Ръст поне с 25% на новите болни от COVID-19 заради учебната година

Здравната система била на границите на възможностите си
36
Ръст поне с 25% на новите болни от COVID-19 заради учебната година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Още по темата

„Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. „опит“ да придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля“, призна той и допълни, че очаквано се стигна до ситуацията на скок на болните.

Според него ситуацията в различните населени места е различна, затова предприемането на локални мерки е адекватно решение.

„Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици“, коментира проф. Костов.

Според него сме се провалили като общество, „което не можа да осъзнае да наложи на политиците решение за адекватни мерки“.

„Не вярвам в конспирации, вярвам в науката. С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота“, посочи той.

По думите на пулмолога локдаунът не е решение, а ако се наложи нов, то той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, това обаче ще нанесе щета върху всички - „ще пострадаме и икономически, и психически“.
Проф. Костов подчерта, че вече сме на границата на възможностите на здравната система, „а те не са много“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно ми стана ясно от цялата тая работа - родителите не могат да понасят собствените си деца и предпочитат да се заразяват с какво ли не само и само да не са вкъщи. Проблема е, че тия пишлемата разнасят вируси навсякъде. Утре ще заразят баби, дядовци вас, нас. Ама няма проблем - важното е мама и тати да не се занимават с децата. А за чий сте ги направили тогава?! Ами ако имахте дете със специални потребности? Или него щяхте за осиновяване да го дадете, да не се мъчите? И това ми били родители.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модела в училищата е доста добър. Ако имаше подобен за предприятия, заведения и нощни клубове, щяхме да сме по добре от сега.
32
0
 
0
 
! Отговори
malart преди 3 години
Това болни в болница ли са или носители в карантина?
31
2
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Зоро,ти си за психо диспансера,какви трупове,какви войни,8 месеца минаха,в катастрофи са умрели повече.За възпитанието,отговарят само родителите.
30
0
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Педагогическа среда?75 % от времето учителката се кара на някои ученици, които пречат на останалите. В 25% успява да си изпее урока. И това е в класните училища.Спомням си учителката по история, не ни предаде нито един урок. Казваше всеки да си чете нещо и да сме тихи. Ако не сме, щяла да изпитва. Накрая ни даде да напишем по нещо, след като прочетем някакъв урок. И това е всичко.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умрял човек не психясва бре!
28
2
 
6
 
! Отговори
Зоро до 14 преди 3 години
Защо си правят експерименти?Едната цел е да се намали тежестта върху пенсионната система (т.е. да се убият пенсионерите, които са давали на обществото и сега трябва да вземат).Другата е да се разреди бялото население, което може да мисли (науката е дело на белите) и да се замести с бежанци, знаем откъде.Може да има и други цели, но засега това е най-достоверната причина.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ..пО ВРЕМЕ НА ВОЙА ДА НЕ БИ ДА СА ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ??Такова е времето сега,ще си стоят в къщи и толкова,аман..Искали социална и педагогическа среда хахах..То като стоят в това училище ,да не стоят мирни???То с телефони,то се гонят,то се бият,то пушат..Голяма загуба няма като си стоят в къщи,ама на родителите не им се търпят собствените им деца.
26
3
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Абе Пловдив, теб не те ли е срам, какво искаш, да се въргалят трупове по улицата и НИКОЙ да няма никаква среда? При това ти си доста застрашен от този сценарий. Трябва да налапаш тръбата (ако успееш да влезеш в болницата, а не те изгонят като кучее, както изгониха вече няколко и те умряха) за да ти светне червената крушка.Ей заради такива като тебе днес 42 трупа, скоро и по 80 на ден.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПловдивУчилището е място за учене, а не за социални контакти. А "педагогическа среда" много намирисва на тия, дето си пращат детето учителките да им го възпитават, защото те не могат....
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб убиха българия
23
1
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
25% трънки. Като че ли не могат да смятат, толкова неграмотни калинки просто ьуми нямам. (2500/50)*100 = 5000% растеж, плоскоземни!
22
17
 
8
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Учениците са ви виновни само в празните ви глави.Не ви е срам,да искате децата да нямат социална и педагогическа среда.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко го нахейтих по-долу човека, извинявам се. Не прочетох статията, а само заглавието. Сега я прочетох. Говори смислени неща.
20
4
 
12
 
! Отговори
Зоро до 19 преди 3 години
Можеха, я.Аз като ви казвам от месец, ми щракаха минуси разни плоскоземни.Но колкото по-рано, толкова по-добре. ВЕДНАГА затваряйте шибанитее развъдници на вирус, наречени училища.И съд за тези, дето ги отвориха и се правеха на Батмани и Супермени. Надуха ни ушите, нямало проблем, всичко било под контрол.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, този говори разумни неща. Много ми е интересно нашите от нощ, или други мислители, чули ли са тази гледна точка, позамислили ли са се, опитали ли са се да разберат нещо от това?
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бихме могли да минем без пълно затваряне на държавата с малки, навременни и добре преценени мерки. Но вече стана късно. Училищата можеха да работят частично, а не да ги пуснем така на квото стане. Е, ами вече стана каквото стана. Късно е да умуваме.
17
0
 
5
 
! Отговори
COVID парти преди 3 години
"Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища..."Сериозно? Ама много задълбочено ли? Ама много, много задълбочено ли? Щото ние тук в коментарите не сме се задълбочавали особено, пък го разправяме това вече 2 седмици. Сигурно и ние сме чели "задълбоченото" проучване? Или сме врачки? Или май просто е толкова очевидно, че трябва да си т ъ п, за да ти е нужно "задълбочено проучване" за да видиш, че е така?
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чака се да се гъкнеш и тогава, ***
15
8
 
14
 
! Отговори
???? преди 3 години
Какво се чака? НЕЗАБАВНО започване на дистанционно обучение!