Сидеров съди Венелина Гочева, увредила му здравето и психиката

Днес започва делото, заведено от лидера на "Атака" срещу главния редактор на 24 часа Венелина Гочева; Сидеров се оплаква от обиди и клевети
2 май 2007 08:27,
Сидеров съди Венелина Гочева, увредила му здравето и психиката
Клеветите увредили здравето и психиката на лидера на "Атака". Снимка: Булфото

Днес от 14.30 часа Софийският районен съд /СРС/ ще разгледа на първо заседание наказателно дело от частен характер, заведено срещу Венелина Гочева за това, че е нанесла квалифицирана клевета на Волен Сидеров.

В частната тъжба на Сидеров се твърди, че: „В качеството си на главен редактор, отговорен за редакционната политика и конкретните публикации във в-к "24 часа", в редакционна статия на първа страница от 24.02.2007 г. под заглавие "Атака" ни нападна!", друга редакционна публикация на стр. 2 в същия брой под заглавие "Атака нахлу при нас със заплахи" и трети авторски материал на стр. 3 под заглавие "Защо публикуваме писмото на Сидеров, но няма да се извиним", е разгласила и разпространила чрез печатно произведение позорни обстоятелства и обиди за личността ми, включително, че съм заплашвал подсъдимата със затвор на 09.04.2006 г.

Квалифициращо наказателната отговорност е обстоятелството, че клеветата е разпространена чрез централен столичен ежедневник, който се разпространява в цялата страна, т. е. достигнала е до неограничена читателска аудитория.

Изказаното по отношение на мен далеч надхвърля рамките на журналистическо мнение или коментар, касае се просто за долнопробни клевети и обиди, произнесени с по никой начин непредизвикана злоба и жлъч, съчетано с омерзителен и недостоен тон. Клеветата е произнесена срещу публична личност-български политик и депутат, представител на законодателната власт. Престъплението е извършено в условията на злоупотреба с достъп до средство за масово осведомяване, с който подсъдимата по занятие разполага.”

Частният тъжител твърди още, че от деянието на Гочева , заедно с работодателя й в. „168” часа ЕООД, е претърпял непозволено увреждане: „…пострадаха здравето, нервите, психиката и реномето ми.”

Сидеров е предявил граждански иск за неимуществени вреди в размер на 50 хиляди лева. От пресцентъра на СРС припомнят, че на 26.04.2007 г. 97-ми състав на СРС отложи, поради заболяване на съдията, дело за обида и клевета, заведено от Волен Сидеров срещу Николай Бареков.

Приложен е и граждански иск, за неимуществени вреди в размер на 30 хиляди лева. Делото е насрочено за 29 май 2007 г., от 11.15 часа. На 3 май 2007 г. от 15 часа е насрочено още едно дело за обида и клевета от Сидеров срещу Митко Новков – в. „Седем”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание