Директори са против увеличаване броя на часовете в 5, 6 и 7 клас

Училищата нямат финансов ресурс, нямат и преподаватели за това
12 авг 2022 16:52, Анисия Иванова
15
Директори са против увеличаване броя на часовете в 5, 6 и 7 клас
Снимка: БГНЕС

Недоволство сред училищни директори заради предложението на Министерството на образованието и науката за увеличаване на броя на часовете по български език и литература, математика и география в прогимназиалния етап.

Идеята за това е на предишния екип на МОН начело с министър Николай Денков и е в отговор на указание на здравното министерство за намаляване продължителността на часовете в 5, 6 и 7 клас от 45 на 40 минути. Целта е да има равнопоставеност между всички ученици от тези класове, тъй като в момента часовете в прогимназията са по 40 минути само в училищата, в които се учи на две смени.

В становище до служебния образователен министър Сашо Пенов обаче директори алармират - в училищата няма финансов ресурс за реализация на тези промени, приемането им би довело до ежедневна седемчасова нездравословна натовареност на учениците, не са налице и достатъчно учители, които да поемат увеличения брой часове, съобщи БНР.

Въвеждането на 40-минутни часове ще съкрати общото време за обучение и това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и математика, които се изучават с най-голям брой часове, предупредиха в края на миналия месец от Министерството на образованието. И затова предложиха - да се увеличи броят на часовете по български език с половин час седмично в 5 и 6 клас и по математика - също с половин час в 5, 6 и 7 клас.

От екипа на Николай Денков посочиха, че проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5 клас - също с половин час седмично.

Срещу тези предложения обаче със становище до служебния министър на образованието излязоха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Те предлагат на служебния образователен министър Сашо Пенов да не прилага наредбата за увеличение на броя на часовете по български език, математика и география в 5,6 и 7 клас.

Увеличаването на броя на часовете в прогимназиалния етап ще доведе и до застояване на децата на едно място, опасяват се училищните директори.

Директори предупреждават, че ако броят на учебните часове в прогимназията бъде увеличен, за училищата това ще означава нужда от повече средства и повече преподаватели.

Предложенията за увеличаване на броя на часовете по БЕЛ, математика и география в прогимназиалния етап са в процес на обществено обсъждане до 22 август. Ако бъдат приети, ще влязат в сила наесен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Е, как преди 1 година
няма да са против? Нали трябва да вървят частните уроци с пълна пара. Друго си е да се водиш на работа и да ти се трупа стаж нейде, спейки на стола в някое даскало, а вкъщи час по математика - 50-60 лв, БЕЛ- същата работа. И още от 4-5 клас ги почват с частните уроци...
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директорите на училища се интересуват от това да останат несменяеми ,още повече ,че съдът узакони кадрите на Боко - 87% на гербавите ,та си направете извод за 12 години напред или назад е образованието ни , но за съжаление така се правеха назначения и при СДС , БСП , а за "кадрите" на ДПС - няма думи ..начинания като мандатност , истински конкурси са обявени за еретизъм ,важното е "нашите хора" да са там ,и по "талавизиите" да бележим "възход",ако се смени властта - веднага говорим за репресии
11
2
 
7
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 година
34 учебни седмици х 0.5 часа =17 часа х 9.35 лв.=158.95 (или 160 за по-лесно смятане)за паралелка х 2 паралелки средно = 320 х 2( за 5 и 6 клас) =640 лв годишно за БЕЛ + 960 лева за математика(5,6,7 клас) или около 1600 лева годишно за едно средно училище с 500 ученици! Бъдете сигурни директорът харчи повече за почерпки на гостите в училище (парите се фактурират най-често като дезинфектанти :))
10
2
 
7
 
! Отговори
Загрижен родител преди 1 година
Не увеличавайте броя на часовете на децата. Няма да им остане време да ходят на частни уроци.
9
9
 
12
 
! Отговори
Е, мързел преди 1 година
След хрантутниците в МВР тези са следващите по мързел и нежелание за нищо. За заплати са първи, но да променят нещо - последни. Четат готови текстове на децата и ги чакат да преразказват. Напълно безполезна и нзатъпяваща система. Тръгват си около 11 преди обяд, 3 месеца летен платен отпуск. Къде го има това в частния сектор? Трябва нова система, да започнат да учат децата да мислят, да спортуват повече, забрана на вредните храни, следене за спазване. Който е свикнал да дреме в час - аут.
8
5
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ама за увеличение на заплатите няма да са против, нали?
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеца Денков съсипа образованието. Искаше да намали ваканцията на децата и да ги натоварва допълнително и без това ги ошашавихме. Спрете с измислени реформи . Въпроса е материала да в практичен а не зубърски
6
4
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Новия служебен министър се чуди какво да промени.НАЛИ ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕ ЧЕ ГО ИМА.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Географията е много важен предмет, интересна наука е, но не се преподава както трябва в училището. Тормозят учениците да зубрят броя на населението, да учат разни граници, разни дължини на реки, води. Не че НЕ е е важно да се знаят, но не се преподава по интересен и достъпен начин за децата.
4
4
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
И родителите са против.
3
5
 
7
 
! Отговори
Ха преди 1 година
То голямо увеличение ,30 минути на седмица.Много се застоявали децата с пет минути по вече в час.Смешници и минимална заплата ви е много.
2
8
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
дрън дрън!..Глупости на търкалета...Целия рев е сакън да са не преработат даскалето..Немали "финансов ресурс за реализиране на идеята" ?!?!...Демек :..-Айде пак ДАЙТЕ УВЕЛИЧЕНИЕ на даскалските заплати,зер да работат три дни в седмицата по четири часа на ден е много тежко и изморително..
1
13
 
9
 
! Отговори
Стига,бе преди 1 година
За половин час седмично,нямали ресурс и учители.Нали им повишиха заплатите,няма да се преработят толкова,нито пък на децата ще им стане нещо за това време.После защо били неграмотни децата.Учителите ще преподават на частно половин час по малко и без това яко скубят.