Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов

"Аз искам да те помня все така" е произведението, което се падна на матурата
Обновена: 18 май 2022 13:54 | 18 май 2022 11:16, Анисия Иванова
56
Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов
Снимка: БГНЕС

"Споменът - скръб и утеха" при Димчо Дебелянов е темата на интерпретативното съчинение, по което пишат  абитуриентите на матурата по български език и литература, а произведението - "Аз искам да те помня все така".

"Тежестта на думите" е формулировката за есето. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да  разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Спомени скръб утеха преди 1 година
За България спомените на младите ще бъдат пълна скръб и напускането на мизерната скърбяща държава това ще да е истинска утеха и спасение в чужбина и опити да се забравят страданията и мъките от българското образование. Училище - мъчилище много точно и актуално като тема и проблем.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупави и ненужни изпити.
38
3
 
4
 
! Отговори
Да се чете преди 1 година
Споменът-нищета и мизерия при Кирчо и Кокорчо
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скръб са калинките в МоН и утеха няма
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В това стихотворение няма нито една положителна идея, дума или поне загадка за нещо такова. Оставам с впечатлението, че на лирическия герой му предстои евтаназия. Мисля, че е огромна грешка такива "творби" да се преподават в училище. Творбата е по-подходяща за готическа сатанинска сбирка на вампири.
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер депресиращо стихотворение. Как е възможно жизнерадостни млади хора да бъдат занимавани с тоя МРАК? И какво да интерпретираш в тая еднопластова торба с думи, освен че лирическия герой страда от безсъние и разбити нерви?
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой нормален не чете такива депресиращи неща. Отравтителен предмет е БЕЛ.
33
13
 
11
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"скръб и утеха"? Много хленчеща и жаловита тема. Как пък всички бг автори все *** и страдат, разстрелвани са като кучета... Как да очакваме децата да ги четат? Или да са интересни на някой чужденец? На хората им се четат интересни и забавни произведения.
32
7
 
17
 
! Отговори
до Коко преди 1 година
защо трябва да се учи как да се разбира автор? ако писал неразбираемо, значи го е писал само за себе си не за другите. Като филмите, не всеки филм е за всеки. Учат децата на глупости, как се пишат пояснителни записки към литетатутен текст. Добре че филмите са изкуство нямащо нужда от писмени пояснения и тълкувания
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпотии
30
5
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 година
който е писал стихове или друго знае много добре, че ти идва отвътре, изразяваш чувства и мисли, по конкретен повод и обстоятелства. от там нататък някой да ми прави интерпретация на моите мисли и чувства е като давола да чете евангилието, че и да го оценяват! това е нонсенс, безмислено ненужно и абсурдно, грозно и обидно. Изпита трябва да е по български, литературата за тези които се интересуват от тази тематика. Тематики много за това са др. предметите. все едно изпит по по чувста.....
29
4
 
6
 
! Отговори
Всички наши... преди 1 година
...автори, които поколения наред се мъчат да опишат в скромните си литературни "трудове", са хора тъжни, неудовлетворени житейски в любов, бизнес и семейно щастие, затуй и произведенията им са тъжни и потискащи. Дебелянов, Яворов, Йовков...драми, драми. Вероятно са могли да вземат нещо от Габе и Багряна, що не и от Мара Белчева. Но , за съжаление, и в по-късни периоди, нещата се повтарят...Пеньо, Петя. Раними са тия хора.
28
2
 
5
 
! Отговори
probi преди 1 година
Ето на това му се казва късмет!Прекрасна тема, великолепно стихотворение.Ако и тук учениците не се справят - наистина ще бъде не само непонятно, но и срамно!Късмет и успех на всички!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зна4и, само да поясня за по-младите австралопитеци - туй не е рапър с псевдоним "Fat Smoke"!
26
0
 
11
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Аз искам да те помня все така, бездомна, безнадеждна и унила, в ръка ми вплела пламнала ръка и до сърце ми скръбен лик, склонила...; Знай, златна пепел винаги остава, кога сред огън, младост отлети...; Далис е е случило нявга, не помна, не знам, ще се случи ли... Тъжен и морен, аз плувах самин из тълпата огромна на някакъв град огрешен и позорен.В общи линии, тази тема, засяга почти цялото му творчество, горките зрелостници;))) като знам какво им е нивото,виждам катастрофата на матурата;)))
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли значение какво се е паднало,матурата е фарс.Всички минават и всички са студенти.Без да са чели една книга,камо ли да знаят нещо за авторите.Пример от днес:искам да ми се падне крадецът на праскови от Елин Пели-казва едно момче.-..тъй де-продължава-не помня от кой е...
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз искам да те помня все така бездомна, безнадеждна и унила". Моето есе: Лирическият герой е *** и бедняк, който не може да купи апартамент на любимата жена, да и даде надежда, да я подкрепи с пари и любов и да я развесели с шампанско, трева и чувство за хумор.
23
2
 
19
 
! Отговори
Kokо преди 1 година
Дебелянов е много труден автор. Със сигурност днешните младежи трудно биха го разбрали. Лош късмет са имали.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17, интересното е, че големите открития се правят на границата на науките вече. Да, китайчетатав училище за разлика от нашите деца могат да решават интеграли дори биолозите, освен химици, физиците и математиците, но интересното е, че там в Азия обичат да четат и поезия. Което доста помага и в техническите науки. Децата трябва да четат, не става само с математика... :)
21
6
 
4
 
! Отговори
ss преди 1 година
нещо по-деприсантско нямаше ли?