Директори искат още пари към заплатите на най-търсените учители

Продължава да има дефицит по природни науки и математика
23 мар 2023 21:45, Стела Стоянова
29
Директори искат още пари към заплатите на най-търсените учители
Снимка БГНЕС

Добавки към заплатите за най-дефицитните учителски специалности искат училищни директори. Става дума за математика, информатика и природни науки, където в момента гладът за кадри е огромен. За диференциацията в заплащането настояват ръководителите и на двата директорски синдиката в средното образование – Асен Александров, шеф на 51-во СУ, и Диян Стаматов – на 119-то.

В момента има дефицит на качествени кандидати за преподавателска работа, който обаче е замаскиран от факта, че едни и същи хора подават документи във всички училища, при това от години, коментира пред Dnes.bg Александров. Някои от тях дори никога не са били учители и са привлечени само от по-стабилните в момента преподавателски заплати. „На два пъти миналата година обявявах конкурси за учители по математика и не можах да избера кандидат. Банки и частни фирми предлагат заплати, които не са конкурентни на 1200 лева стартова заплата, с колкото реално сега започват младите учители“, коментира Александров. Според него пренаситено е предимно с учители по физическо и музика, където кандидатстват 100-200 души за едно място. По дефицитните дисциплини понякога дори не се явяват кандидати.

„Според МОН имало много кандидати за едно място. Нямало проблем с учителските кадри. Имам известно несъгласие с това твърдение! За София наличие на десет кандидати за едно място си е прекалено малко! Успоредно с това съм на категоричното мнение, че щом е налице дефицит, това трябва да се отрази на получаваната заплата.

Добре е да няма успокояване сред управляващите, че проблемът с учителите е решен! Има сериозен дефицит на учители по информатика, математика, физика, български език и чужди езици и тази тенденция върви от години“, писа неотдавна пък във фейсбук профила си Диян Стаматов.

Според него добро временно решение е да се даде допълнителна надбавка над заплатата на тази група учители, така че тя поне малко да конкурира заплатите, които биха получавали в други сектори. Става дума не само за новоназначените, но и за работещите досега. Друго учителско предложение е например по чужди езици да се назначават и хора без педагогическа правоспособност, докато МОН излезе с дългосрочна програма какво да предприеме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
13
 
! Отговори
Морска преди 1 година
Стаматов, това е дискриминация! Трябва ли всички други да станат дефицитни, за да има и за тях?! Аман от глупавите ти приумици вече! Да назначим бедни украинци, не щеш ли?!
17
1
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Умноко, добре го написа "невъзпитано поколение". Като си толкова учен, би ли обяснил, учителя ли е този, който трябва да възпитава 14,15 годишен ученик?
16
2
 
14
 
! Отговори
Така ще е, понеже преди 1 година
няма мандатност, а конкурсите за директориотпаднаха по политически причини. Все същите чавки продължават да управляват училищата и да си развяват коня. Те идват с идеята, че са "до живот" на това място и никой не може да ги помръдне. Затова се мислят за всезнаещи.
15
0
 
10
 
! Отговори
До Реалност преди 1 година
Ама това не е реално. Първо е сайтът на МОН, не е фиш за заплата на учител. Второ, "среден доход" е като свинско с кисело зеле. Трето, осигуровките отиват в бюджета, не в джоба на учителите. А кой ще доживее да се възползва от тях е Божа работа.
14
13
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
От сайта на МОН за 2022 година средните доходи на учител + осигуровки 2748 лева на месец . Малко им били .
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе, този е точно голата истина за това училище.
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквито и децата такива и учителите- напълно си се заслужават.Едните лъжат , че учат , а другите, че им преподават нещо.
11
0
 
7
 
! Отговори
До Хапчетата преди 1 година
Най-много са часовете по български език, следва математика. Информатиката е колкото останалите предмети.
10
1
 
23
 
! Отговори
И кво сега? преди 1 година
Ще сложите 3200 лв. стартова заплата на учителите по математика и информатика, а на тези по български език или история ще остане 1200? И с това ще решите проблема? А после кво ще стане? Такива идеи са типични за стаматовско-александровския почин в българското образование. Решава се нещо "на парче", без да се мисли за последствията.
9
8
 
12
 
! Отговори
Труд и творчество преди 1 година
Лятно време да ремонтират улиците и да помогат в земеделието. Само че повече работа не искат.
8
9
 
13
 
! Отговори
Айде стига преди 1 година
Така ли ще възпитават учениците? На просия. Като са им малко парите, да си търсят допълнителна работа.
7
13
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 година
я стига вече. Неграмотно и невъзпитано поколение образоват, пък само пари и отпуски искат, не е нормално
6
4
 
9
 
! Отговори
Хапчета преди 1 година
Има дефицит по тези предмети, защото са с много часове. Реално са най-много. Пеене и физическо е с 2 часа седмично.
5
2
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Всички знаем Математика и Физика . Няма Средния Клас Ученици - Електротехници , Стругари , Механошлосери , Строители .Тоест - децата да имат елементарни познания във Физиката и Математиката - какво е Ток , и как да се смени плочка в Банята ,
4
12
 
9
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Учители по математика и информатика няма, защото западните компании търсят точно такива кадри и започват с 4000 лева честа заплата, а с всяка година започват да им добавят по още 2 хиляди лева всеки месец. Учители по математика и информатика ще имате, когато започнете да им плащате поне 4000 лева чисто + да им поемете ипотеката за първо жилище примерно до сумата от 200 хиляди евро.
3
1
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Кои вземат повече програмистите или даскалите по инфоматика, аааа ? За тая заплатка няма да си мръдна 160-килограмовата тpъткa :)
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Heмa npoблeм, Kokopчo шe им nogapи чopanитe cи! Second hand...
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kak нe, тea ga нe ca Лeнчeтo, чe ga ca c roлeмa gъpжaвнa зanлaтa?