Агресията сред учениците отблъсква младите учители от професията

Синдикат: Десетина години вече предлагаме оценка за дисциплина
26 яну 2022 14:41, Анисия Иванова
40
Агресията сред учениците отблъсква младите учители от професията
Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование" категорично настоява националната образователна политика за превенция на агресията в образователните институции да бъде основен приоритет на МОН и социалните партньори.

Персонажът с биещи се деца или ученици е елемент от краха на всяко гражданско общество. Нашумялата сцена с брутална агресия между ученички в МОЛ е индикатор, който не е угасвал, но незнайно защо се опитваме да забравим, заявяват синдикалистите в своя позиция.

Още по темата
Синдикатът многократно е предлагал действия, които да трасират тази важна политика, които не са били приемани от законотворците и засега образователната система трудно се справя с този грозен недъг.

Агресията в училище сред учениците е един от основните отблъскващи мотиви, който често разделя младите учители от професията.

Десетина години вече предлагаме да има оценка за „дисциплина“, „поведение“ или „възпитание“ в българското училище. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна.

Училищният правилник, който в миналото е бил конституция на формирането на гражданственост, в момента е най-одумвания и най-оспорван жалък стожер на гражданско образование в училище. А той трябва да бъде неприкосновен.

Синдикат „Образование“ вече 20 години предлага предмет „Гражданско образование“ във всеки клас на българското училище, но това отново е неприемливо за българските политици.

Ако образователната ни система постигне успех с възпитанието като компонент на образованието, това гарантирано ще промени към по-добре образователните резултати от оценки, изпити и оценявания. Паралелно с евентуалните мерки в училище трябва да се стимулират партниращите родители, защото възпитанието на детето и ученика е невъзможно без дуото родител-учител, което не дисонира.

А диригентската палка на министерства и институции към родителите и техните организации трябва да бъде строга, принципна и безкомпромисна, каквато очевидно сега не е.

Нека префокусираме мисията на българското образование и да не забравяме, че качественото образование, за което заговорихме, е несъвместимо с агресията, с нарушаването на правилата и липсата на духовни и религиозни ценности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училището няма никакви, за да се справи с разлигавените гаме_нчета. А толкова е простичко, хората са го измислили и го прилагат. Забелязали ли сте в американските филми, че наказанието на ученика е отстраняване от учлище за някакъв период от време. Само че това остраняване струва долари на мама и тате. Не спазваш правилата, родителите плащат. Тогава много бързо ще вкарат си в правия път. Но управляващите нямат интерес от образовани и възпитани хора, хаосът е умишлено създаден.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомене си през социализма как са дисциплинирали децата и как всеки уважава учителите и този проблем ще се реши
27
0
 
7
 
! Отговори
Тик-ток преди 2 години
Онлайн обучението, висенето по цял ден в тик-ток и култивирането на "ценности" изразяващи се в тотален нихилизъм доведоха до това! Това дори не е краят, нито дъното - само гледайте!
26
1
 
16
 
! Отговори
Млад учител преди 2 години
Мен агресията на лапетата не ме отблъсква. Мъчно ми е, че нямам право да му шибнем два шамара на сополанкото, че му липсва възпитанието.
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си заслужава тровенето на нервите за никакви пари. Ако пък ги оставите на пълна свободия ще ви се качат на главата и ще ви се подиграват. Трудна и неблагодарна професия.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм завършила педагогика, но преподавам само на отбрани, умни деца, на частна практика. Трябва да съм луда, за да оставя масовите диванета, неграмотни, нагли и агресивни да ми съсипят психиката на млади години!
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много слободия им се даде и на родителите спрямо децата за училището и на самите деца в училището. Откакто сме в ЕС им се пълнят главите само със правата им. За задълженията им никой нищо не говори!!! Едно време първо са ти задълженията, после правата! затова сме по-читави от новото поколение!
22
3
 
29
 
! Отговори
Бивш учител преди 2 години
Причината за агресията да се търси в семейството.Повечето деца са на разведени родители,на другите пък прекалено много им се изпълняват прищевките.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
навремето нашите се опитваха да ме вкарат в учителския , добре че не им се вързах .
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЧИТЕЛ С 6 Г СТАЖ- 1300ЛВ, СЛЕД УДРЪЖКИ- 1069, 29 ЛВ, ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА ПАРИ ЗА ДРЕХИ, 3% СБКО, КАКВОТО РЕШИ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ- Е КОЙ ЩЕ *** ДА СТАВА УЧИТЕЛ. ИЗЧИСЛЕНИЯТА С КАЛКУЛАТОР ЗАПЛАТА.
19
3
 
42
 
! Отговори
Petq преди 2 години
Млади учители се натискат за работа само в провинцията. В големия град , ако плаща квартира , сметки, пътни с тия 1400 лв трябва гладен да умре.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17, мога да давам мнение за теми, които имам компетенция. В образование се занимавам повече от 10 години :)
17
1
 
30
 
! Отговори
ram pa pa преди 2 години
Много им парите ( ха ха ха ) на преподавателите ... и като забият един шамар на чапкънина ... айде станал ЗВЕЗДА по БТВ , а после и другите медии... та цял свят да им се наслаждава!
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече с тези религиозни ценности! Зорлем ни тикате към това така прославяно днес, и толкова , меко казано, противоречиво Средновековие. Днешната европейска цивилизация е рожба на Ренесанса и на Просвещението, а не на инквизицията и схоластиката!
15
3
 
43
 
! Отговори
Родителите са преди 2 години
Виновни !!! Оставят ги на произвола на съдбата , пушат и пият от десет годишни , държат се арогантно и безхаберно , с това онлайн обучение , РеЗко затъпяване....по цял ден по улиците и моловете , не уважават възрастните , няма бъдеще !!!
14
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЪРТИТЕ УЧИТЕЛИ ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ЛЪЖАТ ЗА ДА НЕ БЪДАТ ПЕНСОНИРАНИ И СМЕНЕНИ С НОРМАЛНИ МЛАДИ ХОРА
13
1
 
51
 
! Отговори
Учител по история преди 2 години
Нямате си идея , колко е разхайтено подрастващото поколение , възпитанието им е кръгла нула . Нямат интерес към , абсолютно нищо , единствено кой им лайкнал нещо в социалната мрежо , и какъв коментар им е написан !!! Тотално дъно...
12
3
 
13
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Едно време, ние също се гърбучкахме, какво се правите на ощипани. Само, че да закачат един от махалата, другите също скапаха. Грешно е и злобмо сега, че двама се бият, а другите снимат и гледат безучастно. Просто са сеирджии. Ние като видехме неправда всички скачахме
11
35
 
6
 
! Отговори
Един преди 2 години
До N3 от ЛидлНе е вярно за учителските заплати които са написани, много повече получават, и за прослужено време( което за другите е отменено), и бонуси и три пъти пари за дрехи, и за категории старши и главен учител, и мнооого отпуски, и половин работен ден, отделно частни уроци,така че сумата е доста по голяма
10
0
 
48
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пазара на труда предлага доста по-добри възможности.Не си струва да си учител и всекидневно да си късаш нервите.