Над 2000 лева е ножицата при заплатите във ВУЗ-овете

Най-високи са възнагражденията в Медицинския университет в София - средно 3664 лв.
28 мар 2023 04:30, Стела Стоянова
13
Над 2000 лева е ножицата при заплатите във ВУЗ-овете
Снимка БГНЕС

Над 2000 лева е ножицата при заплатите на университетските преподаватели. Това става ясно от форум за проблемите на висшето образование, организиран синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ. Гост на събитието е бил бившият министър Красимир Вълчев от ГЕРБ.

На форума са изнесени данни за някои заплати в държавните университети, които показват големи разминавания във възнагражденията. Минималната заплата на най-ниската академична длъжност "асистент" е регулирана - тя се определя според правителствено постановление и от 1 юли 2022 г. бе увеличена от 1300 на 1500 лв. От нея зависят и размерите на останалите възнаграждения - на главни асистенти, доценти и професори, т.е. и те следва да бъдат увеличени със съответния процент. Очевидно обаче това не е станало навсякъде. Още при увеличаването на асистентските заплати част от ректорите заявиха, че бюджетът им няма да позволи нарастване и на останалите възнаграждения.

"Едногодишният анализ показва, че към 31 декември 2022 г. най-високата средна брутно работна заплата е в Медицинския университет-София - 3664 лв. Тя е 2,55 пъти по-висока от най-ниската в бранша – във Висшето транспортно училище "Любен Каравелов" - 1434 лв.", посочват от синдиката. Данните им показват още, че в 7 държавни висши училища средната брутна заплата е от 1434 лв. до 1700 лв. Това е под средната работна заплата за страната от 1750 лв. Такива са заплатите в Лесотехническият университет, УниБИТ, Минногеоложкият университет, Стопанската академия в Свищов, Висшето транспортно училище "Т. Каблешков", Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето строително училище "Любен Каравелов".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
срамно е! преди 6 месеца
До АнонименТова са дребни суми. Не може да се живее с 1800 лева. Преподавателите ща бъдат принудени да станат кръчмари, гумаджии, таксиджии, монтьори, общи работници дори. Дотамя докараха. Срамно е!
12
0
 
0
 
! Отговори
Наглев преди 6 месеца
До Прибавете и БАН трябва да се закрие, нищо не работят, само харчат пари на данъкоплатеца. Наука се прави в университетите, там пък е тотална мизерия-ниски заплати, неуважение към професорите, на никой не му се работи, западане на преподаването, неиздаване на нови книги, липса на перспективи.Затова пък ректорите си увеличили заплатите до размер, по-голям от този на премиер.Нечувана наглост.
11
5
 
5
 
! Отговори
Прибавете и БАН, преди 1 година
чиито функции могат да бъдат поети от многото ни ВУЗ-ове, а самата институция БАН би могла да бъде редуцирана до онази си форма, в която е съществувала преди социализма. Десетки "университети" и и колежи бяха създадени, за да пълнят гушките на БАН-ските михлюзи - в БАН му тече трудовият стаж, осигуровките и сигурна заплата, а той се занимава с преподавателска дейност на ниво проф. Флинтстоун от Каменната ера и ръководител на докторанти на ниво посредствени гимназисти. На гърба на данъкоплатците.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравят надбавките - затова, че е декан, зам.декан, член на разни научни съвети и на други органи и т.н., и т.н. Отделно за ръководене на докторанти и др.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В УНСС какви са заплатите - на асистент и на професор?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как така, ако минималната заплата заради директор е 10000 лева, средната заплата в фирмата му е 1300 лева.? Нали минималната е 10000..... Толкова за 1500 и 1300...
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако най ниската заплата е 1500, как средната е 1300?!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОГРАМОТЯВАМ НЕГРАМОТНИ БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСОРИ - 2000 ЛВ НА ЧАС!!...
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега те ги измислят.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуждестранните командировки са най-добрият начин да се повиши квалификацията в дадена област. Трябва да ги има още за студенти. На времето по изложенията имаше цели групи китайски студенти, които скицираха схеми на мешини.
3
4
 
9
 
! Отговори
Айре бе преди 1 година
Само дето забраихте за допълнителните пари които се раздават за хонорари и безсмислени командировки в и извън страната
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравяте да кажете, че ВУЗ-овете и висшите училища ВУ в България са от десетки години цели 53 броя, че поради вече не остарялата, а античната материална база и ниското научно ниво на някои преподаватели интересът на младите хора към тях намаля, за да се стигне до приемане на кандидат-студенти с успех от матурата, а не от приемен изпит. В някои ВУЗ-ве един човек кандидатства за едно място, та дори и за две места.В същото време харвардци предпочитат да стават политици, а не преподаватели.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено важна тема. Както и за многобройните модни дисциплини, измислени да привличат наивни платени студенти.