Медиците щели да търсят политическо убежище в Париж

Българските медици ще поискат политическо убежище от Париж заради психологически тормоз, се казва в статия на испанския вестник ABC
4 авг 2007 12:19,
82
Медиците щели да търсят политическо убежище в Париж
Ще искат ли политическо убежище в Париж наистина? Снимка: БГНЕС

Българските медици ще поискат политическо убежище от Париж заради психологически тормоз, пише испанският вестник АВС в днешния си брой.

Статията се базира на изказване на Стефан Зарбиб – един от техните адвокати.

След освобождаването си сестрите станали психологически „крехки“ и някои от тях „настоятелно помолили да се започне процедура за искане на политическо убежище във Франция“, е казал Зербиб пред френското радио Инфо.

Според адвоката „психологическият шок от внезапното репатриране“ е основната причина за желанието на сестрите да напуснат България.

„Те са тотално изолирани, защото живеят в резиденция, намираща се далече от центъра на града и не могат да я напуснат без разрешението на властите“, е добавил адвокатът.

По думите му, медиците ни са под натиска на държавата, която прави всичко възможно да ги разубеди да искат компенсации за мъченията в Либия“, пише още вестникът.

В статията се цитира и френският вестник „Le Monde“, според който, за да се улесни освобождаването на сестрите, една от най-необходимите стъпки била подписването на документ, в който шестимата се отказват да съдят Либия за мъченията.

Декларацията освобождавала Либия от такъв развой на събитията и била подписана в присъствието на дипломати от Европейския съюз.

От своя страна, говорителка на еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро Валднер – Кристиане Хохман, заявила, че не е запозната с интензивната кореспонденция, осъществена в продължение на два дни между еврокомисар Валднер, външния министър на Германия – Франц-Валтер Щайнмайер и правителството на Либия.

По думите й обаче имало възможност Европа да направи компромис, за да не бъде Либия съдена за мъченията над сестрите ни.

Няма нищо вярно в информацията, че българските медици ще поискат политическо убежище от Париж заради психологически тормоз, коментира председателят на Партията на българските мъже Росен Марков по повод публикацията в испанския вестник ABC, която се позовава на френски адвокат.

Според Марков тези твърдения идват от Асоциацията "Адвокати без граници" и са плод на ПР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
safd преди 16 години
4erni neblagodarnici!