Учителите искат 30% скок на заплатите си

Те са в готовност за стачка
29 май 2023 21:11, Анисия Иванова
144
Учителите искат 30% скок на заплатите си
Снимка: БГНЕС

Учителите настояват за 30% скок на заплатите си, в противен случай съсловието е в готовност са стачка. Синдикат „Образование" е направил анализ на готовността за протести и стачка в очакване на новия бюджет за образование за 2023 г. Ето и резултатите от анкетата:

На въпроса "С колко трябва да се увеличат учителските заплати след гласуване на бюджета на РБ за 2023 г.", 69,2% от учителите са отговорилите, че очакват увеличение с 30%, 26% очакват увеличение с 20%, а останалите нямат мнение.

Подобно е разпределението в очакванията за това откога да се увеличат заплатите, като 69,4% очакват увеличение от 1.01.2023 г., а 26,7% очакват увеличението да се случи от 1.07.2023г.

56,2, или най-голям процент от анкетираните, са готови за ефективна национална стачка, ако няма увеличение на работните заплати. 17,1% са за символична предупредителна стачка, а 9,6% са за не завършване на учебната година.

93% от респондентите са убедени, че учителската заплата трябва да запази ниво 125% от СБРЗ за страната, а 91% смятат, че България не може да си позволи недофинансирано образование.

89,9% от участниците смятат, че финансирането на българското образование трябва да се осъществява като дългосрочна инвестиция, а само 2,9% смятат, че българската просвета трябва да се инвестира като разход.

Синдикат „Образование“ е извършил национално проучване по 12 важни приоритета в системата, приоритети пред новия образователен министър. Респондентите учители, служители и заинтересовани са подредили по важност образователните акценти и политики:

1. Промяна на учебните планове, учебните програми с нови, освободени от големия обем и сближени с естетиката на ученика.
2. Незабавни промени в ЗПУО на база на досегашния анализ на синдикати и работодатели.
3. Стратегия на финансиране на образованието с 6% от БВП.
4. Ситуиране на компенсаторни механизми за запазване от професионален стрес и прегаряне на учители и директори, от които зависи качеството на българското образование.
5. Отмяна на Наредбата за приобщаващото образование и създаване на нова, на база експертизата на синдикати и работодатели.
6. Действащи санкции към ученици, които МОН и РУО да спрат да оспорват или отменят.
7. Незабавно спиране на политическото толериране на родителите, като последните се включат във възпитателния процес със задължения и права.
8. Специално внимание на възпитанието и граденето на ценности в образователните институции.
9. Финансиране на педагогически длъжности, от които образователната система има нужда: асистенти, медиатори, ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, кариерни консултанти и др.
10. Нова наредба за изисквания към директорите на училища и детски градини и провеждане на конкурси с участието на представители на синдикати и работодатели.
11. Изграждане на ново отношение към българския ученик, основано на принципите на създаване на граждански умения.
12. Поцес на преминаване на образование без задължителни учебници.

От проучването следват няколко важни извода:

Най-важната промяна за българските учители е промяната на естетиката и структурата на учебно възпитателния процес. Незабавно трябва да се променят учебните планове и да се намали обема знание за сметка на прилагане на наученото в реализация.

Промяната на училищния закон е вече много важна, защото имаме експертизата от реализацията на образователните политики с ясната преценка кои от тях действат, кои, за съжаление, са фиктивни и кои са зловредни за българското образование.

На трето място респондентите класират по важност финансиране на образователната система, като тук се акцентира на дългосрочна стратегия за финансиране на просветата в България с достигане на поне 6% от БВП.

От останалите въпроси най-голяма за българското общество буди готовността за национална стачка при липса на нов бюджет за образование. От опит знаем, че подобна стачка може да блокира всички обществени и политически процеси в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Евро преди 9 месеца
Докато българинът месечно има чист доход по-нисък от европейска пенсия, нека управниците да се разделят с мокрите си сънища ьа Еврозона и Шенген...няма да стане!
130
0
 
0
 
! Отговори
Ироничен преди 9 месеца
До Ох, малелеееее Ако не беше написал, че вриш и кипиш в нашата сфера, щях да те поканя да станеш даскал, да видиш и ти хубавко. Ама явно си заядливо парче от нашите и се правиш на интересен.
129
5
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 10 месеца
Има учител... Има проблем.
128
1
 
6
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
Как сте с математиката за въпросните 5 месеца-юли и август са два месеца -отдавна учениците не учат до края на май-престанете с глупостите-не сте в сферата на образованието ,за да знаете на какво са подложени учителите
127
8
 
