Акад. Юлиан Ревалски ще е за втори мандат председател на БАН

Той беше избран с 68 гласа от 86 гласували членове
30 ное 2020 21:17, Анисия Иванова
17
Акад. Юлиан Ревалски ще е за втори мандат председател на БАН
Снимка: БГНЕС

Акад. Юлиан Ревалски е избран за председател на Българската академия на науките за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се проведе онлайн на 30 ноември. Съгласно противоепидемичните мерки в страната тайното гласуване се проведе по предварително уточнен график, съобщиха от БАН

Акад. Ревалски е избран за председател на БАН с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН . Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с „не“.

Акад. Юлиан Ревалски беше единствен кандидат за поста. В Програмата си за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаване не Академията като основния експертен център на страната. 

Акад. Ревалски е председател на Българската академия на науките от 2016 г., а в периода 2013-2016 е директор на Института по математика и информатика на БАН. Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите - оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ  - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
долни старци преди 2 години
Долни старци.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 статии и 600 цитирания и е готов академик. Това е невероятно. За професор се искат толкова статии. Симеон Дянков им го каза- Закривай старчоците.
10
1
 
3
 
! Отговори
Патока преди 3 години
Състезание с 1 кон.Made in BG...
9
2
 
5
 
! Отговори
v преди 3 години
поредните безполезници на държавна хранилка
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянков като е бил прав за БАН, защо отиде да работи в грузинкската академията?Нали щеше да пляска руснаците, а после започна и за тях да работи.Дянков - това е българския Шрьодер, като каже че небето е синьо виж дали не не оранжево.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какви са тези лъжи са партийните книжки? БАН са 6000 души, в негов има и хора на по 30-45 години, очевидно няма как да имат партийник книжки. Доколкото е имало такива хора те бяха 100 -200 човека и отдавна бяха лустрирани и то на два пъти - веднъж с закона Панев и веднъж преди него. Голяма част от старите кадри са пенсионирани.БАН са създали много неща, например калкулатура EЛКА-6521, компютъра правец, дозиметъра "Люлин", който летя в Космоса с полет на НАСА.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прец царско време БАН са били 3-4 институа, а днес са 53. Прец царско време в страната е имало три научно заведения - БАН, Софийският универстет и МНИ, който е създаден с обществено-научна, а не с образователена цел. А днес има над 50 университета. Има преразход на учени. А стандартът на живот не е като при царско време.
5
3
 
6
 
! Отговори
чиател преди 3 години
БАН е като Светия синод (съседа му), с векове нищо не променя.Който не се променя - умира.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауу без тез сме на никъде :))) Дайте да дадем милиони да си джуркат молекулите .Били дърти. Мой да са дърти ама имат партийни книжки от Бойковата Комунистическа Партия БКП .За тва ще джуркат .А вие ще плащате
3
8
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Избор чисто по български - само с 1 кандидат разбира се. Дянков беше прав за БАН, жалко, че не го ликвидира докато още можеше...
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юлиан Ревалски е от гр. Симитли. Почтеното беше да се оттегли. Единствен кандидат за поста. Да вземе да се скрие в някоя дупка и да не се показва.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е без значение, защото се видя че политиката на ГЕРБ в науката е ялова и безидейна.