Стаматов: Учениците от 5 до 12 клас задължително с маски

"Може да се мисли за отмяна на матурите след 4 и 10 клас само за тази година"
25 яну 2021 12:20, Ния Христова
40
 
"Всички ученици от 5 до 12 клас трябва да бъдат с маски и това да не се подлага на съмнение. Да няма противодействие от най-различно естество, защото трябва да опазим здравето и живота на всички", коментира директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.
 
Петиция в интернет е събрала близо 14 500 подписа на ученици. Те смятат, че онлайн обучението не дава очакваните резултати и няма да могат да се явят на външно оценяване. Омбудсманът Диана Ковачева също подкрепи техните искания да отпаднат матурите след 4 и 10 клас.
 
"Почти 5 месеца преди края на учебната година е твърде рано да се говори за крайни решения. Външно оценяване би довело до моментна снимка на състоянието на образованието ни. Биха могли да се направят всички организационни опити за външно оценяване поне в 10 клас", коментира Стаматов по темата.
 
Председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата смята, че учебните програми, които често критикуваме, могат да бъдат коригирани тъкмо чрез външното оценяване. 
 
"Държавните зрелостни изпити за 12 клас и националното външно оценяване след 7 клас са изключително важни. Миналата година само за тях се върнаха учениците от 7 и 12 клас - те преминаха доста успешно. Ако продължи тази пандемия по същия начин, в 4 и 10 клас би могло да се мисли за тяхната отмяна, но само за тази календарна година", каза още Стаматов.
 
Той подчерта, че в 7 клас оценъчната система е по-благоприятна и учениците получават бонус при външното оценяване. Надеждите са, че втория срок ще се премине в присъствено обучение и част от натрупаните дефицити да бъдат преодоляни.
 
"Оценките най-вероятно са леко завишени, това е реалността в момента. Родители постоянно ме убеждават, че детето им знае много повече, но е оценено по-малко в онлайн среда, особено в 5 клас", призна Диян Стаматов.
 
По думите му има елемент на подсказване от родители, баби и дядовци при онлайн обучението, но примерът не е добър, защото детето получава лош старт.
 
Училищният директор е категоричен, че животът и здравето са най-важни и тази беше по-добрата от двете злини - да бъдем в дистанционна среда.
 
От днес започва масово тестване на учителите с антигенни тестове за коронавирус, но голяма част от тях обаче не желаят да се тестват. Според Стаматов, ако сега някой негов колега не желае да се тества, то до края на март е възможно да му се наложи да го направи.
 
В 119-о училище желание да се тестват са заявили около 50 учители, имат и около 60 преподаватели, които са преболедували заразата.
 
Към момента едва 23% от учителите са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.
 
"23% може би изглежда малка група, но това е голяма група - около 30 000 учители. С начина, по който идват ваксините, ще бъде трудно реализирането изведнъж на всички желаещи 23%", отбеляза Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Калашников преди 3 години
Няма да търпим лиг.те на ке.лешите да хвърчат навсякъде. Който е без маска ще е вън от стаята и да си върви при маман. В Китай от 6 годишни са с маски.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носи си маската ти ве!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България, нищо не се прави безкористно. Все пак до 4 април са малко повече от 2 месеца, предизборен трик. Ние обаче знаем какъв е номера и идеята!!!
31
2
 