3
 
! Отговори
Тото преди 10 месеца
За да получиш нещо, трябва да дадеш адекватна стойност. Знанията на учениците е най-важната стойност. Щом като учителите искат 30% увеличение на парите, трябва да повишат с 30% успеваемостта на учениците. А това трябва да се проверява периодично. Частните уроци също са лош показател за работата на учителите. Не трябва да се прехвърля вината към родителите, които с данъците си плащат заплатите на учителите.
126
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо няма Помощни училища и ТВУта , защо тормозите здравите деца заради oligofrensheta.
125
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учителите работят по няколко часа на ден а имат и дни без часове. Много от тях заработват и на други места защото имат свободно време. Работят на практика половин година. Резултатите на децата са много лоши. Нулево възпитание нито в патриотичност нито нищо. Учат ги на чуждопоклонничество.
124
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фармацевтите работят по 12 часа включително събота и неделя и не спряха работа дори по времето на К19 когато лекарите лекуваха по телефона. Обаче получават колкото учителите или дори по малко и нямат право на протести.
123
6
 
4
 
! Отговори
Ох, малелеееее преди 10 месеца
До ДаскалътСамо, че в частна фирма се работи поне 8-9 часа плътно, с най-много 20 дни отпуск, без болнични щото, ако излизаш често ти е спукана работата и т.н и т.н. *** ти в частна фирма, знаеш ли там колко работят с висше образование като роби.
122
16
 
5
 
! Отговори
Ох, малелеееее преди 10 месеца
До ПавелДа, бе 1200 лв. - а ДМС-тата, които взимате - за 24 май, за 15 септември, за 1 ноември, за Коледа, награди, диференцирано заплащане поне хилядарка и отгоре, представително облекло. Ами лекторските часове всеки месец? Ами уж е много трудно,а не можем да ги пенсионираме учителите, всички сърдити, а? И още много мога да изброявам.........защото вря и кипя в тази сфера.............
121
2
 
4
 
! Отговори
Ох, малелеееее преди 10 месеца
До АнонименКаква раздуда администрация, бе? Всеки директор съкращава от непедагогическия персонал и се съвместяват длъжности.
120
5
 
16
 
! Отговори
Павел преди 10 месеца
Учителите били забогатели, ха ха ха смях, с тия 1300 лв как ще забогатеят незнам. 5 месеца почивали- едно време по соца може и така да е било, но сега няма такова нещо. и не само учителите заслужават овеличение, ние всички заслужаваме увеличение, не 30 ами 200 процента, ама друг път ще да е.
119
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За всички, учили през соца - спомнете си, че имаше помощни училища, имаше и ТВУ. Сега всички са в едни клас. И резултатите са налице.
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даскалът за какъв човешки капитал говориш половината население е абсолютно неграмотно не знае нито да чете нито да пише. По цял ден си седи и си играе на телефончето. Сорроските НПО им дава пари да преписват опорки по форумите. Кратки лозунги без да ги разбират но вредни за обществото.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Ромските деца слагам плюс скача минус защо така искам плюс да сложа.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Половината училища нямат достатъчно деца но имат раздута администрация . Системата трябва да се оптимизира и броя на учителите е много голям по щат.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ромските деца и без друго не ходят на училище. Родителите им не работят. Така и така вече помощи и детски надбавки щели да вземат без да учат. Бежанците и те нито учат нито работят. Къде ще му излезе края ?!?
114
5
 
15
 
! Отговори
Даскалът преди 10 месеца
Вижте хора, не плюйте по хора който ви пазят децата така както в децата градина!Задайте си въпроса: Ако ни няма нас вие *** ще си изкарате ли хляба днес, как ще работите, как ще преживявате?, Та нали вие които работите по частните фирми вземате не по малко от по 2000 лв. нетна заплата, Засрамете се МУХЛЬОВЦИ. Отделен е въпроса ,че Държавата ще си плати за всички тези дяволици които прави с всички хора в България, тя губи много ценен ресурс а именно, Човешки капитал 🙂
113
14
 
7
 
! Отговори
Ба х ти преди 10 месеца
Наглеците! Нека първо да видим на какво са научили децата! Те герп ги научиха пари да им дават, но те и за даскали не стават!
112
17
 
10
 
! Отговори
Джони преди 10 месеца
Абе тия нормални ли са?Даскалите и лекарите са най безочливите хора в България.Станаха богати на наш гръб,и още продължават да искат.Пълни некадърници и печалбари...