Доброслав Димитров: IT образованието трябва да бъде надградено

Според него има нужда от поне 10 технологични училища
103

Как се развива образованието у нас и какво се случва на софтуерния пазар?

"Технологичните училища са необходимост. Те са незаобиколим фактор. Технологично училище в България има от края на 80-те години. Те са две - в Правец и в София. Оттогава тези успешни пилотни проекти не са развити по начин, по който трябва. Ситуацията ни кара да реагираме бързо. Ние, от технологичния сектор, алармираме, че трябва да сме готови. Надига се технологична трансформация", каза председателят на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров в "България сутрин".

Готовността за тази трансформация е образованието и привличането на кадри, посочи гостът. По думите му у нас трябват поне 10 технологични училища - да има поне едно такова училище във всеки град, а в големите градове - повече.

"IT образованието трябва да бъде надградено. Имаме 2300 училища в България. Във всяко едно училище трябва да има такава дисциплина", смята председателят на УС на софтуерната асоциация БАСКОМ.

Програмирането е голяма част от учебния процес, изтъкна Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста най-голямата пречка за повече технологични училища в България е разбирането. "Трябва да има консенсус, че сме изправени пред такава дилема. Това е предизвикателство пред цялото ни общество. Разбиране на политиците, че не решават проблем в IT сектора, а решават проблем на икономиката", поясни Димитров.

"Пари се отделят, но се съсредоточаваме върху физическата среда, а основното нещо е човекът. Трябва да се даде шанс и на учителите. Има такива, които имат желание", посочи още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Закон преди 1 година
На айтита да им се плаща само в крипто
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любима опорка на лоу-лайфърите е как изкуственият интелект ще ни занули и остави без работа. Не осъзнават че един високо интелигентен човек има гъвкавост, и пак ще си намерим добре платена работа, дори и да се наложи да сменим професията. Много хора при нас идват от други сектори. Аз например преди да мина в ИТ сектора бях 20 години счетоводител, а имам и доста други умения, които да правят пари.
97
2
 
5
 
! Отговори
Кольо Бачкатора преди 1 година
Много се кефя на 2-те хилки дето ми подхвърлят чисти в склада на Лидл-а дето бъхтя в минусовия студ като Чеченеца, хамаловам и завиждам на Айтитата, дето от вкъщи не излизат на топличко и карат последен модел Беемве и п0рят най-яките мацки. В общи линии като ми е малко акъла, гроздето все ще е кисело !
96
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отива и да "хващат мотиките", че голям глад иде.
95
1
 
2
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
До АнонименС ChatGTP ли пишеш?Правилно?
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 93 Защо всеки илитерат става толкова обидчив, когато някой отбележи неграмотността му?
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 93 Защото е смешно, когато някой който дори няма акъла да напише едно правилно изречение и дори не може да запомни името на продукта, който уж е ползвал, да се прави остроумен на теми, за които очевидно не му стига пипето?
92
3
 
0
 
! Отговори
КОлето преди 1 година
До АнонименЗащо? Всеки всезнайко, винаги става дакал по български,као го хванеш на тясно.?
91
5
 
1
 
! Отговори
КОлето преди 1 година
Като Аи ти пише кода,аз като работодател защо да ти давам торба с пари??? Много добре разбираш на къде бия, и че си застрашен. Не се прави на Мъж.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 Ти си този, който се самоуспокоява с фантазии за някакъв потенциален провал на хора, които са в пъти по-умни от теб, защото дори не си се научил да пишеш правилно, ама иначе се правиш на разбирач от АИ. Тъжно.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 87 : Имах един шеф дето любимата му фраза беше "няма незаменими хора". Сега кара такси и псува държавата.
88
5
 
4
 
! Отговори
КОлето преди 1 година
ChatGTP е в зората си,говоря за Github Cockpit, щом този АЙ за 2 месеца ти пише и разбира,на всякакъв език, значи е 192 хиляди пъти по-умен от тебе. Ако си от умните, сигурно си разбрал, че си преебан. Просто като всеки лиохман, се опитваш да усмееш мнението на друг,с цел самоуспокоение и подкрепа на твоите страхове от други подобни. Вярваи си на каквото искаш, че си специален, и че си полезен. На българина акъла му струва скъпо, винаги си го купува после.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОлето 80 : Пич, не схващаш картинката. Ние и сега ползваме АИ да ни пише кода, за това ни остава време да ви дразним по форумите. Провери какво е Copilot и ChatGPT. Само че те без нас не могат да се справят, защото не могат да вникнат в контекста на едно задание. А и им липсва това, което ни прави хора, а именно способността на десет картинки да познаеш на кои има светофар :)
86
6
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Детски инфантилни приказки на вманиачен офисен чикииджияя. Сам си вярваш колко си велик и незаменим. Няма незаменими хора нито толкова много велики освен тези които са с психични проблеми по лудниците дето се мислят за Наполеони.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80Мечтай си. Инструменти като chatgpt най-много да направят работата ни по-лесна. Да не говорим, че ако имаш и основна компютъра грамотност можеш лесно да видиш какви глупости пише, когато му зададеш малко по-сложен въпрос. Ти си му давал някакви назубрени тестчета с детерминистични отговори и се дивиш колко било умно.
84
3
 
2
 
! Отговори
Чакам Постиженията преди 1 година
Явно няма какво да се опише дори 1 постижение на министър блогър Божанов?
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83, ето пак празни приказки! Хората, които ще станат излишни са тези, които не учат нови неща и не се развиват! нека позная: бачкаторите сте първи! Обърни внимание на развитието на работата по селскостопанските полета. Автоматизирахме ли я? Май да :) А кой я автоматизира? Ами НИЕ от ИТ сектора! Ние ще правим роботи и ИИ! Ние ще ви вземем работата! И ние учим нови неща! Сега загря ли? Да, излишни сте вие, които не научавате НИЩО и само мрънкате!
82
4
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Не се знае в кой момент ща станеш излишен, всичко може да се случи, да фалира фирмата, банката да се обезценят парите и оставаш на улицата клошар със своята дръзка надменност, комплекси за величие и нарцисизъм.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОлето, хайде да почакаме и да видим кога е това "скоро", а? Защото се очертава да е след доста време твоето скоро :)
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79, положих усилия :) Това е най-ниското на което съм способна :)