Ще стане ли образоването по-достъпно с безплатни учебници?

Яна Алексиева и Асен Александров пред Bulgaria ON AIR
30 яну 2023 16:37, Анисия Иванова
21

Единодушно и без дебат парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас. Промените обаче ще влязат в сила от учебната 2024-2025 г. Припомняме, че досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас.

"Безплатните учебници отварят още една врата към достъпност в образованието. Докато говорим, че учебникът е единственият ресурс в образованието, достъпността от това, че ще бъдат безплатни, се осигурява", заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че за родителите това е облекчение, защото се закупуват много учебници и помагала преди старта на всяка учебна година, затова цялостната реформа трябва да бъде добре помислена.

Председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во училище - Асен Александров, посочи пред Bulgaria ON AIR, че безплатните учебници едва ли ще повишат толкова оценките на учениците и качеството на учебния процес. Той изтъкна, че стипендиите на учениците не са се променили от около 40 години.

На въпроса какво можем да направим, за да повишим качеството на учебния процес, той отговори: "На първо място учебните програми, учебното съдържание. Учебните програми трябва да станат много по-рамкови, много по-широки, за да могат учителите в зависимост от своите ученици и техните качества да подбират подходящо учебно съдържание".

Александров е категоричен, че най-важното в учебните програми не е някакво количество "свещена информация", а какви са основните цели и тя трябва да позволяват възпитанието на ценности във всеки учебен час. Той подчерта, че учениците трябва да бъдат научени на едно основно умение, а именно да филтрират информацията и в тази област трябва да се подготвят и учителите.

"Тези ученици, които желаят да имат безплатен код, да използват само него. Не си представям 11 или 10 клас с раничка, пълна с учебници. Много от тях биха се възползвали, ако имат безплатен електронен код. Почти всички имат собствени електронни устройства. За тези, които нямат, училищата 100% биха могли да дадат на учениците таблет или други устройства, на които да четат електронно", коментира Александров темата за електронните учебници.

Училищният директор отбеляза, че електронните учебници са по-интерактивни и чрез тях може да се пести хартия. Освен това по този начин хартиените учебници ще се запазват в добър вид за по-дълго време и ще се спестят средства, които могат да се вложат в закупуването на нещо друго.

"Децата ни имат необходимост да учат дигитално. Децата ни имат нужда от умения. Социално-емоционалните умения са част от всички тези умения, критичното мислене, умението да се пребориш с дезинформацията, да знаеш къде да потърсиш. И е чудесно, че има отделен немалък бюджет за отпечатването на тези милиони учебници, но този ресурс може да бъде насочен в различни посоки", каза още Алексиева, подкрепяйки мнението на Асен Александров.

Тя добави, че електронните ресурси са безкрайно много и това богатство кара децата да бъдат любопитни и любознателни, а хартията и учебникът не трябва да бъдат единственият ресурс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВУС е пълен хаос. Плащаш като поп и нито добри учебници нито добри учители.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индианчетата ще ги прикоткате да ходят на училище , само ако им давате кеш на ръка за да стоят там. Никакви безплатни учебници няма да помогнат.
16
0
 
4
 
! Отговори
5Това "голият д преди 1 година
Това "голият директор" ли беше!?Що за наглост от негова страна след голите му снимки?И от всичко разбира-вируси,качество и пр. Качеството трябва да започне от партийно назначените директори от ГЕРБ,къкъвто е и той!Електронните учебници не са за предпочитане пред хартиените,защото с пренатоварва зрителната система от блясъка на екрана ,което е доказано!Вън директорите на ГЕЕРБ от училище!Вън!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бобчо Е това си е предизборно, нали идват избори.Но безплатен обед няма, това е за сметка на всички нас от бюджета.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплатните учебници няма да направят образованието по качествено.Просто на една не малка част не децата не им се учи, липсва дисциплина, липсва родителски контрол, няма вече намаляне на поведението, няма униформи. От 7-8 клас пушат, други се и дрогират и никой не им пречи.
13
0
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Много смешно.......те учениците изобщо не четат от учебници, за какво са им?!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драга Anisia ,взимай и ти безплатни учебници,че мн си неграмотна Бе ! -"образоването" -??? !!! -наистина ли ти плащат заплата в днес бг ?
11
1
 
7
 
! Отговори
хахо преди 1 година
Какво му беше на старото образование - безплатно, безплатни учебници, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Излизаха грамотни деца. Сега всичко е допълнителни платени уроци и смях в залата. Висшисти под път и над път. Те да го вкарат в сила през 2030 година - силни на обещания, скъпи на дела
10
1
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
О,да,разбира се.. все повече и повече ще постъпват във виСшите заведения без да знаят откъде изгрява Слънцето и дори и таблицата за умнежение не знаят...имам познати които се учат за учители,мед сестри..
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Учебните програми трябва да станат много по-рамкови, много по-широки, за да могат учителите в зависимост от своите ученици и техните качества да подбират подходящо учебно съдържание". Надушвам проблеми в това изказване. Ще се издирват ли податливи на транссексуална пропаганда деца от "уширените" учители?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този, с голите снимки пак акъл дава!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важното в учебните програми не било някакво количество "свещена информация", а какви са основните цели и възпитанието на какви ценности позволяват? На дженърски ценности ли?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ккаво училище.Децата не учат до 7 клас, след 7 ми даже не отварят учебника.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те за да се безплатни значи някой ще плати за нещо- и дано не е за джендер съдържание, че ще късам страници в началото на годината! Отказвам детето да се подлага на такава нечовешка и мракобестна идеология!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учебниците са отстои от 20 век. Децата не са хамали да мъкнат ежедневно многокилограмови раници насам-натам.
3
1
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тези, които не желаят да учат, а се издържат от помощи и кражби ще продължават да го парят. Все пак добре дошло за тях. Тъкмо и това ще им е безплатно, както всичко друго.Тези, които желаят и сега учат.
2
1
 
6
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 1 година
Никогиш.......
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образуванието е ниво англосаксонско и подпримитивно и въпреки това дечица печелят олимпиади и победата англосаксонци ,китайци и всякакви други .