Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват

При добра организация в училищата, учениците ще са в клас, заяви той
5 дек 2021 13:00, Петя Славова
58
Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват
Снимка: БГНЕС


"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа". Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

Още по темата

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас".

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица".

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
12
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Казали са му да краде и той горкия на опашка за комисионни!
38
1
 
7
 
! Отговори
червени фашисти преди 2 години
Нещо за РОМИТЕ измислиха ли?Няма ли пак милиционери под конвой с белезници да ги водят на училище?Мноого ефгеници фашисти се навъдили в БГ.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъра на тестовете, оп, на напразно похарчените пари, най ми бил на образованието?
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като с тези тестове и една декларация се осигурява безопасна среда за цяла седмица направо да ги въведат за кръчми, кина, молове и всички други места, където ни изискват зелен сертификат или скъп тест от лаборатория важащ само 48 часа.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е цената за краен потребител. За голямо количество от производител е 0.80ст. Ако имаш достатъчно пари и сигурен пазар, като държавата можеш да си поръчаш. От тази цена всичко нагоре отива в джобовете на комисионерите.
34
1
 
17
 
! Отговори
Данчо Стойчев преди 2 години
Кому са нужни тези тестове? Каква е ползата от тях? Не трябва ли след положителен такъв, децата да ходят на друг тест, вече в оторизирана лаборатория, за потвърждение? Няма ли вече да е имало контакт с някои друг? Дайте да си правим тестове, ТЕЗИ които ги продават да си печелят, пък каквото ще да става. Защо децата не може да ходят на училище без тестове
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво пазиш...? За две години пандемия колко починали деца от ковид има?
32
6
 
15
 
! Отговори
C1984 преди 2 години
***! Според безумните правила децата могат да ходят без тест навсякъде другаде, само не и на училище
31
2
 
20
 
! Отговори
дете преди 2 години
Хора , пазете си децата . Това е първата стъпка , после ще искат да ги дупчат .
30
2
 
3
 
! Отговори
Данчо Стойчев преди 2 години
<html><body><!--StartFragment--><span style="color: rgb(5, 5, 5); font-family: &quot;Segoe *** Historic&quot;, &quot;Segoe ***&quot;, Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 15px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: pre-wrap; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; di
29
3
 
17
 
! Отговори
един преди 2 години
Ей ка.пу.т сбръчкан , оставете децата на мира , че ще ви чу.пим главите !!
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се бутайте, тестове ще има за всичи от сърце, за новата година да тропнете хорце!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бивш преподавател, поздравления! Истната е, че преподавателите, които сте далеч от "системата" сте най-качествени. Онези в "системата" са долни, злобни, незадоволени изчадия, които единствено и само мразяат децата и родителите им. Отдавна са забравили какво е да си преподавател! Браво и успех!
26
1
 
20
 
! Отговори
Лъже преди 2 години
с поне 20%. Реално едва около 40% са се съгласили на поредното унижение!
25
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам..защо само неваксинираните се тестват? Да се тестват всички. Нали идеята е да се спре разпространението? Доказано е, че ваксинираните също разнасят вируса. Май не го правят за наше здраве и разпрострнението на вируса ами за да те накарат да се ваксинираш. Хм..
24
4
 
14
 
! Отговори
Бивш преподавател преди 2 години
Ох, то било много хубаво като напуснеш тази сбирщина на изкукали и вечнонервни хорица, с прословутото име - УЧИЛИЩЕ! 12 години работих там! След цялата тази какафония с КОВИД, ТЕСТОВЕ, ВАКСИНИ, решших да си тръгна! И наистина било супер! От частни уроци препечелвам двойно! 95 лв. за 2 часа си е повече заработка, отколкото в училището!
23
16
 
3
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
40% от учителите са с фалшиви сертификати. Иначе 90% са ***.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тормозите ненабодените учители с експериментални течности да излизат принудително в отпуска???? Защо тормозите и децата със съмнителни тестове , заради неизолиран вирус!? Това е фашизъм, накъде вървим....??
21
0
 
33
 
! Отговори
до баба ти Мара преди 2 години
Проблемът на тези тестове е, че много рядко "ловят" нещо. Конкретен пример в класа на хлапето. Тестваха ги - два пъти през седмицата, 6 клас. Нищо не хванаха. Масово ги водят и прибират родителите от училище, за да не се тъпчат по градски транспорт. АМи не- в петък, при тестване с ПСР за операция на съученик, ваксиниран, излиза положителен. С тестове и без тестове- все тая. И ако някой все още се плюнчи, че като е ваксиниран , е защитен и трябвало да има достъп навсякъде- да си гледа работата
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, вие ги притискате да се тестват, масово не искат!! Чисто насилие е това!! Отменете разпореждането за присъствено с тест от утре, по-добре малко да се изчака, при 250 на 100К, децата ще са присъствено без тест!! Защо е това бързане за тестване, ПО СПЕШНОСТ, точно преди ваканция, няма логическо обяснение?!