Денков: Не достигат тестове за големите ученици

Идея: Учебната година да почва по-рано заради епидемията
26 ное 2021 09:52, Петя Славова
66
Денков: Не достигат тестове за големите ученици
Снимка: БГНЕС

Учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Тази идея изрази пред БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15-ти семпетмври докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Още по темата

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малрките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим тестове за всички", каза Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изклчително обнадежден от проведената дискусия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата преди години с по две седмици грипни ваканции , и извънредни неучебни дни се справяха без проблем с наваксването на материала без удължаване на годината . , А сега не стига , че се зверят денонощно пред компютрите , ами ще и доучват . Ако си мислите , че юни месец е най-подходящото време за допълнителна работа , жестоко се лъжете . А и децата се умориха , г-н министре , от експерименти и копиране на чужди системи .....и едва , ли ще им бъде от полза удълженото учебно време .
59
2
 
3
 
! Отговори
ЗА БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ преди 2 години
Като не достигат, да осрерят на родителите касовите бележки от лабораториите за тестове и антитела и готово.Да се въведат безплатни тестове за антитела за ученици, за да могже да им се издаде сертификат!
58
0
 
5
 
! Отговори
не може да бъде преди 2 години
бе как така не достигат , нали кацарОФ каза че всичко е осигурено , а фигуранта каза че се действа по план ?
57
0
 
5
 
! Отговори
иво преди 2 години
вие , С МУЗИКАНТЧЕТО радефф , ДЪРЖАВА НЕМА ДА ХРАНИТЕ !
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В склад на БЧК ?От какъв зор тестовете се доставят там? Това да не са някакви помощи по линия наМеждународния Червен Кръст, които несменяемият и доживотен председател на БЧКкърваво-червен комунист Григоров пробутва за пари на МОН?
55
0
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Е нали предишните били смотани, не знаели как да управляват пандемия, па вие бяхте велики-всичко бяхте подготвили-планове, заредили болници, лекари, абе всичко. Ама това лятото, викаш-когато всичко беше спокойно и бяхме забравили, че има вирус, а като ви дойде до дъ-то, почнахте с оправданията и лъжите.
54
0
 
8
 
! Отговори
Ало Мисирките преди 2 години
Няма ли да цензурирате фактите за любимия си министър и неговото НПО?
53
0
 
10
 
! Отговори
За министАра Денков преди 2 години
През 2013 година стана ясно, че критериите на Заедно в час за набиране на учители са много обтекаеми и са силно свързани с новата реалност приемат се само такива кандидати, които са готови да приемат либералните стандарти полова идентичност, права за сексуалните малцинства, приемане и адаптиране на мигранти. В същата година няколко учители бяха отхвърлени от програмата на Заедно в час, защото савъзрастни.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За периода 2010 2018 година американската фондация е наляла в българската точно 15 милиона долара по информация от открити източници.През 2010 година Заедно в час получава грант 2 808 000 лева за период от 36 месеца. Седем години по-късно парите вече са значително повече 5 803 408 долара, а на следващата година 7 425 551 долара. Така за 8 години българското НПО получава колосалната сума, за да дава път на българските учители, да им помага
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фондацията Заедно в час е създадена през 2010 година, като Евгения Кирова Пеева е сред нейните учредители. Николай Денков пък става член на Управителния съвет едва седмица (!) преди да бъде назначен за служебен министър. На своята интернет-страница фондацията описва себе си като НПО създадено по инициатива и с финансовата подкрепа на Америка за България. Финансовата подкрепа наистина е много добра. За периода 2010 2018 година американската фондаци
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 ноември 2021Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.
49
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
освен чуствителния администратор другото лошо е че съсипват както учението на децата и младите така и живота им!!!!
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Големите ученици се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне"- Денков спазвай думите си!!!! Остави децата на спокойствие да учат онлайн, стига си ги стресирал с ежедневни налудничави идеи за сертификати, тестове, ротации. Присъствено в момента, означава насила да предизвикате пета вълна, а в момента за нови опасни щамове пишат!
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до скоро се чудех, как гербавите може да са толкова ***, че чак да са вдлъбнати с такива недъгави управленски решения. Е, вече не се чудя, щото този ги задмина. Добре си се блажи някой от тези поръчки
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много самонадеян човек
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Креатури като Денков са доказателство, че проблемът с некачественото ни образование не започва с онлайн обучението, а е от много, много години...
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще правят каквото си решат, гаврят се с децата ни, ние ги избираме пак! Всичко е точно!
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари за образование все няма освен като става въпрос за тестове, изведнъж се намериха!
42
6
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
като цяло ние сме най-почиващи както и децата ни с най-големи ваканциии!!! защо? така да внедрят мързел у тях?! за мен децата трябва да се учат и да си играят докато са малки колкото се може повече!!! иначе кога?! оставете ги на мира и намерете добавки и надбавки за да може родителите да успяват да задоволят желанията на рожбите си! всичко е от немотия и не ни дават да се развиваме от страх че ще ги задминем :)
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, колко тестове трябва да направиш и колко държавни пари да усвои една фирма, за да разбереш, че е безсмислено?