Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд

Близо 80% от преподавателите имат симптоми на бърнаут
26 окт 2020 12:43, Анисия Иванова
57
Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Близо 80% от учителите признават, че имат симптоми на бърнаут, като само една пета от тях виждат лични причини за това. Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства, съобщават от Синдикат "Образование".

Сега изследваните стресори кореспондират с установените в представителното изследване преди месеци на Пловдивския университет, като доминират познатите доминиращи фактори: прекомерната бумащина /кратки срокове, много документация, несвойствени роли и/или задължения/; родителски натиск /неимоверно силни опити за вмешателство на родителите и техните организации, опити, подкрепяни от МОН и РУО/; работна атмосфера /взаимоотношения с колеги, липса на подкрепа от страна на ръководство, внезапни проверки/.

Анализът е направен на база на национално изследване в рамките на дейности за превенция срещу професионалния стрес и бърнаут ефекта при българските педагози.

От синдиката настояват да се формира нова национална образователна политика, насочена към превенция на професионалните заболявания на учителя, чрез създаване на ефективни механизми за намаляване на натоварването в приоритетната, според правителството, професия.

Освен това бързо трябва да започне и Националната програмата за рехабилитация на педагогическите специалисти, фиксирана в новия отраслов КТД. Намаляването с определен процент на годишната норма за учителите с ТЕЛК, с който може да си позволи училищния бюджет, също е малка стъпка в правилната посока.

Друга световна стратегия за справяне с бърнаут ефекта при учителите, подвърден от СЗО още през 1982 г., е намаляване на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Затова ще бъдат необходими допълнителни финансови средства, които не кореспондират със сегашния проектобюджет, предлагат от синдиката.

Учителят в България вижда доминиращи личните дейности и инструменти за справяне с бърнаут ефекта, защото не усеща институционална защита срещу този проблем. Но бърнаут ефекта при учителите не е личностен, а национален проблем. 

На националната конференция беше дискутирано и прието предложението българските учители да бъдат прекатегоризирани към втора категория труд.

В ситуацията на световна пандемия прегарянето на учителите е скочило драстично нагоре от нивата в началото на годината, нива, които бяха обект на научното изследване и дискусиите.

Затова Синдикат „Образование“ ще инициира европейско изследване за техностреса и прегарянето на педагогическите специалисти при работа в електронна среда от разстояние. Очакванията на Синдиката са безкрайно тревожни. Учителите са натоварени с огромен брой замествания, дежурства и допълнителни ковид дейности, като това натоварване скоро ще прехвърли критичните нива на бърнаут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
Втора категория преди 3 години
Като почнат да стрелят по тях.
52
0
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Къде ги видя, бе? Мои познати се пенсионираха предварително дори, щото не се издържа.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A zavod za bentoniti v Kardjali e treta kategoriya,inache prah shum ,kal smeni ujas
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им и по една кирка.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синдикатите са длъжници на хората. Четиридневна работна седмица би измило срама от мързела и слугуването на работодателите
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питали един : "Защо искаш да станеш учител"? , а той накратко отговорил - "Юни , юли и август"... аз от 2015 г- не съм бил в отпуск през лятото, а две години - изобщо не съм бил в отпуск..
47
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
А синдикатите няма ли най - сетне да ревнат за четиридневна работна седмица... от 50 години петдневна и толкова... до там ли стигат правата на работещите???
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото им е трудно, затова се натискат да работят още 5 години след пенсиониране.
45
0
 
12
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Те синдикатите много искат ама няма да стане.Навремето,преди много години,имаше синдикална идея учителите да станат държавни служители.Разбира се с много по -големи отговорности,но не стана.Затова пък хиляди знайни и незнайни,грамотни , полуграмотни и неграмотни чиновници са държавни служители.Заплатите им хич не са лоши,държавата ги осигурява за наша сметка и по цял ден си клатят....Така че-не се косете.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33В хипертмаркет касиерка взима 1600 лв?! Или връщаш количките за 1500 лв?! Дай жокер, зарязвам си работата и се местя директно там да работя.
43
7
 
