Вълнения на учениците преди матурите – да не се разболеят от COVID-19

„Гледам да нямам контакт с хора, които имат някакви симптоми или са прекарали дори вируса“
15 май 2021 10:32, Елка Василева
53
Вълнения на учениците преди матурите – да не се разболеят от COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Матурите за дванадесетокласниците са само след няколко дни. Вълнението на зрелостниците обаче е свързано не само с представянето на изпита, а най-вече с това дали и как ще се явят, ако техен близък, или те самите се разболеят от COVID-19.

Пред Йоана стои бъдещето в университет. Преди да кандидатства в него обаче, както всеки зрелостник трябва успешно да положи задължителните матурите.

Още по темата

„Чувствам се подготвена, надявам се притеснението да не ми изиграе лоша шега. Понеже доста се притеснявам от това напрежение, че ще има непознати хора и ще бъда в друго училище”, обяснява Йоана Петрова пред Нова тв.

Тя има и други притеснения – да не се разболее от COVID -19, което автоматично би я пратило на следващата сесия през август.

„Притеснявам се, разбира се, защото матурата е много важна и трябва да бъда там. Гледам да нямам контакт с хора, които имат някакви симптоми или са прекарали дори вируса. Защото в моето семейство има и по-възрастни хора и много се притеснявам да не се разболеят”, споделя Йоана.

А близките й също приемат сериозно идващата матура и полагат усилия да не се провали явяването на Йоана.

„Те са по-стриктни в мерките, може би защото съм им единственото дете и доста се притесняват за мен. Казват ми – с някои хора да ограничавам контакт. Да спазвам мерките, да нося маска – в училище и на затворени места, в които има много хора”, разказва Йоана.

А притеснения за предстоящите зрелостни изпити има и Анджелина от 7 клас - както за знанията си, така и за здравословното си състояние.

„Взимаме стимуланти за имунната система, взимаме различни хапчета, които да ни помогнат да сме силни и тялото ни да се справи с болестта, ако случайно я хвана. Трябва сигурно да правя матурата онлайн, което ще е малко тегаво. Може и дори да не се явя, ако е твърде лошо”, казва Анджелина Славова.

Засега е сигурно, че карантината не означава край на всичко. Първи ще се уверят дванайсетокласниците. Ако са с отрицателен PCR-тест, те ще могат да се явят на матура в училище. Но в отделна стая и с квестори учители, имунизирани и с двете дози от анти-COVID ваксината.

„Трудно е да се каже колко зрелостници ще се явят на матурите. Заявления за явяване на матурата по български език и литература са малко над 49 500. Приблизително толкова са подали заявление и за втория задължителен държавен зрелостен изпит”, обясни Евгения Костадинова - директор „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

Петима ученици в 12 клас в страната са болни от COVID-19. На повечето от тях карантината ще изтече до изпита.

„Няма притеснение сред учениците ни, нито сред колегите”, каза Цветанка Костадинова, директор на 105-то училище „Атанас Далчев”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добре, щом ви е страха, тогава без балове и да затварят дискотеките
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те децата и преди си намираха невероятни извинения да не учат, ама сега им иде дюшеш. Коронавируса ще е виновен за всичко. Шапка на тояга.
15
3
 
1
 
! Отговори
клуб фигурант преди 2 години
вирус нема ! спете спокойно деца !
14
2
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Страха е от Незнанието - всички сме изпитвали Ужас от Утрешния Изпит .Съветвам Родителите да вдъхнат Кураж на Децата си , а не да ги премазват с думи че ако се явиш на Матура ще Умреш от Ковид .
13
0
 
6
 
! Отговори
ЛУД преди 2 години
ОТ КАФЕТА И ДИСКОТЕКО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЛИГОЧИ
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно не им се ходи на изпит, не съм забелязал иначе да се притесняват от вирусчето :))
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За матурите я е страх, ама на бала сигурно ще стои с маска и ще спазва дистанция. И за бала я е страх, че ако я хакнат карантина 1 година подготовка за най- важното събитие в живота ще е напразно. Рокли, обувки, коли, които струват повече от панелката, в която живеят. Всяка година тия балове станат все по- зле- суета, крещене, забавлението на най- примитивно ниво. Всичко само за един ден. След това повечето от тях ще се върнат обратно в мизерията. Иначе матурите в този си вид са глупост.
10
4
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До Demonazаз съм ваксиниран отдавна. Ти си най-вероятно безотговорен младеж. Не много образован, но с голяяяямо самочувствие. :D
9
7
 
1
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До БауХоди се ваксай перко такъв. Отговорност и и деца ха-ха.
8
5
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До Demonazникой не е говорил за ваксини ... Стига си измисля. Отговорните деца се страхуват да не убият (без да искат) бабите и дядовците си.
7
3
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
По-скоро се притесняват дали ще се нафиркат на баловете си. А, това е доста измислена статийка,че едвали не учениците и студентите ще ходят се ваксинират. Само измислици се пишат. В другите държави да ваксинират, които си искат. Оставете младите на мира да си изкарат нормално.
6
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 7не ти пука ако убиеш някой възрастен нали?
5
7
 
9
 
! Отговори
Бау преди 2 години
"Защото в моето семейство има и по-възрастни хора и много се притеснявам да не се разболеят, споделя Йоана." Йоана е умно и отговорно момиче. Браво!
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя ковид ве . Някой добра новина няма ли да кажете .Например Каролев не пу.кна ли най сетне .Зарадвайте с нещо народа .
3
9
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ковид-19 е безобиден, да се притесняват дали ще изкарат матурите...
2
10
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАПЪЛНО ПРОВАЛЕНА УЧЕБНА ГОДИНА НО ГЕРБ НЕ ОТМЕНИ МАТУРИТЕ !!!НЯМА ПО ПРЕСТЪПНО И НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТОВА НА ГЕРБ
1
3
 
12
 
! Отговори
х преди 2 години
Промити мозъци.