Хиляди ученици и студенти ще могат да учат в чужбина

Стартира кандидатстването по "Еразъм"
23 май 2022 12:07, Росен Стойчев
51
Хиляди ученици и студенти ще могат да учат в чужбина
Снимка: БГНЕС

Около 15 000 ученици, студенти, учители, университетски преподаватели и младежи ще имат възможност за обучение или стаж по европейските програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" през тази година, съобщу Bulgaria ON AIR.

Някои ще трупат знания и опит в чуждестранни училища и университети, други ще обменят добри практики с европейски колеги, ще участват в международни събития по различни теми или ще опознават Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Повече от 46 млн. евро от средствата по "Еразъм+" са за дейности в сферата на образованието и обучението, а останалите са в сектор "Младеж".

Още по темата
Почти 80% от бюджета са предвидени за финансиране на дейности за мобилност, около 17% са за партньорства за сътрудничество и малки партньорства, останалите около 3% са  за дейности за обучение и сътрудничество.

С над 150 хил. евро ще се даде възможност на млади хора да пътуват и опознават европейските страни в рамките на "Открий ЕС".

Над 54  млн. евро е бюджетът на програма "Еразъм+" за  България за 2022 г. По програма "Европейски корпус за солидарност" страната ни получава близо 3 млн. евро. Това e увеличение съответно с 30% и с 10% в сравнение с предходната година.

До началото на октомври ще бъде отправена  покана за кандидатстване с проектни предложения за мобилност и партньорства в сектор "Младеж", проекти за малки партньорства в сектори: "Образование за възрастни", "Училищно образование", "Професионално образование" и за "Солидарност" по Програма "Европейски корпус за солидарност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и в българия може да се изучат видяхме ги тези изучените в подобни университетина запад какви ги вършат и до къде ще докарат българия те са антиреклама натези училища юпитата на симеон борисов сега и тези
44
1
 
6
 
! Отговори
Deutsches Maedel преди 1 година
Пишете ги заминали завинаги.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44. Само кОпането ли е работа? В кой век живееш? Копачите първи ще бъдат изместени от интелигентни машини.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето от пишещите тук явно са много далеч от образователната сфера, хабер си нямат що е туй Еразъм+. Няма абсолютно нищо общо с Харвард (дето ви е все в устата като кисело грозде), защото е европейска програма. Не предоставя условия за изтичане на мозъци, защото за студенти обучението е един или максимум 2 семестъра. Студентите са задължени да завършат обучението си в своя университет, иначе трябва да върнат стипендията. Сключват се договори за реципрочност, т.е. идват техни студенти в замяна
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ли ще образуват хемороиди по офисите? Накрая съвсем няма да има кой да работи.
40
0
 
9
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ЪХарвард (на английски: John Harvard). Джон Харвард е английски християнски проповедник, завещал имуществото си и библиотеката си на университета. Надали е мислил, че такива пилтеци, като нашите просто Кирчо и Кокорчо ще злоупотребяват с това, което той е мислил. Да не би в Блгария да нямаме подобни добродетелни хора??? - Д.А.Ценов, братя Евлоги и Христо Георгиеви и мн. други. Долнопробна *** ги унижава дори след смъртта им.
39
5
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Познайте кой финансира търтеите от Брюксел за това обезмозъчаване на младежите, и на какво ще ги учат там.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отиват да се се запознаят с Ислямския халифат наречен Западна Европа.....
37
2
 
4
 
! Отговори
Дес преди 1 година
До 36 следва да си зададеш въпроса защо тези мозъци , които казваш , че изтичат, не искат да останат тук със сънародниците си , а отиват на друго място. И като си отговориш на този въпрос ти , а и всички други , да последва размисъл какво ние , които живеем тук, можем да променим в поведението си и мисленето си , така че сънародниците ни мозъци да не бягат от нас.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, учите поне за Четворки или Петици, наблягате яко на поне един западен език, придобивате професионални знания и умения в Техникум или в Университет и след това по най-бързия начин се изнасяте от Резервата!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дес-наивник. Тва е изтичане на мозъци на запад
34
4
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Само беганье му е майката от БеГето кой има акъл"!
33
4
 
3
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Обученията (истинските такива)са изключително важни. Колкото повече хора имат досег до места с добри практики и места , където се вземат добри решения на проблемите , толкова по-добре. Това ще помогне да се въведат добри практики и тук в страната. Аз нямах достъп до такива неща , вероятно заради това осъзнавам колко е ценно. Важна е ролята на държавата в подпомагането и насочването , а и финансирането на тези процеси. Инвестицията в обучението на българските граждани е най-важната и смислената.
32
3
 
10
 
! Отговори
До По преди 1 година
"Добре в харвард че от там озлизат умни и лъжливи." - Само "лъжливи". За умни - това от години вече не е така - имаш пари - учиш където искаш.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще е в Харвард за годинка някакви си публични там науки - то дори УНСС у нас е по-качествено.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време така набираха хора за Москва и Ленинград. Само че трябваше да си дупе и *** с БКП
29
4
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
В Харварт?
28
4
 
19
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ХАРВАРДДа, не само видяхме, но вече им сърбаме отровната попара. Докогаааа???Не, че всички в Харвард са базсмислени създания като нашите - само алчност и грозни амбиции. Да не обиждаме читавите - не всички стоят под един знаменател. Нашите Кирчо и Кокорчо вкараха Харвад под морското равнище.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До русоидитеНикога не отговарят на този въпрос.
26
8
 
15
 
! Отговори
До русоидите преди 1 година
Защо дори на русофилските лидери децата не учат в Русия а в САЩ или на Запад?