Ново райониране на детските градини, кога ще има компенсация?

Целта е родителите да не водят децата в отдалечени градини
16
Ново райониране на детските градини, кога ще има компенсация?
Снимка: Bulgaria ON AIR, архив

Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета, реши правителството с промени в наредба.

Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.

Освен това Министерството на образованието и науката (МОН) разширява кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности.

За такива се смятат „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.

Заявлението за придобиване на право на компенсация ще може да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Досега се подаваше само веднъж в началото на учебната година.

Намаляват се документите, необходими за изплащане на компенсациите. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди – само ако са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

С приетите промени повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации. По този начин няма да се стига до критични ситуации като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха приети, но по сега действащите правила родителите им нямат право на компенсации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
ПРОВАНСА яко пали "джапаките" на поколения... Никой не ви е канил селинджъри, пренсяйте се, но за чий са ви претенциите имате си място в детската градина от където сте дошли, ползвайте си го там! Пътувате, нали сте мобилни, имате право на преселение.. Карайте си детето в детската градина на село! Какъв ви е проблема? Мобилни провинциалисти?
14
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колега, напускам София един ден годишно - до Пловдив за помен. Четвърто поколение софиянец. Примерът Ви е несъответстващ на действителността.
13
3
 
1
 
! Отговори
До House mada преди 2 години
Ами тук в центъра няма и никога не е имало проблем с местата за деца в държавна детска градина.Явно тук сме само селяни а истинските потомствени аристократи са в Младост и Надежда.Баш кореняци сте ама събота и неделя багажника е пълен със зарзават от село.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето още един потомствен столичанин който живее с още 2 поколения в двустайката. Като не можете да си позволите частна детска градина продайте двустайката и тичайте на село където садите домати а му викате "на вилата".
11
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
Всеки *** да обявява, че се мести в София, за да може специално за неговата челяд да се открие нова детска градина! Айде баста, с предимство за общински детски ясли и градини да са децата на родители родени в София. Другите да чакат да се построят нови за цялата пренесла се провинция!
10
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Не разбирам зора.на всички селяци да идват в София.=====Зорът е същия, както на твоите баби и дядовци да идват в София преди много години. Тогава заветната панелка почти за без пари, сега надеждата, че могат да си купят някакъв кафез на наслоени цени.
9
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колега #8, виждам, че колегата #7 вече Ви е отговорил. Никой не е канил хората от Долно *** да идват в големите градове. Така че, да, пращат си детето на детска градина там. Ако не им изнася, нека не се оплакват, че за техните деца няма място в градините, нито да търсят компенсация за това. Нагло е някакси.
8
1
 
2
 
! Отговори
Предлагам да преди 2 години
Се дават и повече точки за родителите, които са посещавали районната си детска градина и желаят и децата им да посещават същата градина. Парадокс, е че родителат на моето внуче е с един и същ адрес от повече от 20 години, но няма място за градината, който е посещавал
7
1
 
4
 
! Отговори
До House mada преди 2 години
Значи твойте трябва да заминат за ГорноУйно.Много ме радват шопи чието основно и единствено постижение в живота е месторождението им.Виждал съм не една велика софийска фамилия да живеят три поколения под един покрив ...в двустаен.Младитв чакат старите да се споминат за да завладеят **Апартаментът** ама се крият от домоуправителя да не плащат такса вход хахаха
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А детските градини по селата са празни! Не разбирам зора всички селяци да идват в София.
5
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Най-справедливо е детската градина да се определя по месторождение на родителите.
4
1
 
11
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 2 години
Поне подгонете тези с фалшивите документи, дето изкарват децата си куци и сакати само за да влязат, а родителите да пушат по кафенетата и да ругаят държавата.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма достатъчно детски градини вари го, печи го, районирай го пак ще е същото места нЕма да има.
2
0
 
15
 
! Отговори
родител преди 2 години
С две думи - имитиране на дейност, а реално - едно голямо нищо!
1
3
 
0
 
! Отговори
Да ми преди 2 години
капандурата крепостни селяни прoсти!!