Учителите готвят протести, ако няма бюджет

Янка Такева заяви, че е време да се вдигнат заплатите им
Обновена: 2 юни 2023 11:07 | 2 юни 2023 09:39, Нели Христова
89
Учителите готвят протести, ако няма бюджет
Снимка: БГНЕС

Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование за учители и педагогически персонал не може да се осъществи поради липсата на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв.

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви пред БНТ, че увеличението е договорено от 1 януари 2023 г. 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически персонал и над 80 млн. са за социалното осигуряване от работодателите. Ако бюджетът бъде приет, увеличаването на работните заплати ще се върне със стара дата от 1 януари 2023 г.

"Ако се забави гласуването на бюджета, сме готови с протестни действия. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите", каза Такева.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение кога учителите ще тръгнат на протестни действия.

Крайно време е да се увеличи началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, каза Такева. Исканото увеличение е 1900 лв.

Янка Такева заяви още, че има дефицит на учители по математически и природни дисциплини, информатика, биология, изучаване на чужди езици. За да може младите учители да влязат в училище, те трябва да имат още един стимул.

Тази учебна година има 4500 новоназначени учители, около 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които завършват образование. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.

Около 5-6 хиляди учители са нужни на година, каза Такева. Работят много пенсионери, които не могат да оставят системата без редовни и качествени учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
2
 
! Отговори
Пипилота преди 10 месеца
Учителите,първо преди да желаят нещо,трябва да дадат нещо!Не може неуки с една година преквалификация да ми учат детето!Не могла да си намери работа като инжинер или друга специалност,и хоп,измъдрена да преподава в детска градина и на първокласници.Затова преди 10.11.си имаше педагогически ВУЗ.Куцо,кьораво и сакато,учители.Бре!
76
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 79. Не съм учител. Ти не си доктор. Явно имаш хлапе вкъщи, което само ти смяташ за специално. Възпитаните деца нямат проблеми в училище и с учителите. Те нямат проблем с реализацията по-късно и са благодарни. Проблеми на учителите правят зле възпитани деца и родители с нереална самооценка. Лошият учител рано или късно ще го махнат, неспособният родител цял живот търси вината в другите.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айнщайн*
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 74. Аз не произвеждам никакви индивиди. Твоята теория може да се изкаже за всяка една професия в България, което я прави безсмислена. Не сме доволни, от полицията, не сме доволни от медиците, не сме доволни от учителите, не сме доволни от качеството на производителите, от нищо не сме доволни... Ти, ако не си доволен от системата можеш да си скъсаш дипломите. Явно си от родителите, които мислят, че тяхното е Анщайн и половина, но тъпите даскали не го забелязват колко е специално и неземно.
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата не ги описваме като разглезени - те СА разглезени, освен това са и егоисти, които смятат, че светът съществува, за да се съобразява само и еднствено с тях. За да добиеш представа, застани пред което и да е училище по времето, когато си тръгват. Ще видиш и чуеш много неща, които се разминават с представата за цивилизовани хора. А пък аз имам въпрос към родителите - защо са искали да имат деца, след като прехвърлят грижата и отговорността за отглеждането и възпитанието им на някой друг?
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Толи, вдигаме и твоята с 5 лева да се радваш.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 72, ама много си обидчив :) На кое се обиди? На истината? Злобни сте! Чистокръвни усойници! И ти го казвам като човек, който се занимава с последствията от вашата некадърност! Мен ме обучаваха същите усойници! И се наложи след като завърших да се самообразовам, защото няма как некадърник да произведе знаещ човек. Прав си, че имам драма с тази професия и тя е точно това: произвеждате функционално неграмотни индивиди! Единственото, което ни спасява е интелигентни родители! Не вие!
70
4
 