6
 
! Отговори
Л.Д. преди 3 години
Защо искате нулева година? Най-вероятно ще правят продьлжение на пандемията още няколко години. И няколко години ще бьде нулева учебна година?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Значи като сте толкова против нулевата година и мен чуйте ме кво ще ви кажа:Явно вашите дечица толкова ги натискат да учат тъйче изобщо няма кво да си губя времето да пиша в тоя сайт коментари Няма да пиша коментари щом така се държите ама да знаете че има и други родители съгласни с мен. Тва е няма кво повече да ви кажа.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Ей яростно татенце всички които познавам искат да се анулира годината!!!!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20, гений сервитьорски, обяви ли се нулева година на какво основание ще връщаш децата в клас до юни бре? Тоест да разбираме, че искаш децата до15 септември да си седят в къщи без да учат ли, що ли?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоо татето на първолака, я не говори от името на всички родители и всички ученици. Ако първолака ти няма проблем с нулева година, всички останали имат. Факта че правиш такова предложение означава, че или изобщо нямаш деца, или детето ти наистина е първи клас лигничка, която те прави куку в къщи!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее без маски били в заведенията защото ядяли! Еми то за това не искаме да ви отварят бре! Защото се криете зад едно кафе и седите по 2 часа без маски на масата! Пак ли децата ще го отнесат заради вашите леблеблии и разредени алкохоли?
25
2
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Такива като тоя в затвора! Леле чакай да те видя! Запомних ти лицето мишко! И като те видя някъде свят ще ти се завие!
24
12
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Толкова ли си т.ъ.п.? В ресторантите се яде, поради което хората са БЕЗ маски. Със сигурност МАСКИТЕ ИМАТ ЕФЕКТ. ХОДИМ С МАСКИ, КОГАТО И КЪДЕТО ТРЯБВА - И НЕ СМЕ СЕ ЗАРАЗИЛИ ОЩЕ!!! НИКОЙ ОТ СЕМЕЙСТВОТО!!
23
1
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
КОЙТО ИСКА ДА УЧИ - УЧИ!!! КОЙТО НЕ ИСКА - СИ НАМИРА ОПРАВДАНИЯ!!!! НЕ УЧЕТЕ ДЕЦАТА НА ЗУБРЕНЕ И ФАКТОЛОГИЯ, А ГИ УЧЕТЕ ДА М.И.С.Л.Я.Т.!!! ПОСЛЕДНОТО ХИЧ ГО НЯМА.
22
8
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Прав си за всичко
21
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 Прав/а си гнева ти е основателен и аз съм на твоя страна!
20
15
 
1
 
! Отговори
НЕВЕРОЯТНО БЕСЕН !! преди 3 години
ОБЯВЯВАЙТЕ НУЛЕВА ГОДИНА МОМЕНТАЛНООО И ПУСКАЙТЕ ВСИЧКО ПОБЪРКАХТЕ ДЕЦАТА С ТИЯ ВАШИТЕ ГЛУПОСТИ БЕ!!!НУЛЕВА ГОДИНА И ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ СЕПТЕМВРИ ТОВА ЖЕЛАЕМТАКИВА ГАДНЯРИ СТЕ ЦЯЛОТО МОН ЧЕ НИКОЙ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ВИ ПОГЛЕДНЕ БЕ ВИЕ СТЕ ЗА ЛУДНИЦАТА В НЯКОЯ ПСИХИАТРИЯ ТРЯБВА ДА ВИ ВКАРАТГОДИНАТА ДА СЕ ОБЯВИ ЗА НУЛЕВА ВЕДНАГА И ДЕЦАТА В ПОЧИВКА ДО СЕПТЕМВРИ ДОСТАТЪЧНО ЯСНО ЛИ СЕ ИЗРАЗИХ ?!?!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради една шепа продавачи на трева в ресторантите ще направите децата хахо! Ей, давате ли си сметка че ни вбесявате, ама многоо. Мислите си, че сервитьорчетата и оня с мазната косица е много страшен, че агитките с бомбичките са опасни... вие бесни родители, които защитават децата си виждали ли сте? Не ни предизвиквайте в името на собствената си сигурност, не го правете!
18
15
 
1
 
! Отговори
МЕГА ОПАСНО ГНЕВЕН преди 3 години
ВЕДНАГА ОБЯВЯВАЙТЕ НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА АМА НЕ БЕ ПИСНА НИ ОТ ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕЕ!!!!!!!НУЛЕВА ГОДИНА ДА СЕ ОБЯВИ ВЕДНАГА И ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ СЕПТЕМВРИ ТОВА ИСКАМЕ ПОБЪРКАХТЕ ВСИЧКИ ТОЛКОВА СТЕ ГАДНИ И ЖАЛКИ ЦЯЛОТО МОН ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА СИ ХВЪРЛИ ПЛЮНКАТА ВЪРХУ ВАС БЕ!!НУЛЕВА ГОДИНА И ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ СЕПТЕМВРИ ЯСНО ЛИ СЕ ИЗРАЗИХ?!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя още малко ще го търпя и барабар с цялата му клакьорска групичка ще го изринем. Обещано от бг мамитата... нали ни познаваш!
16
4
 
3
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Даскалите носеха ! Сега ревнахте! Лицемерна ......
15
13
 
19
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Никакви маски няма да носят децата ни! Да е ясно!!!