Вълчев: Технологиите да се въвеждат разумно при най-малките

Екраните в ранната детска възраст увреждат на емоционално ниво
20 окт 2020 14:53, Анисия Иванова
55
Вълчев: Технологиите да се въвеждат разумно при най-малките

Министърът на образованието Красимир Вълчев призова технологиите да се въвеждат внимателно и разумно при децата в началните класове. Нужни са базови дигитални умения, защото днешните деца ще са активни през следващите 40-50 години, а тогава светът ще се промени много, допълни той.

"Ако искаме повече деца, подготвени с дигиталните умения за бъдещето, трябва да ограничим екраните в живота им - особено в ранните години", призова Вълчев на конференция в Пловдив на тема как се отразяват новите информационни технологии на децата от 3 до 11 г.

Последните 10 години има промяна на поколенческите характеристики заради навлизането на информационните технологиите. В бъдеще ще се изискват още по-мащабни дигитални умения.

Министърът заяви, че трябва да се ограничат екраните в ранната детска възраст, защото те увреждат на емоционално ниво. Според изследване те пречат при образуване на мозъчната кора, финната моторика, двигателната активност, допълни Вълчев.

Да, нужна е дигитална грамотност, но да се вкарва по разумен начин, настоя министърът и запита "подходящо ли е да има телевизори в детските градини?".

"Много детски градини нямат достатъчно пари, но купуват телевизори, защото така е по-лесно да пуснат детско вместо да изведат децата навън да играят", каза той.

По думите му искаме да развием въбражението, емоционалността при децата, а устройствата водят до плитко учене, и плъзване по информацията.

Много родители са свикнали телевизора да работи непрекъснато, независимо дали има дете в стаята или не, каза  министърът.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как с маската пред устата да надвикаш толкова немотивирани индивиди бе???
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що ме влезеш в клас с 27-28 едрички тийнейджъри без маски???
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Вълчев, обещахте видео обучение по телевизията на карантинираните ученици и други, които са избрали обучение от вкъщи. Липсва. Учителите обучават паралелно от класната стая присъстващите ученици и тези от вкъщи на интерактивна дъска. Вие изглеждате умен човек. Известно ли ВИ е, че този процес е много по-бавен и зависещ от техниката и интернет връзката. Един учител по математика за 40 минутен час НЕ може да предаде целия нов урок и учениците трябва да го доучват сами. За един учебен час по математика могат да се решат по-малко задачи и т.н. Въведете за цялата страна дисанционно обучени
48
3
 
9
 
! Отговори
ПРОБА преди 3 години
ХАЙДЕ ЗА 1 ГОДИНА САМО УЧИТЕЛИ И ДЕПУТАТИ ДА СИ СМЕНЯТ РАБОТНИТЕ МЕСТА И ЗАПЛАТА!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам за този народ.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй и си давай оставката!
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тази държава остане без деца и учители - спукана й е работата!Всеки може да бъде политик, ама учител - НЕ!
44
1
 
8
 
! Отговори
2008 преди 3 години
ЯНКА ТАКЕВА ВЪЗДИГНА ББ,А СЕГА ББ ЩЕ ЗАТРИЕ ЯНКА!
43
1
 
9
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
КАКВО ПРАВИ ЦЯЛО ЛЯТО БЕ???
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се разчита на г-н министъра!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти умнико кажи защо в училищата е пълно с болни и крилете и не казвате. Днес дето се прибра и каза че в 128 има ковид но нас разбира се никои не ни оведоми. Пусни ги да учат онлайн докато не е късно тиква такава
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА, убиецо!
39
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Кои технологии, онлайн обучението , което не успяхте да измислите адекватно, че проспахте и ваканцувахте 6м.Къде е добрата програма,обучените кадри, а? Вредно било за здравето на децата,този е или нагъл или пълен ****от.
38
3
 
4
 
! Отговори
ОФЧАРИ ГЕРБ преди 3 години
Ние требва да оцелееме на сека цена. Деца и старци в концлагери. Само ние да живееме щото сме ценни за държавата. Некой требва да пасе офците.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЙ, Я РАЗВЪРЖИ КЕСИЯТА,ПЛАТИ ЗА СВЯСТНА ПЛАТФОРМА,НАПРАВИ ЛЕСЕН ДОСТЪП И ...ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ!!!
36
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 3 години
Мамите да вземат да си гледат децата, вместо да пият кафе по цял ден по баровете.Почти всички имат баба,дядо, ако трябва ще се комбинират с таткото.Какво чакат-малките да почнат да заразяват родителите си , близките, възрастните учители и лекари да гушнат букета ли?!
35
1
 
4
 
! Отговори
Do 24 преди 3 години
Виж :), нямам намерения да споря с ***, което си изкарва стотинките от писане по форумите. 10-20-30 стотинки на коментарче....живей си мижавото животче, огледай се около себе си, колко си мизерен и дерзай. Ако беше умен, щеше да си напишеш и програмка да пуска постове вместо теб, но уви. Дерзай в мирезийката си, но не се *** със здравето на хората, че има карма.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България образование няма, ама министър храним.
33
1
 
15
 
! Отговори
Стара Загора преди 3 години
Значи филтри да влезеш в общината, спират работа с гражданите-само нещо много спешно, строго гледат за маска, пиле не може да прехвръкне, а някои дори си вземат измислени болнични, а в заралийските училища- пълна лудница и правила само на хартия. Общинарите са се укрепили , защитили, а децата и народа-кучета го яли.Те си стоят на сигурно, а ние да мрем, че и места в болницата няма.Убийци, затваряне на училищата СПЕШНО.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО затворят кафенета и барове, то шляещите се родители няма да има какво да правяти може и да се погрижат за отрочетата си!