СУ отново ще приема с оценки от матурите в 116 специалности

Ще има кандидатстудентски изпити по биология, химия, математика
Обновена: 28 яну 2021 13:31 | 28 яну 2021 13:30, Анисия Иванова
17
СУ отново ще приема с оценки от матурите в 116 специалности
Снимка: БГНЕС

За учебната 2021/2022 година Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми, съобщиха от университета.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет вчера са приети документите за кандидатстудентската кампания през 2021 г. - Правилник, график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в СУ, съобщиха от висшето училище.

И тази година кандидатстването в специалността "Право" ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература, и с общия успех от дипломата за средно образование. За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература.

Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", по математика I и по математика II за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, както и по физика за специалностите във Физическия факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Първата изпитна сесия ще се състои в събота, 24 април, а втората - на 23, 29 и 30 май, и на 5 юни 2021 г.

Кандидатстудентските изпити ще са на следните дати: Математика II - от 9.00 часа на 24 април; Математика I - от 9.00 часа на 23 май; Биология - от 9.00 часа на 29 май; Физика - от 14.00 часа на 29 май; Математика II - от 9.00 часа на 30 май; Химия - от 9.00 часа на 5 юни.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и за втората кандидатстудентска сесия ще се осъществява само по електронен път и започва в 8.30 часа на 1 април 2021 г. Крайният срок е в 17.00 часа на 19 април за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 17 май за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

През учебната 2021/2022 година Софийският университет ще има една нова бакалавърска програма - "Геология и проучване на природните ресурси", в Геолого-географския факултет.

Кандидат-студентите ще имат възможността да се регистрират за класиране в срок от 8.30 часа на 14 юни до 17.00 часа на 30 юни. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адреса: https://online.uni-sofia.bg, с линк от главната страница на СУ - http://www.uni-sofia.bg.

На 6 юли ще бъде обявен първият етап за класирането на кандидат-студентите в СУ. Вторият и третият етап ще бъдат оповестени на 13 юли и 20 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДимитровА някой изобшо преподава ли им или си изпращат лекциите по мейла и после шапка на тояга. Да спомена, че работя във ВУЗ, имам наблюдения и коментара ми за съжаление не е безпочвен.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите - верно сте мнооооооооооо прости бе. Матурата е една за цял живот децата са под сериозен стрес и не всеки може да даде на 100% това на което е способен. Ако някой случайно от паниката се изложи там това означава ли че повече няма да има никакви шансове за кандидатстване във вузовете за държавна поръчка. Същият може да се справя прекрасно иначе, но просто да е податлив на стрес. Приемните изпити са всяка година и там шансове бол. Ако веднъж не се справиш, догодина пак...***!
12
1
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
В СУ във ФМИ още след първи курс се отказват половината.От групата на сина ми от 30 студента останаха 13.А със всички взени изпити май са 7-8.Да влизат и без изпити.Няма проблем.После ще усетят разликата между средното образование и ФМИ.Имам поглед само там.Но идват изключително неподготвени.И не могат да се адаптират.Но и мързелът преобладава.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемните испити трябва да се махнат, защото имат малко общо с материала във ВУЗ. Примерно много различно ниво даже на биология или амтематика е в СПТУ и във ВУЗ. Който не знае начално ниво си го учи сам за да навакса.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учат глупости, много време и такси и ненужни предмети вместо само оснвоното за 1-2 години и после по фирмите, защото не се знае къде има работа и каква е. За лекари само платено, защото после бягат в чужбина а държавата им е плащала.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Голямото потъванеНе може да научат всичко в унивреситета. Ти си мислиш че всичко е толкова лесно ама не е.
8
3
 
8
 
! Отговори
Голямото потъване преди 3 години
Истинският проблем не е в това как влизат, а как излизат. А излизат "недокоснати" от академизма! С дипломи, които искат да ползват като билет за първа класа в самолета. Уви! Повечето ще видят първата класа само като чистачки или стюардеси. Но пък и кой да ги научи, след като голяма част от академичните преподаватели са преписвачи тип "копи-пейст", които сами не разбират това, което преподават.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 116 специалности?😡
6
2
 
7
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Да си признаят, че унищожиха бг образованието ще е доста трудно. Министъра- Диалект, бочка с 1 прочетена книга. Даскалите - мързеливи и нагли . Ковид показва грозната истина и нито едно от тези лица няма да го признае. Сами обучаваме децата си - й дома , колкото м8жем и на - удобнострахливите т.пи същества, наречени учители не им пука.
5
0
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Толкова голям батак в българското образование никога е нямало
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е въпросът как влизат, а как излизат. Цедката трябва да е обърната и получаването на диплома да е трудното, а не приемането в съответната специалност.
3
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Но да учат, за да знаят и да се развиват, а не да разчитат на лесния начин за влизане в университета.
2
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Но да учат, за да знаят и да се развиват, а не да разчитат на лесния начин за влизане в университета.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов излез от системата 12000лева малко лиса