Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник

Тестването - един път в седмицата или да отпадне въобще
119
Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, призна просветният министър Николай Денков  пред bTV.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Още по темата

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на
необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

„В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: ученицитестовеДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много доставчици на храна за училищата и плод за подкрепителна закуска в 10ч. са в основата да се подтиква обществото за присъствено. Не им пука, че в по-голямата си част младите семейства живеят в общо домакинство с възрастните си родители.Само парите ги интересуват.А загубите им са огромни заради прекъснати договори. Сега няма на кой да си пробутват скапаниmе плодове и зеленчуци.Пращат ги само в детските градини. Плодовете не стават за ядене. Домакините не ги бракуват, а ги изписват за даване.
92
0
 
1
 
! Отговори
Денков има ли връзка преди 2 години
с кораба-майка? - Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона _____ Разреждането според цвета на зоната ли ще е? Ако отпаднат изцало, за какво са му тестове за тъмночервената зона?
91
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Е....ИСКА --АМА НЕМА....!
90
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Демонстрациите организирани от фирми работещи с училища в полза на присъственото обучение.. заради финансови загуби
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО НЕ СА В УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НЯМА КАК ДА СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ МЕНИНГИТ.
88
4
 
6
 
! Отговори
Тоз пък... преди 2 години
Както казах по-рано, ще уморят доста стари хора покрай коледа и нова година, с тая простотия да върнат децата точно сега! Но някой пък може да си мрази Тъщата и да се наговорили нещо с министъра!
87
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 98, преди 2 години
"тоя от къде е..академик" --- От България. Това стига, за да се изясни що за принос научен има.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя от къде е..академик
85
1
 
10
 
! Отговори
denko sma..t....kata преди 2 години
Абе Денков ти къв министър си бе. От едната крайност в другата. Как си станал Академик. Щом ти в България си смешен като академик.... и като министър ...има ли смисъл да говорим за качеството на образованието въобще. Пълна нула..
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коцето те чака, обичал си шамарената фабрика!
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просветния министър плаче за затвор. ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА НОВИТЕ НАГЛИ ФАШИЗОИДИ!
82
7
 
6
 
! Отговори
K преди 2 години
Връщай децата в училище без тестове бързо, че още бой ще ядеш!
81
2
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пуснете децата във ваканция до Нова година и да се приключи с това *** ми,дойди ми.
80
0
 
18
 
! Отговори
Народна покана преди 2 години
Покана, та покана. Получаваш голяма ПОКАНА от народа - за теб и Кацаров. Най-учтиво ви каним да си идете у дома и там да решавате за вашите деца в коя стая да ги затворите и на колко време и с какво да ги тествате. Надяваме се да приемете поканата.P.S. По-добре с покана, отколкото с изпращане.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просветният министър да вземе да поиска Кацата да покаже договора за доставка на тестовете и да се види пише ли нещо там за неустойки или Кацата пак е забатачил нещата както само той си може!!!
78
1
 
18
 
! Отговори
Горових преди 2 години
с РУО Бургас. От вчера има заповед всички деца да са в училищата без тестване. След тази заповед е пристигнала интрукция всички деца да се тестват. В същият документ има инструкция децата да не се тестват, ако няма тестове предоставени от държавата. Въпросът е: колко *** има в тази държава и до кога останалите ще търпим този цирк?
77
0
 
8
 
! Отговори
ПОКАНА преди 2 години
Тоя все по-често взе да посочва, че все още не е получил покана за оставане на поста. Ами министАр на Убразованието си - сещай се, не се иска много акъл защо не получаваш покана.
76
0
 
9
 
! Отговори
МАРИАНА ГОЛЕВА преди 2 години
Иска пост в новото правителство. Разиграва цирк.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да си ходи ...хич да се натиска за тоя пост при ПП
74
1
 
13
 
! Отговори
Голеият смях е преди 2 години
че в момента в Бургас децата са по училищата без тестване! Изобщо какви са тези приказки, врели-некипели....какво е това чудо! ***!