Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!

Системата - готова за превключване в електронна сред
28 ное 2020 13:24, Петя Славова
46
Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!
Снимка: БГНЕС

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата

 "Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Министърът на образование посочи минусите на дистанционното обучение - неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

"Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние", каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става дума за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Абе ...сети ли се най-сетне че училищата са рискови. Защо не го каза досега, а казваше че са много сигурни. Май ти си учил цял живот в изгорялото училище. А и защо не кажеш, с колко подкуп си взе всички изпити. Всеки знае, че си бил готвен за държавна хранилка още преди да запишеш счетоводство. Поне кажи, как си взе изпитите, защото очевидно не е с учене. А нещо да кажеш за далаверите на жена ти? Надипли ли парите в шкафчето?
41
0
 
1
 
! Отговори
Училища и ДГ преди 3 години
Добро утро. Признаха най-сетне че са бациларници.
40
0
 
6
 
! Отговори
Прокурор преди 3 години
Няма ли за тоя ммръсник. Масов убиец! И неговия подбудител.Очевидно знаеха от по-рано - преди 15.09 че децата ще разпространят вируса, ама се правеха на разсеяни. Разбрах и малко след това. Сигурно са правили някъде от бързите тестове, за да спрат всички ученици сега, вкл. 1-4 клас. И сега ни лук ял, ни лук мирисал.Пазят се един друг!
39
1
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
Ковида пази Филиповци, Столипиново и много други римски махали. Явно не ги харесва и затова не ги и напада.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А шивашките предприятия, където работят по 50 жени в едно помещение и климатиците раздухват вируса няма ли да затворят? Ами има и много други професии където в едно помещение работят по 50, 60 100 човека. Или това не е опасно.?
37
0
 
7
 
! Отговори
и тоя пее преди 3 години
Каквото му кажат ! Поредния ретранслатор ! Върти се като фурнаджийска лопата и само се излага !
36
0
 
11
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
До вчера тръбеше, че училищата са безопасно място, некадърни смешници.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върхът на хъпотията беше да твърди че трябва присъствено обучение и след гибелта на много учители и доктори вече си смени мнението и упорето твърди че децата са най-големите преносители на вируса.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои така и не искат да разберат едни прости неща. Заразяването става най-често в рамките на 60 - 80 минути, когато заразено и незаразено лице са заедно в закрито помещение. Точно такива са училищните класни стаи. Стоят учители и ученици по 5 -6 часа и малките безсиптомници първо заразяват учителите, после в къщиАко в хипермаркет човек пазарува за 15 -20 минути, без да се навира в другите хора, спазва дистанция и след излизане си дезинфекцира ръцете вероятността да се зарази е много малка.
33
2
 
10
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До 16:На детето ми сега е по-добре.Няма вече гадна воня от некъпано тяло и непрани дрехи!! Сложена е да седи близо до детето, което визирам. Едно е в класа, но стига за всички.Или гледки и воня от непочистени тоалетни, умивалници!!Вкъщи проветряваме често, има време за много, макар и не дълги разходки, вечер малко игра с приятелчетата от блока (училището).Също така печели 45 мин. повече сън. Ние също. Не се налага това безбожно ранно ставане, сякаш света ще свърши, ако не станеш в 6 ч
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 месеца време от ушите до ЦПУ то
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сети се най накаря нали дядо Пешо
30
0
 
24
 
! Отговори
На 15септември преди 3 години
Не бяха рискова среда,а сега са?Но какво да очакваш от "мякащ"министър,завършил счетоводство във Варна.
29
2
 
17
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Ааа, добро утро, бабо Пено!
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка! Да си се сетил по-рано! Сега, каквото и да говориш, много смърт тежи на съвестта ти!
27
7
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Ти пък кой си ,че да даваш крайни констатации?!
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради този сме на това дередже. Завършил средно в село Гълабово, после строителен техникум и УНСС и директно чиновник в министерството.
25
8
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Този кукловод как ще плаща на учителите, които имат много часове по практика в професионалните гимназии и не се провеждат. Заплатите вървят за непроведени часове, че след нова година ще се и увеличават. Това се казва работа. Да не работиш и да ти плащат
24
0
 
18
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
И на този министър са му набили канчето. Много ведро обясняваше колко добре са си децата в училище.Даже се беше запънал като магаре на мост когато Кунчев го подканваше да спре присъствието. Явно баш мутрата му е скръцнал със зъби и веднага се закахъри за здравето на учителите.Поне да беше отстоявал докрай, а той същата *** като ония другия с водния режим.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!" ............?!?!?!Не беше ли той (ЕдЕот) същият който твърдеше че учи;ищата били най-сигурното място и присъствената учебна година е задължителна??????Аз ли съм луд или тоя е пълен крИтен?!?!?!Откакто Тиквата Оправя държавата имам усещането че живея в паралелна вселена населена САМО с ЕдЕотЕ !!!НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!