Пандемията на необразоваността е много по-опасна от всяка друга

Проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна
26 яну 2021 19:15, Анисия Иванова
31
Пандемията на необразоваността е много по-опасна от всяка друга
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията на необразоваността е много по-опасна от всяка друга пандемия, тъй като тя е по-дългосрочна и ефектите от нея са по-негативни. Това заяви проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

“Образованието на практика направи много рязък завой по посока от класическо към онлайн обучение и това разтърси системата по няколко причини”, коментира Станимиров.

"Ние не бяхме готови като система напълно да приемем този бурен темп на дигитализация инфраструктурно и като подготвеност на кадрите”, призна той.

По думите на Станимиров “няма как да се управлява потенциала от дигитализацията при условие, че дори вътре в системата има хора, които противодействат”. Той добави като част от причините факта, че най-голям дял в системата на висшето образование имат служителите на възраст между 55 и 60 години.

Според госта предизвикателствата по отношение на онлайн обучението се дължат и на липсата на методики за трансфер на съдържание от онлайн към офлайн среда.

"Трябва максимално бързо да се освободим от това разбиране, че преподавателите са субекти, които трансферират знания по посока на студентите, защото студентите само с два-три клика могат да се докоснат до информация, която далеч надхвърля обемите на дадена дисциплина”, каза още ректорът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като трудност пред онлайн образованието Станимиров отбеляза и социално-икономическото състояние на обществото.

"Само 29% от българите притежават основни умения в областта на цифровите технологии при среден процент за Европейския съюз 57%”.

“Навлизането на изкуствения интелект много силно изпревари темпа на развитие на естествения интелект, който трябваше да обслужи изкуствения интелект” - така гостът обобщи предизвикателствата пред преминаването към онлайн среда.

Според него обаче не може да се даде еднозначен отговор дали опитът до този момент е успешен.

“Има работещ онлайн модел, ние просто трябва да го припознаем, да го адаптираме и да го използваме в нашите условия”. Станимиров коментира и как пандемията се отразява на нуждите на пазара на труда.

“Пандемията не може да измести толкова бързо фокуса. Търсят се комплексни умения - меки умения, комуникативна способност, когнитивни умения, способност за решаване на проблеми, работа с числа, познаване на алгоритми”, обясни той.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
"Мисленето е ва преди 3 години
Проблемът на образователната система е, че много тинейджъри и хора на моята възраст не могат и не са научени да мислят. Те достигат до определена информация, но не могат да я осмислят. А пък изобщо да не коментираме и факта, че има много хора, които не могат да пишат, четат, говорят добре пък, какво остава. Отворете някой сайт или статия и прочете коментарите за да се убедите сами.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А още по-страшно е да ти дадат диплома ей така защото си синче или дъщеричка на активни борци против фашизма и капитализма! Или казано по философски да си с диплома като тази на Елена Чаушеску!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6, 8546"Ако прегледаме само заглавията на дисертациите, ще разберем накакво равнище е образованосттана дипломираните и хабилитираните. А нещо за преписаните научни публикации или за нглите "заемки"?"Голям проблем е плагиатстването. Вечно се борим с манталитета ни в това отношение - да излъжем, да препишем, да 'заемем'...От малки така учат децата, че е ОК. Тук и родителите трябва да се включат. Особено когато те точно ''помагат" за някое домашно, проект и т.н. Цитиране поне, за начало!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4Ха ха!!!На този 55-60 годишните му пречат? Защото - 'с два три клика' студентите стигали до много информация!Ама не знаят какво да я правят тази информация! Някой трябва да им помогне, да ги научи, да ги напътства - за да могат да я осмислят, обработят и използват.А това не се получава за година, две.Всъщност, и ректорът имаше това предвид. Не просто извор от знания, а обработката и прилагането им!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2Нане"Даскалйете от една година са в платен отпуск!Да им се вземат заплатите и да им се начисляват по 24 лева на работен ден...Както на заведенията..."Пълни глупости!Който иска, учи.Който иска, преподава.Платен отпуск имаше лятото около месец и десетина дни, за разлика от останалите години. Наваксване, довършване..Сега, също. Други години вече сме в отпуск по това време. Тази година още работим!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, но ние държим да сме като вожда.Затова вече близо година училищата са затворени.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието е предаване на познанията и уменията от предишни поколения към по-младите и от по-образовани към по-необразовани.Това е естествен поток на обмен на информация при homo sapiens и ако се прекъсне просто ставаме диваци, появяват се шамани и всякакви типични за човека налудности.
19
2
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Ние от хилядолетия се "возим" на дуалноста като единствено състояние .Винаги има нещо ,което трябва да оправим билото с бухалка или образОВАНИЕ. И винаги се раждат едни ,които не се образоват достатъчно .За тях има гнусна работа ,затвори ,лишения и...смърт. Това е .А реално НЕ Е ТОВА ! А душите просто са си сменили ролите .Няма справедливост ,защото вселенета сама по себе си е справедлива. Нашият избор да се клатим в това борческо танго си измисля всичко. Образованието не дава нищо от това.Защо?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотията ни залива от всякъде-от БТВ до чалга телевизиите. Наскоро се обадих в МВнР по въпрос , касаещ Словакия. Служителката не знаеше тази държава и ме пита за коя от трите държави става дума- Словакия, Словашка република и ... Словения. Векове наред във всички държави е имало елит и простолюдие. Днес сме на път елитът и простолюдието да са на едно и също ниско ниво. Днешните млади утре ще станат министри, депутати, всякакви шефове и тежко ни на всички.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ УЧЕН В ТАЗИ НЕЩАСТНА СТРАНА БЕШЕ ГЪЗИБОР ДИМИТРОВ - НЕГРАМОТНО ЧЕНГЕ КОЕТО С ДВЕ РЪЦЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СИ НАМЕРИ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ.
16
0
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Точно това е най страшната пандемия!!!!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е ! Не трябва да се дава титла "проферсор" на ниско образовани хора като този човек.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха ха!!!В интерес на иситната, най0голямото умение е, да се научиш да обработваш информацията и да я превръщаш в знание. След това, можеш да научиш всичко.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11успех!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати и жиота, дето е професия, да нанасяш данни в excel sheet ...
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНИЯ ШЛЯКАН МИЛИЦИОНЕР С ФАЛШИВА ТИТЛА
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навлизането на изкуствения интелект много силно изпревари темпа на развитие на естествения интелект, който трябваше да обслужи изкуствения интелект''.(??????!!!!!)Виждате ли,на какво кощунство се кланят такива екземпляри,пръкнали се от така наречения,представете си "естествен интелект" - превърнали са се в обслужващ ***,на така наречения "естествен интелект"! Крайно време е ,"естествения интелект" да заличи такива екземпляри от средите си,както и да заличи самия "изкуствен" такъв!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвам да си мисля, че герберастията е заразна. На вид образовани хора, на високи постове, част от тях професионалисти (в което почвам силно да се съмнявам), като се сдружат с някой гербаджия и почват само простотии да дрънкат, ще кажеш че са интелектуално ощетени.
8
2
 
9
 
! Отговори
Wc преди 3 години
КАЛИНКА + КАЛИНКА = ГЕРБ..БСП..И ОСТАНАЛИТЕ....ПАРи
7
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
повечето са с основно. За висше и дума не може да става.