Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета

Това е един от вариантите, които обсъждат експерти другата седмица
23 яну 2021 14:20, Петя Славова
64
Половин клас се връща в училище, останалата - пред таблета
Снимка: БГНЕС

Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи. Това е един от вариантите за големите ученици, който учители и експерти от МЗ и МОН ще обсъдят другата седмица.

Преди дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дали на две. Според директори най-възможно е това да се случи сега е чрез т.нар. "хибридно" обучение,  предава "Телеграф".

При него част от учениците са в клас, а другите следят всичко случващо се в часа пред таблета вкъщи. Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега е 51 СУ в столицата. Неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на "хибридното" обучение децата, които са вкъщи наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската. Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин.

Още по темата

Преподавателят ще идва в клас с лаптопа, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров. Сега по този начин върви и дистанционното обучение. Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата.

Според плановете на здравно министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска – 7, 8 и 12 клас. Така в училищата ще присъстват 37.5 % от големите ученици. При разделяне на паралелките на половина, същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров.

Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят лаптопа в клас, за да осъществят "хибридното" обучение.

В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз тази година имам 5 клас, 7 клас и 12 клас. В двете смени съм. Не знам как ще стане! Означава ли, че сутрин ще карам с 5 клас дистанционно, а след обяд със 7 и 12 клас хем пред лаптопа, хем с останалата част присъствено? И как ще ме чуват през маската тези, които са си у тях? Да не споменавам , че лаптопът ми се срина и влизам от телефона...
60
0
 
12
 
! Отговори
Catrock преди 3 години
Аз съм преподавател в гимназиален етап и много ми е интересно как ще се получи тази манджа с грозде,да не говорим,че 80% от бг учителите не разполагат с лаптопи
59
4
 
3
 
! Отговори
ученик преди 3 години
епа я ползвам чичко гугле...даже снимам задачата на телефона и програмата ми дава решението с отговора...есетата ги пиша като си плащам за изкуствен интелект..само въвеждам ключовите думи и воала
58
1
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Министърът уби 60 учителя и не знам колко още хора - имаше по 200 на ден само от КВ19. Сега си играе на ашици.Игрив човек. Сигурно щото просто не е пораснал.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН са големи некадърници .....калинка до калинка....
56
2
 
19
 
! Отговори
Жтн преди 3 години
Е по-голяма простотия не бях чувала! Вие едно време, половин клас ли ходихте? Смешни сте!! СПРЕТЕ ДА СЪСИПВАТЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА!!!!!
55
4
 
11
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Нулевата година няма да ти отмени отговорността към децата ти. Пак ще трябва да ги гледаш. Сега поне половината ден някой ти ги занимава безплатно получавайки мизерно заплащане.
54
1
 
19
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Вие сте сигурно онзи инженер, който не ходел на лекар никога през живота си защото казвал:"Като си знам какъв съм инжинер - никога няма да ида на доктор".Вие съдите от своята камбанария.Не всеки е като Вас.Учителите като цяло са свръх съвестни и отговорни хора.Учителите имат хуманна професия.Нямат нищо общо с работещите хора.Учителите не работят както си представяте един работник.Едното е интелектуален труд,другото е физически труд и общо взето мисля разликите са огромни.Майка е педагог от 35г.
53
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 52Нека си кажем истината, ачик-ачик дето се вика:Всичко "дистанционно", "онлайн", "комптърно" и т.н. е пълна боза. Истински "shit"!Моите лични наблюдения и над "работещи" и над "учещи" по този измислен метод показват трагични резултати. Всички ги мързи - и работещи, включително и учителите, и децата които учат. И всеки гледа да се наспи повече, да си легне пред телевизора или да си пие ракията със салатата, само да не работи/учи.Учителите "преподават" два-три урока наведнъж...
52
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учител съм и в момента работя по предложения от г-нАлександров велик хибриден модел . Имам 4 деца - онлайн , а останалите са присъствени . Изключителен стрес и допълнително натоварване на учителя . Урокът се накъсва , с включване , изключване на камери , с изпращане на материали , със завъртане на камери , с въдворяване на ред и тишина в класната стая , за да могат тези пред екрана да чуват , с жалби от родители , които не искат ,децата им да бъдат изпитвани ,когато е включен компютъра и т.н.
51
16
 
12
 
! Отговори
родител на ученк преди 3 години
Да се пържите в Ада дано във вечни COVID-19 мъки!!!Пускайте всички деца на училище незабавно, че ни омръзна да бъдем частни учители на децата си а дори да бяхме милиардери няма откъде да осигурим такива на децата си и на работа някой трябва да ходи иначе гладни ще мрем бе пукъли недни!!!
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба-си - вие учителите ги направихте стриймъри. Как ще успеят да преподават наполовината клас присъствено и наполовината онлайн, след като и половината да ги струпат в училището е рисковано?Дори и да преподават ще е само на някои места в София, където има оборудване в стаята. Интернета е нестабилен.През Zoom може би ще се включват, но като се включиш в Zoom и си оставаш на линия дори и да не си онлайн. Децата измислиха как да си записват видео и си пускат видео как мигат на пар.ца.ли и уж гледат.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа не са чули за синхронно и асинхронно. Отварят си имейла и си търсят за седмицата всичко получено. След това връщат по имейл отговорите. Докато в България те правят ха-хо отвсякъде. Децата ти заглушават микрофона, драскат ти по дъската онлайн, пряват те за резил и дори не слушат, а изключват микрофона след като се запишат, и си играят игри. Родителите настройват децата срещу учителите и е един омагьосан кръг. Вечно недоволните не могат да си търпят децата. За това претенциите са много.
48
12
 
11
 
! Отговори
Бесен преди 3 години
Веднага обявявайте нулева учебна година,стига с тия глупости вече Нулева година и децата в почивка до септември, тва искаме Аман от тъпотиите ви един ще съжалявате жестоко за тия глупости с децата и родителите!
47
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите много са надъхани, но нека първо да проверят как се учи онлайн в Европа и тогава да се правят на професори! Защото никъде в Евпора не можеш да търсиш учител след работното му време. Само в България учителите са на 24 часа на разположение 7 дни в седмицата на родители и деца. Подготвят материали за онлайн обучението по 8 или 9 часа и след това преподават.Някои дефакто не стават от компютъра по 14 часа или 16 часа.Докато в Испания им пращат по имейл 3 задачи на седмица. В Бя претенции.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключителен популизъм, но точно това искат да чуват мангъроидите.
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи"-------по-слабоумна идея не може да има
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зарежете училищата. Фитнесите, моловете и кръчмите са водещи в икономиката,отваряйте ги първо тях.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2 седмици.Ох, майко. По над 200 починали дневно.Ние мислехме.....ама се объркахме!
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще ги отворят за да въведат свирепа карантина преди изборите. Така ще намалят изборната активност, за да фалшифицират изборите. Страх ги е от масово гласуване.