Проф. Анастас Герджиков: СУ започва с присъствено обучение

Няма опасност за нулева година при нито една специалност, увери той
29 сеп 2020 10:31, Анисия Иванова
1
Проф. Анастас Герджиков: СУ започва с присъствено обучение
Снимка: БГНЕС

Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с COVID-19.

"Всички университети взимат мерки. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях чувам, че всеки е предприел мерки в двете посоки, както направи и Софийският университет", каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков пред БНТ.

Той обясни, че се готвят за присъствено обучение. Ще има по-сериозна дезинфекция, ще се осигуряват маски и предпазни средства. Заради дезинфекцията разходите не са се увеличили драстично. Неприятно е това, че са намалени някои от приходите. Онлайн обучение няма да е възможно за всички специалности. За регулираните професии като медицината, например, това е напълно невъзможно, практическите занимания по природни науки не могат да се проведат онлайн. Именно това са и причините за взетото решение академичната година да започне присъствено.

От друга страна те ще бъдат готови и за онлайн обучение на студените. Това означава по-голяма интернет свързаност и повече сървъри. Разработени са няколко сценария за онлайн обучение още през юни. Планът за подготовка се изпълнява вече повече от два месеца.

Проф. Герджиков е предложил в заповед всички да бъдат с маски, освен този, който говори в момента. "Няма как да говориш 90 минути с маска", каза той.

Той обясни, че ако се наложи тестване на студенти и преподаватели, сумата за тестовете ще се поеме от универститета.

Ректорът увери, че няма опасност за нулева година при нито една специалност.

"Дори за медицина миналата година намерихме начин да завършим занятията", даде за пример той.

Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава, или подобрява, факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат - присъствено обучение, смесено обучение или онлайн такова. За това как ще се постъпи, ще се преценява според броя на заболелите. В случай, че в някоя група, курс има повече заразени, ще трябва да се действа по-сериозно там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари