МУ-Плевен обмисля разкриване на ветеринарен факултет

Студенти и преподаватели ще бъдат изпращани на обучение във Виена
27 сеп 2022 01:30, Анисия Иванова
10
МУ-Плевен обмисля разкриване на ветеринарен факултет
Снимка: Pixabay, jaminriverside

Медицинският университет в Плевен проучва опита на Виена във връзка с разкриване на ветеринарен факултет.

Предвижда се Факултетът по ветеринарна медицина да използва предклиничната база на Медицинския университет - Плевен, а клиничните бази да бъдат ситуирани във Втора клинична база и град Пордим.

Плевенското висше училище ще изпраща студенти и преподаватели на обучение и клинични практики във виенския ветеринарен университет Vetmeduni. Ще бъдат проведени консултации във връзка с предстоящата акредитация на новото учебно звено в Плевен.

По повод разкриването на новия факултет ректорът на МУ проф. д-р Добромир Димитров и консултанти по проекта за бъдещия Факултет по ветеринарна медицина са посетили Университета по ветеринарна медицина Vetmeduni във Виена, Австрия. Българската делегация е обсъдила възможности за бъдещо сътрудничество и се е запознала с клиничната база - Клиника за преживни животни, Клиника за прасета, Клиника за коне, Клиника за пилета, Симулационна лаборатория, както и Клиника за дребни животни с отделения по вътрешни болести, хирургия и анестезиология.

На работната среща е договорено и бъдещо партньорство.

Във Виена ръководителите на Комисията по учебната програма Флориан Бушнер и на Учебен отдел Аника Позауц са запознали колегите си от Плевен със съставянето на учебната програма и провеждането на практики и изпити на студентите по ветеринарна медицина, обясни Велина Дукова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
2
 
! Отговори
Падение Плевенско преди 1 година
Селището Плевен е най-западнало на стария континент! Селище мръсно,грозно с не работеща администрация! При бързото му обезлюдаване всичката Мара втасала само факултет ветеринарен му липсва ! Да не дава господ да замръкнете в Плевен европеиския Содом!
8
9
 
0
 
! Отговори
Дъно преди 1 година
Вишо убразувание - кучкарство.
7
6
 
3
 
! Отговори
До Ветеринар 7 преди 1 година
Принципно няма проблем всички съвременни методи за диагностика и лечение от хуманната медицина да се прилагат и във ветеринарната медицина................друг е въпроса, че все пак хората са по-важни от животните, казвам това с цялото си уважение към ветеринарните доктори!!!
6
0
 
14
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Завършил съм вет. медицина в София през 1975. Гледам по Анимал планет как лекуват ветеринарите в САЩ. Изключително ниво неразличимо от хуманната медицина.Изключителна апаратура. Скенери , преносими рентгени и всичко което го има в хуманната медицина.Операции на сърце , ракови заболявания химеотерапия ,лъчетерапия..Един от дай известните институти е в Филаделфия- Фили..Като помисля какво сме учили някого и сега, ме е срам да кажа че съм вет. лекар.Наблягаше се само на селско стопанските животни.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам една позната мацка, завърши ветеринарна медицина, беше ми гадже навремето............сега с мъжа й имат клиника за лекуване на котки и кучета..............пари направиха двамата!!!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конски доктори......................не може и без тях!!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 година
Нека има 3 факултета за ветеринарна медицина...............няма лошо в това!!!Леко пренебрегвана професия..............но без ветеринарни доктори не може!!
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се учи ветеринарна медицина в Стара Загора и в Лесотехническия университет в София, трети факултет за България е абсолютно излишен, няма къде да се реализират толкова много ветеринарни лекари у нас, самият аз съм ветеринарен лекар. Иначе нямам нищо против университета в Плевен.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека..............няма лошо..............сега само в Ст.Загоре се учи "ветеринарна медицина"!!!