Учениците могат спокойно да се върнат в клас, убедени са експерти

Какви обаче са алтернативите на родителите?
11 авг 2020 13:04, Ния Христова
47
 
35 дни остават до началото на новата учебна година, която образователния министър казва, че ще започне присъствено. Учители и образователни специалисти се приготвят за завръщането в клас. Темата коментираха изпълнителният директор на асоциация "Родители" Яна Алексиева и Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.
 
"Нас ни притеснява, че има варианти за дистанционно учене. Не чуваме какви са мерките, които биха подкрепили едно семейство. Не всяка работа става от вкъщи. Има професии, които няма как да се случват дистанционно. За да бъде родителят спокоен, той трябва да бъде осигурен. В крайна сметка семейството остана единствената социална среда. Ние отправихме призив. Тръгна и още една петиция. Надяваме се, че институциите са седнали на една маса и са решили какво да правят", заяви Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Директорът на 119 СОУ е на мнение, че е добре да има и нагласа за започване на учебната година в редовен формат при спазване на всички противоепидемични мерки. 
 
"Точно сега е времето, в което трябва да се мисли за ситуации, в които превключваме в друг режим на учебен процес, без да се губи учебен материал. Това трябва да се случва много динамично във всички аспекти. В едно средно голямо училище на ден ще има между 5 и 10 случаи на Ковид-19. Това означава, че трябва да се реагира веднага - бързо разговаряне с родителите, дезинфекция и пр", обясни Стаматов. 
 
Той е категоричен, че специалисти от здравното министерство трябва да разпишат всички медицински дейности, които да бъдат приложени в училищата. Първото задължително нещо е медицинският пакет, останалото е организационен план. 
 
Яна Алексиева изрази мнение, че дистанционната форма на обучение е алтернатива на редовната, но тя трябва да бъде ясно регулирана.
 
"Истината е, че родителите в момента са обединени в две гледни точки. Едните са изцяло за дистанционна форма. Те не пречат на другите. Другите родители искат ясна комуникация за присъствие. За нас като родителска организация е важно да бъдат чути тези гледни точки. За нас е важно дистанционното обучение да бъде ясно регулирано и това да не натоварва училищата", подчерта още тя.
 
Диян Стаматов изтъкна, че в училище трябва да идват деца, които наистина са здрави, без симптоми на грипни заболявания.
 
"Ако детето има вирус, то трябва да си стои вкъщи, а не да разнася вирусите сред другите ученици. В момента училищата са най-безопасната и силно стерилна среда. Това е резултат на няколко месеца максимално чистене и дезинфекция, която ще продължи и занапред. Ученици, които са с някакъв тип заболяване, по-добре да не идват в училище. Има родители, които са пуснали заявления за самостоятелна подготовка на децата им. Това се отнася за децата, които имат сериозни здравословни хронични заболявания", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А безумната цена от 130лв. тестове за двама ученици и родителите и три отрицателни колко излиза 4*4*130=2080лв.кой ще я плаща още първия мес.ще фалират семействата....А може просто всичко да си продължи дистанционно и да не рискуваме безумно живота, здравето и финансите на и без това малкото сем.отглеждащи тук децата си.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерти! Пази, Боже! И после като ми направят безплатен тест, това ще ме излекува ли?
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тези експерти дето успокояват децата? Конспирстори, които не вярват във вируса или вярват в дезинфекцията на хартия? Или са за стадния имунитет? Много интересни хора значи
40
0
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Ако Стаматов е прав и в едно училище ще има по пет - десет заразени на ден, това не звучи много добре. В същото време присъствено и дистанционно обучение трудно ще става едновременно. Учителят изкарва примерно седем часа присъствено и после седем дистанционно. Как ще стане това ?
39
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Бе то да бяха кръчми и хотели, щяха да им решат проблемите, пък то - училища, деца и образование... Иначе и 30% увеличение щеше да има, и по +1000лв. на калпак за учител месечно, и 60/40, и нови стаи, нови чинове, нови компютри...
38
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Учениците спокойно да влизат в клас , а учителите? Над 70% са на възраст над 55 години.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре работодателите да удължат платения отпуск на работещите, за да имат повече време да гледат децата вкъщи.
36
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Родителите нямат избор.Ако не искат да пускат децата на училище, ще трябва да ги гледат и да работят едновременно. А дистанционното обучение много добре знаем какво представляваше.А ако родителите пуснат децата си на училище, за да имат и повече време за работа, трябва да се молят всеки ден детето им да не се зарази с вируса.Икономиката или здравеопазването - едното трябва да се жертва за сметка на другото.
35
2
 
13
 
! Отговори
Ели преди 3 години
При 5-10 случая на ден, на училище ще бъде вече късно да се реагира. Това ще са няколко хиляди на ден заедно с контактните, при 5% процентна смъртност и липса на медицински кадри. Да не говорим, че при такъв брой заразени ситуацията ще е неконтролируема и болните ще нарастнат експоненциално.
34
4
 
4
 
! Отговори
Ми... преди 3 години
...да си пратят децата две-три години сами. Да се поучим от техния опит. Ако няма починали, след пет години ще пратим и нашите!
33
1
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Хахахахах тези ако са експерти, то аз съм Императорът на Свещената Римска Империя!
32
0
 
14
 
! Отговори
6 преди 3 години
Месеци наред спаха ! Нищо рационално и от здравното ! Вижте чуждия опит !
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се върнат могат, ама чак да е спокойно ......
30
2
 
2
 
! Отговори
спокойно преди 3 години
ама с маски
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ас ште се варна в клас оште на есен заштото ми престой бал и ште бада стодент в унсс икономика. балгариа има нужфа от ученици като мен с такав интелект и диплома. все пак ние сме бадештето поткрепете ни!!!!
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте,голяма част от хората го изкарват без проблеми и с много малко оплаквания,но има и такива който прексрват в болница и много тежко състояние месеци наред и не забтсвяйте става дума за деца и ще издържи ли здравната ни система и може ли някой да каже колко ще бъдят смъртните случай .Полужението е много по сериозно от това да ходят на училище.И кой поема риска.
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие сте психично болни бе как ще ги пуснете в клас трябва децата да си седят във вкъщи там е най безопасно за тях!
26
3
 
23
 
! Отговори
Д-е Хаус преди 3 години
Вие сте луди, ще раболеете децата! Да си стоят вкъщи!
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерти някой друг път, то затова сме на това дередже - навсякъде калинки-експерти. Като пламнат училищата, кой ще лекува всички болни? Лекарите дето и към момента вече изнемогват ли и дето като цяло са вече кът?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знаеме какви експерти "калинки" са навсякъде, хич не им вярвам. Всички дето за нищо нестават се водят експерти.