Всеки ВУЗ със софтуер срещу плагиатство

Сравнява с 35 млн. източници
Обновена: 23 мар 2023 19:51 | 23 мар 2023 19:50, Стела Стоянова
17
Всеки ВУЗ със софтуер срещу плагиатство
Снимка: Министерство на образованието и науката

Плагиатството, което не е рядка практика в родните научни среди, става по-лесно разпознаваемо. Това ще стане със софтуер срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети и научни организации,.

Той разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. При анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тези документи и генерира доклад за открити сходства или заемки.

Това стана ясно по време на информационна среща в Минно-геоложкия университет между представители на висшите училища, експерти от Министерството на образованието и науката и фирмата, разработила системата.

„Надявам се, че чрез тази система ще можем да достигнем онези високи стандарти на академична етика, към които всички ние - учените се стремим“, подчерта заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата. „Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това“, допълни проф. Чавдарова.

Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че единната система срещу плагиатство в България е въведена миналата година. Софтуерът е закупен от МОН и предоставен безплатно на всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Към министерството работи и Комисия по академична етика, но тя проверява жалби само за кражби в дисертации и научни трудове. Новия софтуер ще може да "държи под око" и студентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 и 2. А какво общо имат почетните докторски титли с плагиатството?
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрутро! В СУ поне от 4 години вече се прилага такъв софтуер. Превенцията работи.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нямат пари за тоалетна хартия, а тръгнали с глупости да се занимават. Нали студент ще напише "според мнението на .... дрън дрън" и вече не е плагиатство.
11
2
 
6
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
За бога хора, хванете ChatGPT, Bing или BARD и получавате текст, който минава проверката за плагиатство. Научете се да изпитвате студентите устни, а не да ви мързи!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре ловът на вещи да започне!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е преписал от китайски няма начин.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това важи за професорите. Студента се явява на испит и пище какво му е диктувал професора.
7
3
 
3
 
! Отговори
Маалатъ преди 1 година
Немъ страшну Господата и Другарките, винаги може предварително да обявите, че сте едновремен - ***, инвалид и при това чернокож !!! Ха, да мвидим на коя комисия ще и стиска да ви обвини в плагиатство!?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учените масово плагиатстват, официално чрез бележки под линия.Но тук идеята е тичпино женска.Да се морят мъжете , а тях няма да пипат.Войната между половете вече е факт в т нар наука.Няма да има вече наука, а само бизнес и титли без покритие.Инфлация не само в парите и думите.Наука вече няма.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя софтуер отчита всичко като плагиатство - например научните термини. Пълен фейк. Ама някои хора си вземат едни пари от сделчицата за купуване на софтуера вероятно.
4
1
 
4
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Така мога да използвам източниците на инфолмация, че и бригада от японски професори няма да може да ме обвини в плагиатство! Между другото всяко изследване се базира на резултатите от чуждо изледване, в противен случай всеки учен би трябвало да преоткрива "колелото" отново !
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните женски глупости.Целта е да се спират велики хора с една дума и изречение.Вместо това ще се стимулира преписвачеството и науката на килограм от графични знаци.Накрая като резултат Тунберг е теолог без да е учила в училище.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък Грета Тунберг станала почетен доктор по теология, без да има завършено средно образование
1
1
 
5
 
! Отговори
Омагьосън кръг преди 1 година
Един вуз пък изплагитствал, изполвал пиратско копие на софтуера за плагиатво от другия вуз.