4
 
! Отговори
До съгласен преди 3 години
Аз също съм съгласен учител по физическо или рисуване да е 1 категория труд.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам и касиерите да са втора категория друд. И много държавни служители, обслужващи хора на всяка възраст. И аз искам да съм втора категория, защото издържам държавата и търпя шефа, колегите си и клиентите. Защото също така обучавам колегите си и движа процесите във фирмата, за да е на печалба и да плаща по-големи данъци. И всичко това става със стрес.
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителството е призвание и тези хора които го имат за тях е лесно и е много приятна професия , но реално повечето учители не притежават това и техния занаят става доста труден въпреки че и те са минали университета.Но хората които имат призвание имат качества като спокойствие в всяка ситуация ,търпение ,умения за комуникация в всяка ситуация,които търсени в частния бизнес ,не просто търсени а търсени за високо платени работни постове.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съгласен - Съгласен съм , в нормалните страни учителските заплати са според тежестта на предмета ,който се преподава , за това тук има наплив за учители по физ възпитание , а няма по математика , физика , химия..по стар ком тертип- Сички сме равни , но...има училища където физкултуртикът взема доста повече от другите и то при почти еднакъв стаж ,защото е сол та..ша..к на ръководството ...да сте чули или чели синдикатите да поставят въпроса за трудността на предметите и от там заплащане-НЕ
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, не така! При бърнаут тези, които са причинили изтощението, те лекуват! Ако не го направят, ги съдят и плащат обещетение. Така е в европейските държави и тук трябва да е така!Нахалството и арогантността на българските робовладелци и на адептите им нямат граници!
38
5
 
9
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
егати нахалството -първо оная с оредялата коса оправя заплати н а начален учител по-високи от колкото н а един научен сътрудник или доцент,второ образованието е в най-ниското си ниво след демократичните процеси въпреки наливане н а пари но без реформи ,сега с е очертава тъпотията с онлайн обучението да продължи всички сме си вкъщи и работим и сега на банкротиралата държава втора категория за даскалите -е кво да кажта тез дето с е самоусигъряват и са пред фалит ////милиционерите и те стачки
37
6
 
8
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
Учител по физическо и учител по рисуване да са 1 категория.
36
4
 
10
 
! Отговори
при бърнаут-напускаш преди 3 години
В частния сектор-ако усетиш бърнаут-напускаш, а не претендираш за смяна на категорията труд. В бизнеспарка-при частните фирми, ако ти е трудно, ако се смяташ за недооценен-напускаш, а не хленчиш да си втора категория. Изобщо-учители са много, а децата -малко. Днес децата са тройно по-малко от времето до 1989г, а учителите-са двойно повече. В добавка е създаден и излишен 12 клас-краде се 1 година от живота на пълнолетни лица , за да има изкуствена заетост за учителите
35
2
 
11
 
! Отговори
КОНКУРСИ-кога? преди 3 години
Учителите са единственото съсловие без рефорва, където назначаването е непрозрачно и връзкаджийско, дори тайно. В целия бюджетен сектор назначаването е след конкурс. Ако искаш да си полицай, чиновник, войник, дипломат, магистрат, данъчен служител, митнически служител-ХОДИШ НА КОНКУРС , ПОД ФОРМАТА НА ИЗПИТ. Учител се става без конкурс, без проверка на знанията на обективен изпит, непрозрачно. Ако нямаш достатъчно знания, но познаваш точния човек се урежда назначаването
34
3
 
13
 
! Отговори
АМАН БЕ преди 3 години
На който му е трудно да е учител-да напусне. Няма незаменими. В Бургас за 1 място на учител има 40 кандидати. Аман бе-драстично увеличение на заплатите, но реформа не беше издършена. Реформата трябва да предвижда 1.КОНКУРСИ при назначаване, а не връзкаджийството да е определящо. 2. Учителите да бъдат АТЕСТИРАНИ ПОД ФОРМАТА НА ИЗПИТ-ежегодно да има изпити за учители с цел проверка на знанията. Например на матурите да бъдат изпитани и учителите, при провал да връщат заплатите.