Божанов: Възможно е атаките да са срещу изборите

Училищата да спрат да ползват незащитени пощи
Обновена: 30 мар 2023 16:39 | 30 мар 2023 16:38, Стела Стоянова
45
Божанов: Възможно е атаките да са срещу изборите
Снимка БГНЕС

Възможно е атаките да са насочени директно срещу изборите. Училищата да спрат да използват незащитени пощи, предлага бившият министър на електронното управление и ИТ експерт Божидар Божанов.

Изказването му е по повод ежедневните сигнали за бомби в училища и университети в цялата страна.

“Абсолютно е възможно атаките да са насочени директно срещу изборите. Това не е типична хакерска атака, което я прави още по-трудна за неутрализиране, защото това са легитимни имейли и няма техническо средство, с което да бъде спряно изпращането им”, казва той в позиция, разпространена от пресцентъра на "Демократична България".

“Една първа стъпка, която със сигурност в дългосрочен план е правилна - училищата да спрат да използват лични пощи - abv.bg, mail.bg, включително чуждестранни. Министерство на образованието е закупило лицензи за “Офис 365”, която предоставя по-високо ниво на защита. При откриване на спам и такъв тип атаки и социално инженерство чрез имейл, “Офис 365” би хванал такъв тип съобщения и би ги филтрирал”, обясни той

Важно е МВР да има ясно разписан протокол и да използва добрите практики от другите страни, за да прецени вероятността това да е проста фалшива заплаха. Кибер елементът е само входната точка, оттам нататък следват действия в реалния свят, обясни Божидар Божанов.

От мейлите в първите два дни обаче е видно, че сред атакуваните училища има и такива, които използват предоставените от министерството по-защитени пощи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Кого или какво ще се избира?
33
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
Хах добре е да има и чувство за хумор обаче на бай ти Хасан примерно до него стига жица да , зад рутера колко хора има е друг въпрос , ако изпратиш мейл през неговата мрежа всичко излиза с един IP адрес , после ще каже хаде бе хафте какъв сигнал съм пратил,каква поща бе бате, нещата са като малко ето ти кебапчета и кюфтета , гласувай за номер xxxx
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са еднакви! Това са пети избори за по-малко от две години и как не им се обелиха езиците да повтарят едно и също! И с кои очи се показват по телевизията! И мислят ли, че впечатляват с нещо! Ясни са ни като бял ден, това са лъжливи хора, които са готови на всякакви лъжи и манипулации за да са във властта на всяка цена!
31
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Отдавна е известно ,че абв няма никаква защита и е най-ментето епоща.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска образа да рече, че писмата се "филтрират" тоест цензурират и шпионират така ли ? Не че би трябвало да им нещо секетно но все пак по принципа на демократичните ценности ми се вижда много съмнителна тач работа.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не чета писма които не съм очаквал да получа. Така щаха и да си останат в неведение училищата, че са заплашени ако не отварят всичко което получават. Тва са тотално несериозни неща бе. Обикновено сериозните се обаждат по талафоня та да е ясно че е опасно. Писмото кой го прочел кой не - дечурлишка работа.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре образ неземен, каква "хакерска" атака е изпращането на и-мейл без вируси бре ? И кво ше помогне защитената поща ? Няма да прочетат писъмцето ли ?
27
0
 
0
 
! Отговори
до ИТ преди 1 година
Мрежата на бай Хасан си е от чиста жица стоманена поцинкована Свалил е от стълбовете на някое село коги спреа тока на ТКЗС-то.Он друга нема.Лично он си я правил.Ти не знам какво си пил.Ка може да има мрежа без жица?Такава само паяците прават.
26
0
 
2
 
! Отговори
едва ли преди 1 година
А защо не проверят кои класове са щели да имат контролни в този ден?Децата от избори не се интересуват!
25
0
 
2
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
oффффф ... либенцето пак го насърбява гъдзенцето за русия ... сигурен съм, че тоя за това, че не може да оправи жена си и вика комшията всеки път - пак Вова му е виновен.
24
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
не се заблуждавайте!...Наистина въпроса опира до груба агресия !...Ама само забележете какво бълва побеснялата Тиква:..-"ХАОС,РАЗРУХА,УПАДЪК !!...ЦЯЛАТА "предизборна агитация" на гробарите се състои в това,ДА ОПЛЮВАТ "ПП" !!!...ЦЯЛАТА!!!!...И никакъв намек за ВИЗИЯ за бъдещето и просперитета на нацията !.....Лъжи,манипулации,просташки внушения !...Но явно не са достатъчни тия тертипи,требе да са наплаши "електората"..
23
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Иначе съм обикновен неудачник, който се прави на важен по форумите.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абв е нарицателно за пробит сайт. Първи курс студентите по кибер сигурност им показват колко е лесно да се хакне абв поща. И не са си мръднали пръста да си оправят проблемите вече толкова години.
21
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
три пъти го пиша,и три пъти го затриват !!!!!!!..."Мрем за служба и топъл леб!"..
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те със сигурност са срещу изборите, ама на кремлинци няма да им мине номера - всички млади излизаме да гласува за европейско бъдеще на България, а старчоците от БСП и Възраждане, може и да се уплашат и да си останат в къщи! Всъщност, наистина има надежда за това, защото доста се бяха изплашили при Пандемията, и гласуващите старчоци бяха доста понамалели
19
0
 
2
 
! Отговори
бай брадър преди 1 година
До ЕкспертКакво точно лобира, лицензите са купени и вероятно не се ползват. Човекът обяснява за се ползва елементарна онлайн култура, която явно голяма част от учителите нямат.
18
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Много му пука на някой за изборите. нали на есен ще има нови :)
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велико заключение на ИТ експерта, нямаше никога да се сетим иначе. Като се прави на експерт по занята, да вземе да цъка няколко бутончета на клавиатурата и да разбере откъде идват тези заплахи. Ама такъв май няма в държавата. У нас ИТ експерт се води всеки, който знае как да си чисти историята от браузъра.
16
1
 
6
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Ниската избирателна активност е в полза на ГЕРБ, ДПС и БСП.
15
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Мичо преди 1 година
Да питаме врачките и Радев. Те знаят винаги какво ще се случи , или какво да се направи.