Денков: Годината ще е присъствена, в краен случай ще се минава към онлайн обучение

Ще има по 2 дни отпуск за учители, които се ваксинират
Обновена: 23 юли 2021 19:11 | 23 юли 2021 18:45, Анисия Иванова
33
Денков: Годината ще е присъствена, в краен случай ще се минава към онлайн обучение
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно вълната от "Делта" варианта на COVID-19 да дойде у нас преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка. Това каза на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, уточнявайки, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират.

Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министър Денков. Той отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.

Той каза, че от МОН са за присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение. "Ние сме убедени, а и това са препоръките на ЮНЕСКО, но и на всички други организации, които се занимават с анализа за последствията от дистанционното обучение, че нищо не може да замени качественото присъствено обучение. В същото време обаче трябва да се грижим за здравето на учителите, на децата и на техните родители", коментира Денков, цитиран от БТА.

По думите му 500 учители във Варна са поискали в резултат на информационната кампания да се направи специално за тях ваксиниране, но трябва още малко време, за да се отчетат данни от кампанията, каза образователният министър.

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева каза, че данните отпреди няколко седмици показват, че в под 4 процента от училищата и детските градини има над 70 процента ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал, а в над 65 процента от училищата и детските градини са под 30 процента ваксинираните учители и непедагогическият персонал. "Средният процент на учителите, които са ваксинирани, е между 30 и 40 процента в най-оптимистичния случай", коментира Пеева.

Към февруари т.г. учителите у нас са 91 467, каза министър Николай Денков и уточни, че кампанията на МОН за ваксинирането на учителите остава "отворена". В нея с видеопослания участват над 20 специалисти и отговарят на въпроси на учители и директори за ваксинацията. През последната учебна година починаха над 120 учители в нашата образователна система, каза министърът.

При учителите има почти пълно задоволяване с електронни устройства за дистанционно обучение - лаптопи и таблети, но при учениците имаме ясен дефицит, заяви министър Денков. Той съобщи, че са необходими още около 44 000 устройства за учениците, като за тях се договарят средства от Министерството на финансите. Започваме процедурата в следващите дни, за да могат тези устройства за учениците да бъдат купени за началото на учебната година, обясни образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Ваксъна преди 2 години
аре стига уе Денков,кинти имаш,стига ***! И кът ***,изплюй и си уплакни ***,ТММ
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който пропагандира за тези отрови да се инжектират - на съд!!
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в англия като се ваксинираха, защо имат повече заразени?? нещо пропагандата ви издиша и всите сте за революция
25
12
 
5
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Цялото семейство барабар с бабите и дядовците сме ваксинирани, не съм съгласна детето да учи онлайн, трябва да е по избор, всеки да си носи последствията от изборите които прави
24
7
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Не е достатъчно само 2 дни, учителките, които се ваксинират с кожената инжекция да получат отпуск за 9 месеца...
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай се, учи онлайн, живей като човек.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните учат онлайн, примитивите боледуват.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РОДИТЕЛИ КОИТО РАЖДАТ БЕЗ ДА МИСЛЯТ ИСКАТ ПРИСЪСТВЕНО ЗА ДА ИМ БОЛЕДУВАТ ДЕЦАТА.
20
1
 
7
 
! Отговори
Що бе? преди 2 години
Преди години когато строихте Ромската държава БГ карахте с полиция Ромите в училище,да не би сега сами да се натискат да ходят?!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то ясно че 01.10.21 ще са онлайн! Нали не вярвате че искат децата да научат нещо?
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойде епидемията умните деца минават на онлайн обучение, защото имат родители които да се грижат за здравето им. А тези дето раждат без да мислят ще си ходят присъствено за да боледуват и измират.
17
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕНКОВ ИСКА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ ДА СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ДА УМИРАТ.
16
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Той каза в отговор на въпрос, че от МОН са за присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение."Ето какво е казал в действителност. Една дума "САМО" променя серизоно смисъла. Но не може да очакваме от *** на агенция ПИК да съобщяват новините без изопачаване, нали?
15
5
 
10
 
! Отговори
8 преди 2 години
Не се прави надоктор ами уволни всички началници на РУО , защото са върли гербирасти и директорите !Изгони тази напаст от училище!
14
2
 
16
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Имам чувството, че за министри на пресветата избират винаги някакви повтарячи. Това ще е трета година както ще събират по 30 човека за по 6 часа на 1 място по 5 дни на седмица.Мислите ли, че ще е по-различно от 2019 и 2020, бум на заразените месец след 15.09?Едва ли, даже ще е по-бързо до 15 дена ще има по 2000 на ден! Дано не, ама надали!
13
2
 
24
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Този човек след 3 седмици няма да е министър! Друг ще решава как ще започва учебната година.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да, те учителите сами си ги закупиха с големите заплати, за които все им завиждат. Колко пъти ще се купуват електронни устройства за едни определени групи ученици?! Нали уж само в краен случай ще е дистанционно? Аз да ви кажа, че знам още от юни, че октомвр или като краен вариант края на октомври предстои затваряне.Още тогава директорите бяха осведомени.
11
21
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
Само посмейте да затворите пак децата! Кръчми, барове и дупки работят, в метрото *** до ***... Защо децата?
10
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тоя нали ще подава оставка сега бе какво разправя догодина какво щяло да е.
9
2
 
18
 
! Отговори
човек преди 2 години
"Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министър Денков." Ако някой си е правил труда да чете информираното съгласие (а не само да си иска вълшебния сертификат), в него пише че всеки е задължен да докладва за евентуални нежелани реакции. Добре но около мене стадото си го обяснява така: "щом вдигам температура, значи ваксината действа, значи е нормално". Ми не, не е!