Министър Денков: Вече има тестове, учениците могат да се върнат в клас от понеделник

По думите му затварянето на училищата е било изненадващо за него
4 дек 2021 11:29, Елка Василева
98
Министър Денков: Вече има тестове, учениците могат да се върнат в клас от понеделник
Снимка: архив, БГНЕС

От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията, отчете министърът.

Още по темата

По думите на министъра при 2 пъти тестване седмично тестовете пак няма да са достатъчно, затова е прието решението за едно тестване седмично - в понеделник. Целта е да има безопасна среда, каза Денков.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са "по-безопасни", тъй като имат зелен сертификат.

Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени, призова Денков. Има 2 проблема при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Според Денков затварянето на училищата е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично, коментира Денков.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум, каза Денков.

Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете децата да учат онлайн до ваканцията, до 3.01. бройките ще спаднат под 250 на 100 хил. и децата спокойно ще си ходят присъствено, НО вече без тестове!!! За какво е това бясно пришпорване в момента, а и 1 тест седмично не допринася с нищо за обещаваната от министъра "безапасна среда", не отговаря на противоепедемичните изисквания и всичко е просто едно отбиване на номер и нищоправене!!!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цивилизацията се закрива,всички ще сме на дажба под номер,не трябват, ни шофьори ни чистачи,камо ли лекари и инжинери.Защо мъчат децата?А ,забрих,проучват ги на търпимост - бъдещи роби.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изиграха ни театро,че маслините са свършили,после изпод щанда,се оказа че има,за да се вържем на и без това скапаното им образование.Децата изстрещяха съвсем.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво стана с прословутият план? В София 14 дневната заболеваемост е 672 на 100 000. Демек тъмночервено. Та по план уж при тъмночервено трябва всички да са на дистанционно обучение.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От няколко дни от този министър само оплаквания се чуват. Не искал да затварят учениците в къщи, нямало тестове, здравния министър издавал тези заповеди и още и още. Но да каже какво е променил в системата за тези 6-7 месеца не може, трябват решителни действия за да се проветри министерството - но и там тишина и услушване. не казва и какво мисли за бъдещето на образованието. А се кани да остава министър. Горко на българското училище.
78
1
 
14
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
Пари на вятъра са тези тестове. Даскалиците ще отбиват номера, че правят нещо, а доставчика на тестове хубаво ще се нагуши. Това е поредния IQ тест на българските политици и резултата е отрицателен.
77
12
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За всички смятащи,че онлай обучение е обучение,ще кажа,че не е.Проверено и доказано от много по-умни от нас.Затова повечето държави,както в старата Европа,така и по на изток(например,Русия) не затварят училищата дори в пиковите моменти на ковид епидемията.Не там е развъдникът на вируса,доказа го тестиране и в бг училища.Процентът на положителните проби при ученици и учители е пренебрежително малък и това са хората без зелен сертификат.Просто хвърлят огромни пари на вятъра.
76
1
 
10
 
! Отговори
Прилика преди 2 години
Денков не ви ли прилича на Бил Гейтс?!
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не са безопасни ваксинираните!! Много внимавайте, като пишете глупости. При ваксиниран ученик, ходещ на училище, с болен от рак роднина - преди посещение на роднините беше направен тест на семейството, ваксинираният ученик беше положителен за Ковид, пипнат от училище. Гарантирано не се е влачил по заведения и молове, понеже е малък. Абсолютно всички трябва да се тестват, независимо дали са ваксинирани или не.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата разполагат ли с апаратура за Covid chek?
73
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз действително не проумявам тази мания да се тъпчат децата в училище на всяка цена. Освен това съм убедена, че дете, което иска да учи, го прави много по-успешно в комфорта на собствения си дом. Вече ако не иска, и цяла глутница учители няма да помогнат.
72
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне веднъж се дръжте достойно и не си прехвърляйте топката с образователния министър! Има си ясни правила- над 500 на 100000 заразени, учениците минават онлайн. Като спаднат под 500 се връщат на ротационен принцип и под 250- всички в клас! Без да се намесват тестове, да се противопоставят училища и да се харчат толкова пари за тестване, което не се прави от специалисти и е ненадеждно! Престъпление е да ги връщат в училище при такъв голям брой заразени особено в столицата .
71
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така един тест има валидност 48-72 часа в едни случаи ,а в други има валидност 168 часа(веднъж седмично)??!Какви са тези тестове с плюене?? Защо не се прилагат никъде в ЕС,а само в България??
70
1
 
40
 
! Отговори
Некъв ужас,некъв ад преди 2 години
В четвъртък учениците чакаха с нетърпение да минат петте дена до ротацията,после ги попариха,че отпада.Не носят маски, не учат, говорят, ядат в час.Учителите правят антигенни тестове, ходят с маски, преподават едновременно присъствено и онлайн и физически не издържат на наглостта на тълпата и на министерските идиотизми.Какво е това?
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милионите,дето ги изсипаха за тестове с около 50% надеждност за точност,можеха да ги вложат за скрийнинг за антитела и да стане ясна картината какъв процент от децата са срещнали вируса.Но нали алъш/веришът трябва да върви.Вчера направих такова изследване на сина ми - има 117 и за съжаление не покрива странния минимум 150. Кога се е срещнал с вируса, идея си нямам, но антитела има. И не ги признават и туй то, щото са безплатни, а не от течност, дето никой не знае колко графен има в нея.
68
1
 
13
 
! Отговори
От мен преди 2 години
Имаш огромен късмет,че още никой не те е набарал на саме някъде, невестулка противна!
67
1
 
29
 
! Отговори
До Анонимен 64, преди 2 години
"Денков може ли да обясни, каква е тази спешна, неотложна нужда за връщане на "всички ученици в клас", само 10 дни преди ваканцията и празниците, каква е причината за тази истерия, психоза и ежедневно сменяне на заповеди от директори?"--- Ще ти кажа целта каква е - като дойде омикронът /или като решат да обявят, че е дошъл, защото то са различни работи/, да има какво и кого да обвинят - пак децата ще са криви и пак ще искат да затварят училищата, за да не ги издържат зимата, че зор.
66
2
 
10
 
! Отговори
ШОФЬОРА 3000 Э преди 2 години
Професията професионален шофьор е много по-отговорна и в пъти по-заплатена от даскал от тук таме нещо надраскал. Скоро формалното образование ЩЕ ОТСТЪПИ пред професионалните курсове... Аман от млади среднообразовани - масажистки, миячи и чистачи за западна европа.
65
0
 
25
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Онлайн обучението,спести разходи на училищата.
64
0
 
17
 
! Отговори
и те така преди 2 години
убеден съм че не е така , още в понеделник ше се разбере че тестовете недостигат . ама кацароВА работа , и той завалията казва квото му наредят , като фигуранта .