Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни

Основният двигател на епидемията са домашните контакти
111
Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения, коменитра  пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас.

Още по темата

Според него скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден.

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите", посочи той.

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият.

Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основният двигател на епидемията са учениците и младите хора.Това гласи изследване на университета Принстън, направено в Израел и Индия. ....оставям Вие да си направите изводите сами.
94
6
 
4
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Ето Ви няколко случая около мен:1. Бащата положителен. Две деца в училищна възраст и мама отрицателни2. Бабата положителна - дъщерята и децата в училищна възраст, които от седмици не ходят при нея (пазят я все пак), отрицателни3. Семейство с малки деца, не посещаващи никакво детско заведение - таткото и едното дете са положителни.... и така, училището е виновно!!!!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Вълчев с Бойко се опитват да освоят парите предвидени за кетаринг....,за това е целия зор ! Бойко аз мога или не мога да ти ....................!?Училища и нови можем да построим след година две ,ама нови МАМА ИЛИ ТАТИ ,БАБА ИЛИ ДЯДО
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом частните школи не искат да осъществяват онлайн обучение, защото е некачествено, значи е така. Алтернатива е за 2-3 седмици, но за цял срок е пагубно.
91
13
 
4
 
! Отговори
Цмм преди 3 години
Малее като чета какви коментари има.. Хора вие наред ли сте?!! Заради един вирус децата да не ходат на училище и да останат неграмотни ли?? Много сте прости честно... Те трябва да ходят и въобще не трябва да се затвара НИЩО!!! МАЙНАТА И НА КОРОНАТА КОЙТО,СЕ РАЗБОЛЕЕ ДА СЕ ЛЕКУВА И ТОЛКОВА!! Спирате ни всички от живот заради накакъв вирус!
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вчера съседъд каза че синут му се върнал от даскалото и донесъл корона вирус.и вика като почнах с поясока, такъв цвято подменящ пердах му бил апликирал че видял как корона вируса излезналот детето и то плачейки.да ама не видяли къде се заврял да *** я у вирусо баш.на сутринта съседът умрял малко след като разказа случката защото друг един съсед го заклал тъй като синът на умрелия било биологична дъщеря под прикритие на съседа-ъбиец.кошмар ти казвам защото тва дете изобщо няма майка.гати
89
1
 
9
 
! Отговори
Протестиращи преди 3 години
Няма нужда от протест. Вълчев събори ГЕРБ.
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците и училищата не спазват никакви мерки,естествено че занятията трябва да са дистанционно.Това беше ясно за всеки нормален човек,само *** ни ръководители чак сега го проумяха.Зор да се учи присъствено,и сега какво,поръсваме си главата с пепел.ама виновни няма.Другата причина е блъсканицата в метрото,че скапа-ната община не иска да пусне още няколко мотриси в движение.Ама никой политик не се вози в метрото,най-малко пък Самоковката.Площад Александър Невски им е паркинг за служебните кол
87
1
 
17
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Кой ще понесе сега отговорността? Защото от самото начало просветния министър освен за спасяване на учебната година за нищо друго не мрънка. Защото цената на човешкият живот е вече незначителна в сравнение с финансите и дипломите, които така или иначе ще се придобият. А стойността на тези дипломи въобще не зависи от това в каква форма на обучение се обучават децата, а от мотивацията на ученика, особено в гимназиален курс. Но важна е психиката, психиката!!! Глупости! Сякаш тя е плод на една годин
86
4
 
5
 
! Отговори
911 преди 3 години
Всички ученици да ХОДЯТ САНИТАРИ ТОГАВА, А?
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАМА ДА ГИ ПУСНАТ КАТО ЧИСТАЧИ ТОГАВА!
84
1
 
8
 
! Отговори
добър ден Маро ! преди 3 години
Нарочно го напрвиха да не изоставаме от графика .....
83
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускат партенката "училищата са виновни" и народа кълве като шаран. Не са училищата виновни, нито - другата мантра - недисциплинираните, дето не спазвали мерките. Виновно е безобразното здравеопазване, опосканите от кражби на едро и дребно болници, неадекватното управление на здравната криза. Дето 150 души в интензивните и 2000 в отделенията вкараха цялата държавата в колапс. Да им имам и здравната система, и държавата!...
82
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни. Естествено. Нека са училищата, а не ресторантите, магазините, хотелите и моловете. Щото в училищата политиците нямат финансов интерес, все им е тая. Виж, ресторантите и хотелите, силно ги вълнува да не затворят - няма политик без да е овъртолен - персонално или чрез подставени лица - в ресторантьорството и хотелиерството. Затова там вирус не вирее и няма нужда от затваряне.
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев мижитурката спи ли спокойно?
80
4
 
32
 
! Отговори
Учениците преди 3 години
В метрото влизат без маски , говорят високо и се кикотят, не се съобразяват с по-възрастните. В училището сигурно е по- зле.
79
22
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Децата до 10-15 години НЕ боледуват от К19. В тях той не се размножава и те НЕ се инфектират /имало някъде изключение но принципа е това/ при това положение децата НЕ заразяват възрастните с К19. повече отколкото може да ги зарази кола, палтото вратата или друга повръхност.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училището на дето и по точно в класа ние родителите сме купили маски дезенфектант за чинове и за ръце и хартия за бърсане на ръцете на децата.
77
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дезинфектантите в детските градини ги крият за пред инспекторите от РЗИ да има.За училищата не знам как е. Работя в една детска градина и познавам много учители от гр. Пловдив. Засичаме се по автобусите или на спирките и се питаме има или няма мерки.Всеки казва мерки има,но са на хартия. На практика нито може да се спазва дистанция с деца на 3 или 5 г.-нито да се спазват мерки. В градините в група има по над 24 деца. Когато са на 3 г учителите и помощник възпитателите ги мият,хранят,обличат...
76
4
 
17
 
! Отговори
бацо преди 3 години
А добър ден, много късно загряхте бе тупани. Кой трябва да го отнесе заради това, че ви е дошъл твърде късно акъла - калинки.