Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат изпита по български

Кандидат-студенти се оплакват от технически проблеми с платформата
8
Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат изпита по български
Снимка: Pixabay

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат.

Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре. Платформата е изработена специално за целите на тази кампания.

В събота системата дълго време била блокирана. Заради проблемите в този ден е била дадена възможност изпитът да се повтори в неделя. Някои дванадесетокласници обаче и при повторния опит не са успели да приключат изпита успешно.

Симеон Танурков иска да запише Филология. Той е успял да направи само първия модул, защото не е имал достъп до системата през цялото време.

„Исках да започна да правя изпита. Беше написано, че паролата и потребителското ми име не са валидни. Сигурен съм, че не е по моя вина. Изпитът завърши, но аз не успях да вляза. В неделя беше същият проблем“, каза той пред БНР.

Борис Пармакли, който иска да кандидатства информатика, разказа, че е имал сходен проблем. „Пишеше, че паролата не е валидна. Следвах всички инструкции, но не помогнаха“, обясни той.

Пармакли смята, че проблемът е в системата. И той, и Симеон питат ще могат ли да положат изпита отново, за да имат валидни резултати.

И двамата са си писали дълго време с екипа, разработил платформата – екип на Техническия университет в София.

Лично са получили указания и помощ, увери  Галина Дреновска, директор на Дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и наука.

Борис изобщо не е имал достъп до теста, а Симеон е влизал неколкократно, но не е започвал да го решава. Това се е случило едва в края на изпитното време - сочат данните на МОН.

987 кандидати от общо 1050 явили се на изпита са го положили успешно, обобщи Дреновска. Под 15 души имат резултати, равняващи се на слаба оценка.

В анализа си от МОН отчитат най-голям проблем при учениците от Украйна и Молдова.

Ще се търси вариант неуспелите да положат изпита поради технически причини, да се явят отново, каза още Дреновска.

Всички кандидати са имали възможност в тричасов прозорец да се включат и да правят теста. Проблемът с достъпа е бил характерен за онези, които са се опитали да влязат още през първия час, уточни Галина Дреновска.

Системата е била тествана с много по-голям брой хора от явилите се на изпита, но въпреки това техническите проблеми са факт, разказа още тя. Стана ясно още, че системата е била отворена повече от месец преди изпита за упражнения.

Приемът по Постановление 103 е държавна политика на страната ни от 28 години. Допреди 2 години установената практика била тези изпити да се провеждат на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро в някакъв Java форум бистриха как да си кирилизират с CP 1251, защото нямали кирилица. Бяха ПРОФЕСИОНАЛНИ програмисти.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От многото АЙТИ специалисти в БГ се сриват дистанционните изпити в родните университети ,но пресата мълчи , а вие сте се закахърили за студентите от Молдова и Украйна ..и никой не смее да коментира "великолепното " законче на ГЕРБ за образованието ,чиято черешка на тортата беше безсмисленият изпит в 10-ти клас ..служи за издаване на свидетелства при шьофорски курсове ..другото ,дето го обясняват ,как ученолюбивите деца ще кандидатстват с този изпит за ново училище е просто шега с данъкоплатеца
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишат им щестици щом нямат вина.
3
0
 
10
 
! Отговори
У преди 2 години
Не разбирам, защо не се трият подобни коментари?Език се учи най-добре на място и това са по-силни посланици от от всякакви официални посолства и др такива. Аз съм работил в Африка и Азия и има много бивши студенти, някой са началници, митница, гранични и всички, всички още помнят български. Разправят разни смешки и говорят така, все едно са учили в цивилизована държава, дала им хляба в ръцете. Това са млади хора и сега се изграждат. Затова навремето ни знаеха навсякъде. Срам ме е от Вас!
2
3
 
4
 
! Отговори
тцтц преди 2 години
Хубава работа, ама българска..
1
13
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
не знаят български ама патриотарите им продават бълг паспорти