тоалетната хартия и течния сaпун?Забравих синдикатите защитават само учителите !
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модели,проекти,програми.Стратегии,концепции и тн.Все големи думи за малките мозъчета на кокошките в образованието.Всъщност убиха образованието наглите жени.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Те ще накарат даскалите да си купят и скафандрите.Не са им платили още лекторските и 2ри час на класа от м. март до м.юни, нито интернета,нито тел.разговори с децата и родителите, нито са им дали лаптопи, като на някои.... сещате се на кои...
14
2
 
17
 
! Отговори
77 преди 3 години
Пак ли синдикати!Те ли оправляват страната!Сега обстановката в страната е извънредна епидемична,че Ви звучеше по-добре!Синдикатите да си мълчат,че всички ние родителите,които работим им плащаме заплатите и предстоящите увеличения на чиновниците!Та ако родителите нямат право да решават за собствените си деца,синдикатите безполезни ли ще го правят?