Затварянето на училищата би довело до недостатък в грамотността

Учителите са изморени
14 окт 2020 22:45, Нели Христова
47

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Ще бъдат закупени 16 000 устройства. Министър Красимир Вълчев категорично поясни, че не се предвижда цялостно затваряне на училищата.

"Като възможност е добре. Най-разумният вариант е да бъдат целево предоставени за закупуване на лаптопи от самите учебни заведения, да стане по-бързо и да не се бавим излишно", коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Според него 16 000 изглежда много на пръв поглед, но на 100 училища не е.

"Ако се наложи да се затворят училищата в момента, това ще доведе до сериозен недостатък в подготовката по всички предмети на всички класове и грамотността ще бъде драматично срутена", категоричен бе Стаматов.

По думите му е по-трудно да се извършва обучение в присъствена и електронна форма, без да се прекъсва процесът.

"Въпреки че успяхме да осигурим на всички ученици онова, което желаят те, това изморява учителите, напряга ги и някои от тях не желаят да прилагат двете форми на обучение, защото това отнема много от силите и енергията им", допълни директорът пред Bulgaria ON AIR.

Стаматов е на мнение, че проблемът не е в заплатите, а в умората, която се натрупва.

"Основното, което правим в момента, е спазване на учебния план. Следваме няколко стъпки - дезинфекция, учене и наблягаме на превенцията", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
В Търговище има починал учител от корона.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЦЕ НАРЕДИ ДЕЦАТА ДА УЧАТ,БАЦЕ Е БУДИТЕЛ.
38
0
 
6
 
! Отговори
дано преди 3 години
По-скоро умрат 2-3 даскала, за да им светне къде се завират!Да се затворят поне от 7-12 клас! Иначе ще почнат по 2-3-4 хил. на ден, което значи 80 човека при Хадес всеки ден!Браво на правителството убиха доста лекари, сега и учители почнаха.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така еАко детето не ходи на училище, как ще заразява бре???А що се отнася до класовете - точно най-малките трябва да ходят присъствено - нямат навици за онлайн, а и дребно дете като кихне ме изстрелва вируса като 2 метровия дън.галаk!
36
9
 
0
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Защо трябва да затварят училищата и да се учи дистанционно? Пълен абсурд е това, особено за ученици 1-4 клас.Какво правим, ако бабата, дядото се налага да помагат на тях, след като родителите са на работа, защото все пак някой трябва да изкарва пари, нали? И в този случай възрастните не са ли застрашени от заразяване? И за по-големите ученици е по-добре присъствието обучение.Доколкото чувам от учители, те предпочитат присъственото обучение.Няма никакъв смисъл от тази изолация.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затваряй!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости
33
2
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Постарах се да възпитам добре детето си, но за знанието не мога да се доверя на учителите. Доведох от провинцията моята баба, която е на 65 години и обяснява много хубаво уравненията и дробите, които е учила преди 50 години. Сегашните учители ряпа да ядат пред нея. Така, че оставили сме учителите да си почиват спокойно, а родителите се спасяваме кой-както може!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направели стачка? Смешен си. Хората работят с някакви смотани шлемове, които не пазят нищо.Децата кихат и кашлят и си ходят на у-ще. Най-заразно е в у-ще! И пак не стачкуват , защото са отговорни! А само се плюе по тях.Само на тях им обещаха едни пари, които щели да дадат уж през януари.Това значи март. Който устиска дотогава...
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът казва,че учителите не искат , защото трябва да изкарат 6-7 часа присъствено, а после да се приберат и да вземат още часове втори път , но онлайн ! Ти съгласен ли си да се прибереш в къщи и от къщи да изкараш още 1 смяна?На работа да ушиеш 100 сака и като се прибереш да ушиеш още толкова??Не ми отговаряй, защото ти знам отговора - да се махат като не им харесва. И като се махне кой ще го учи? Ти ли? Такъв ,който дава акъл , да си гледа в канчето! Той работа не върши!
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей колко са уморени учителите. Ами как да не са. Вече цял месец работят по 5 часа на ден. На Вас хора ясно ли ви е колко е трудно след 3 месечна ваканция да работиш от 8 до 13 часа? Чудя се как не са направили стачка!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До +++За съдържанието на учебните програми, за тежестта на раниците и за неразбираемите учебници се обърни към МОН. А заниманието с децата е нормално родителско задължение, мисля. Да имаш деца не е само да ги родиш, да ги нахраниш и да им купиш айфон. Трябва да им покажеш, че могат да разчитат на теб. Децата са ми всичко и не се оправдавам с умората след работа, за да ги пренебрегна. Все пак от тях зависи бъдещето ни.
28
6
 
3
 
! Отговори
+++ преди 3 години
Учителите били изморени?Айде бе,а останалите които работят по 10 часа на ден те не са уморени така ли.На всичкото от горе като се приберат в къщи трябва да си научат първо уроците,след което да ги обяснат на разбираем език на детето и да го подготвят за следващия ден или с една дума да довършат на госпожата работата защото тя е уморена.Не подценявайте труда на другите.Имам питане, някои мерил ли е раниците на децата?Защото аз да.Недопустимо е една раница на дете от 5 клас да тежи 8кг.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да плюете и хулите учителите, възпитайте правилно децата си! Съсредоточете се в това занимание, а не в търсенето на чужди кирливи ризи. Много е лесно все друг да е виновен, много е лесно да се сочи с пръст. А вие какво направихте за децата си?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички, които мислят, че учителската професия е лесна:Заповядайте в час да поработите малко, да се приберете със 174 писмени работи у дома, да се подготвите за следващия ден, в който имате 7 часа със 7 различни класа в 4 различни възрастови групи. Не забравяйте, че МОН и родителите искат да сте интересни, забавни и да направите така, че децата да запомнят всичко в час, за да не бъдат "претоварвани" с домашни и уроци... Не, учителите не работят! Изобщо!
25
10
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
кога успяха да се изморят тия даскали бе?! Те от 1 месец започнаха училище!!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Защо да не са приложими мерките от другите държави при нас...? Ние извънземни ли сме? По-глупаво сравнение от това едва ли може да се направи.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам колко са" грамотни" вече 30 години... ежедневно ги виждам. Всичко си зависи от родителите. Каквото си посял, това и ще пожънеш...
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де щото те сега са много грамотни, половината дето завършват едва могат да четат и пишат.
21
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре няколко сухи съчки да станат на въглен, отколкото децата ни да останат неграмотни. Първите и без това са пътници - дали тоя месец или след три, все тая. Децата обаче са бъдещето на нацията. Грамотността им е от голямо значение. На тях разчитаме.