3
 
! Отговори
Толи преди 10 месеца
Вдигнете им с по 5 лева да са радват
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 71. Не знам кой в какво е превърнал, но виждам омраза в теб към непознати хора, което не е нормално. Обидите не са аргументи. Уж аз съм злобен, а ти нападаш и обиждаш. Явно имаш лична причина да тролиш цяла професия. А щом обучаваш, значи и теб някой те е обучавал или ти така си се родил?
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 70, не знам кого визираш, но нека ти кажа, че обучавам над 10 години и деца в училища, и студенти в университети, и останали възрастови групи в частни учреждения. Изводът, д който достигам е, че проблемът не е родителите, нито децата... проблемът е в образователната система => тази от снимката, и учителите, и министрите, и всички в МОН. Знаеш ли защо? Защото просто училищата сте ги превърнали в змиярник. А там виреят само змии! Като теб! Злобни змии!
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Претенциозният във форума защо не отиде да учи той децата, пък останалите ще го съдим после в интернет. Явно той не е плод на учителите си, сигурно съседката го е обучавала. Не харесва учителите, не харесва системата, но пък се хвали с дипломи...
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ани Анева, поставят оценки на некадърността си да научат децата :) Резултатите от матурите и ПИЗА са оценките на тези, които се кичат с приза "учител". А всички знаем, че в момента образованието е ударило историческо дъно! За това НЕ заслужават да ми се увеличават заплатите! Защото учителите и цялата образователна система са ПРОВАЛ!
65
4
 
5
 
! Отговори
Ани Анева преди 10 месеца
До До Ани АневаДецата според Вас са егоисти!Вие знаете ли какво говорите изобщо? Егоисти са учители, които не приемат различните, отхвърлят ги и обясняват на останалите ученици години наред как трябва да оставят различните там в ъгъла сам сами, вместо да отчетат факта, че може да се работи с всяко едно дете, с всеки един ученик, да се потърси проблема, за да може да се работи за бъдещото му разрешаване. Поставят се оценки на учениците не на тяхните успехи, а на това което не знаят!
64
3
 
9
 
! Отговори
63, преди 10 месеца
Никога не съм имала тройки и двойки, имам две магистратури, завършени с отличен успех, както и работа с едната. И да, учителите у нас масово не стават за това, което правят. Некадърни са и като учители, и като възпитатели. И не заслужават повече вдигане на заплати, докато образованието не мръдне от дъното, на което го закотвиха дружно те и политиците, които ръководят ресора.Стига ви толкова, като не ви изнася - има фабрики.
63
2
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
До Анонимен 64, еми има и такива като мен с докторска степен, които плюем учителите, защото виждаме разултатите им! Освен това в момента има наплив към тази професия заради заплатите и знаеш ли... масово кандидатите и текущите учители СА тройкаджии! Не говори за неща, кото не разбираш. Също е добре да си оправиш правописа и граматиката!
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички тройкаджии тръгнали да плюят учителите.
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато училището не заприлича поне малко на институция, създадена да обучава и възпитава наистина деца, а не на място за престой на заплатници и на зверилник, не бива заплатите да се вдигат в сектора с нито лев. Стига толкова! Достатъчно са високи на фона на останалите. А образованието е на критичния минимум по ниско качество - програми, учебници, капацитет на учители и възпитатели.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак тая жена! Протестирай, жено! Пред НС протестирай, защото там са некадърниците, които вече месеци вземат огромни заплати, за които за две париработа не свършиха. Само поръчки на "посолството" изпълняват - помощи за чужди държави, плащане наколониален данък на САЩ, а един бюджет не можаха да гласуват още от миналата година! А колко още спешни неща имаха да вършат. Но не би - защото първо трябваше поръчките на Ко зя к да изпълнява.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 58, защо сте станала учителка щом не очевадно сте некадърна да се справите? Нали бяхте вдъхновители? Будители? До кога ще се вдъхновявате само от заплати? Това ви питат хората! Не, децата не са глезени! Нито са егоисти! Това са ваши черти, които виждате у другите! Когато АЗ преподавам виждам умни, любознателни и весели деца. Щом учителстването НЕ е вашето призвание... ми напуснете! Някой да ви е вързал?
58
1
 
7
 
! Отговори
До До Ани Анева преди 10 месеца
Децата са последната брънка във веригата и имат най-малката вина. Те са продукт на цялата тая каша в образованието. Родителите са длъжни да ги възпитават, но и учителите, освен да обучават, имат и това задължение, да възпитават. А само да се възмущаваме и да искаме по-големи заплати не решава проблемите, които са много вече. Тях трябва да ги решават образователните институции и учителите. И, като се намерят поне няколко решения, тогава ще има основание да се иска повишение на заплати.