Всеки си има мечта: За какво мечтаят абитуриентите?

Макар в различни светове, мечтите на тримата си приличат
25 май 2022 23:20, Красимир Ангелов
21

В дните на абитуриентските балове ви срещаме с трима дванайсетокласници, готови да напуснат класните стаи и да прекрачат прага на живота като възрастни.

Тя е дванадесетокласничка в столичното 94-то училище. Животът ѝ минава в махалата. Кара кола, шие и мечтае.

"Аз смятам, че на всеки се случва да избяга от час, поне 1 час. Но не системно, защото това не мисля, че ще промени нищо за учителите, по-скоро за теб. Те си имат образование. Ако искаш един ден да имаш и ти, а не да чистиш улиците – няма да бягаш от часовете", каза Емануела Каменова.

Въпреки трудностите, тя успява.

"Не можех да правя дори един прав шев, но ме научиха. Доста неща научих. Г-жа Ковачева ме научи, че трябва да бъда по-упорита и че мога много неща, които не съм подозирала, че мога, защото аз много често подценявам себе си", разказа тя.

А вярата, че може, Емануела носи в кръвта си.

На друго място, далеч от мисълта, че отказването е възможност, са Константин и Димитър. Завършват Софийската математическа гимназия с амбиции и малко тъга.

"Със сигурност ще липсва в началото поне докато се свикне", каза Константин Каменов.

"Ще запомня определено средата и хората, с които бях на това 5-годишно приключение. Аз не съм същия човек, който бях преди дори 6 месеца, да не говорим 5 години. Наистина толкова много неща се променят през това време – с общуването, с хората, с учителите", изтъкна Димитър Сотиров.

И макар в различни светове, мечтите на тримата си приличат. Всеки иска да успее и тръгва от класната стая пораснал. Те – към Холандия, а тя – в България.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градска девойка след абитюрентския бал отишла за пръв път от години на гости на баба си. - Бабо, а къде може тука да се ходи нощно време? - Е в тая кофа...
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17: Придвид нивото на простотията в България, считам, че най-правилното решение за тези младежи е да си бият камшика при първа възможност от държавата на копейкаджиите.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно. СМГ-то ги подготвя, за да избягат. Събрали им там най-добрите учители по мат. и уж ще подготвят кадри, пък те подготвят бегълци. Вече май стана "учи, мама, за да избягаш", а? Айде, тръгвайте, прав ви път щом ви влече! Ще се оправим и без вас! И не се обръщайте! Бягайте! Жалко само, че са заемали мястото на някой, който би работил за България!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 Анонимен . . . от СМГ-то, оп в Холандия, от Холандия, оп в щатите и забрави да се върнат. Обезкървена България само от пенсионери и путинисти. . . . и такива като тебе 80%-ни немислещи и десетилетия избиращи ГЕРП индивиди!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да шмъркат и броят до 12.
13
1
 
3
 
! Отговори
Роза преди 1 година
"Приятели,зелените семафори към нови хоризонти ни зоват!"Това стихче е записано в началото на абитуриентските албуми на нашия випуск.Всички млади хора имат мечти и само най-упоритите и имат волята и устрема да ги следват докрай.Няма по-прекрасно време от ученическите години и всеки човек,който има сърце и душа, ги пази като най-светъл спомен.Дано се сбъднат мечтите ви, приятели!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си аз за какво мечтаех- да вляза в университета, да се изуча, всички около мен да са живи и здрави и някъде там да си имам кола. След втората си бригада в САЩ си купих Нисан 350з. После започнах и работа в ИТ сектора и бях много щастлив. Преди 12 години 1500лв. ми се виждаха огромна сума, а сега и вноската за колата не мога да си платя с толкова. В общи линии съм независим от 1ви курс, че даже и като ученик помагах насам-натам лятото за някой лев.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от СМГ-то, оп в Холандия, от Холандия, оп в щатите и забрави да се върнат. Обезкървена България само от пенсионери и путинисти.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 2 Задължително не значи принудително. Не може да накараш насила ученика да учи и ако е безработен после и учи това което не може да намери работа няма смистл да учи. 900 хиляди са така и стоят безработни. Бесплатно не значи че не е платено и сега. 12 години трябват много пари за храна, транспорт , квартири, частни уроци пр. разходи което стиха към 100-200 хиляди лева за образование. И после пак безработна
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтите са безплатни. Всичко се постига само с много труд
8
4
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Какво платено гимназиално образование бе, тъпчо? Трябва да е задължително, а не платено! СМГ е най-престижната гимназия в София, оставаше да ограничим достъпа и до нея.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От мен Dj Dance machine весело посрещане на баловете и честито завършване на всички абитуриенти
6
0
 
4
 
! Отговори
Dj dance machine преди 1 година
На тоя ден преди години ние от тмет Ловеч лято 1993 си пожелахме успех в живота и дано се сбъднат нашите мечти.Златния 4б курс на тмет Ловеч студена обработка живи и здрави приятели където и да сте да пребъде и да направим една хубава сбирка някои ден
5
4
 
17
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Емануелка е готина ромче. Изглежда по-свясна и възпитана от 90% от етническите български арогантни и високомерни кyрвентиu. Браво на момичето, бих си хванал такава мацка, ромка отколкото нашенка. Да си гледа образованието и живота мацката. Само така.
4
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
На село мечтаят за мотиката :)))
3
5
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Ми да им декриминализират тревата на дечурлигата и ще спрат да ходят в Холандия. Що познати имам заминали натам като студенти 18-25 годишни и всички тръгват пушачи, ама там като е легална почват да осъзнават безсмислието й и като по магия на шестия месец спират. Създаването на идеал за свобода е най-лесния метод за поробване. От запада отдавна и навсякъде правят едно и също: Идват ти в държавата криминализират ти тревата и после си точат по 4000-5000 младежа на година. Разделяй и владей.
2
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа... И тия от СМГ-то избегали към Холандия. Май най-добре ще е да им направят обучението платено. За кво ще ги дондуркаме да учат безплатно, ако после ще се изнесат с 200? Аман вече от такива! Безполезни са!
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рокфелер излиза от ядреното си скривалище в Ню Йорк, но не знае какво се случва.бвлиза в бар и пита бармана на английски, е спечелихме ли? -да. Радостен Рокфелер поръчва едно уиски. Колко дължа? Две рубли е двадесет копейки, отговаря барманът.