Студентите в онлайн сесия, после влизат в хибриден семестър

СУ се надява да започне присъствено обучение до месец
27 яну 2021 15:39,
2
Студентите в онлайн сесия, после влизат в хибриден семестър
Снимка: БГНЕС

В онлайн изпитна сесия влязоха стотици студенти. Вузовете приключиха дистанционно първия семестър, а единици планират лекции на живо през втория.

Сред тях обаче е Софийският университет. "Надяваме се, че епидемичната ситуация ще позволи да започнем присъствено след месец, дори ако след това се наложи да преминем отново към онлайн обучение. Няколко седмици присъствено обучение ще ни помогне много, както беше и през първия семестър", каза пред "24 часа" ректорът проф. Анастас Герджиков, шеф и на Съвета на ректорите. По подобна схема - с по две седмици присъствено учене, от 4 февруари поетапно в клас се връщат всички големи ученици.

В УНСС вторият семестър започва от 1 февруари, а утре ще се вземе решение как. "При нас проблемът е, че когато бяхме с хибридно обучение, в сградата на ден влизаха по 10 000 души. Зависи и от нагласите на министъра и на националните власти", коментира ректорът проф. Димитър Димитров. Готови са за вариант хибридно, както в началото на миналия семестър - някои идват присъствено, други слушат онлайн, както и да се продължи само онлайн. Изцяло присъствено няма как - студентите ни са около 16 000, казва той.

В електронна среда продължават в ТУ в София, обяви ректорът проф. Иван Кралов.

"Ако условията в страната позволяват, от 15 февруари всички ще се върнат в аудиториите. Силно се надяваме да се върнем постепенно към нормален учебен процес", заяви ректорът на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов. Иначе студентите учат в специално разработената е-платформа, електронно ще става и кандидатстването.

Варненските университети продължават да работят в е-среда, електронни са и формите за кандидатстване. В Медицинския за клинични и профилиращи дисциплини, при които е от изключително значение обучение на място, както и за учебната практика на студентите, вузът предоставя възможност за отработване на пропуснатото по време на лятната ваканция или в рамките на по-горен курс.

В Икономическия университет - Варна, на живо ще са кандидат-докторантските изпити след месец. Има организация и за присъствено провеждане на лабораторни и практически занятия на бакалаврите, но лекциите им остават онлайн.

Изключение за корабните специалности прави варненският Технически университет, тъй като практиките им не позволяват дистанционно провеждане. Вузът е отложил за 1 март старта на летния семестър
с готовност при разхлабване на мерките да започне хибридно, а после изцяло присъствено.

Във ВСУ "Черноризец Храбър" пък на живо са само практическите изпити и защитите в Архитектурния факултет.

Единствено студентите VI курс на МУ- Пловдив провеждат присъствено стажа си в клиники. Той е 1 г. и не е прекъсван през пандемията.

В ПУ "Паисий Хилендарски" редовните студенти са си взели още през есента практическите упражнения. Според анкети преподаватели и студенти предпочитат присъствени лекции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Аз питам защо като ги карате да учат дистанционно, и тъй или иначе ги пращате обратно У село им взимате пари за общежития, и защо вместо да им свалите семестриалните такси, вие им ги вдигате?Нали не ходят в УНИтата, не се харчат пари за ток,чистачки,вода,парно и т.н?Защо вдигате таксите?