www.zamaturite.bg е готов

Министър Даниел Вълчев представя сайта за държавните зрелостни изпити
29 яну 2008 07:42,
115
www.zamaturite.bg е готов
Снимка: Булфото

Сайтът за държавните зрелостни изпити www.zamaturite.bg ще бъде представен днес в министерството на образованието.

Сайтът ще съдържа цялата необходима информация по подготовката и протичането на държавните зрелостни изпити, които учениците от 12-и клас ще положат през юни тази година.

В края на миналата година хиляди зрелостници протестираха в страната с настояване матурите да бъдат отложени, заради стачката на учителите, която продължи повече от два месеца, а и заради нежеланието на висшите учебни заведения да приемат матурите като вход за ВУЗ.

В началото на 2008-ма обаче 25 висши учебни заведения обявиха, че държавните зрелостни изпити ще са вход за университет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
spored men darjavata ni i ministerstvoto na obrazovanieto za poreden pat dokazaha kolko sa neorganizirani vav vsqko edno otno6enie.ne e normalno ve4e da sme fevruari mesec a da nqma po4ti nikakva qsnota po vaprosite za priema vav pove4eto u4ili6ta.
54
0
 
2
 
! Отговори
Румяна преди 16 години
Ами като чета повечето мнения,ясно е кой е против матурите - има хора,всяка втора дума на които е с откровена *** грешка.Само че странното е как въобще са стигнали до дванайсети клас!Виж например текста на 50!!!!!
53
0
 
2
 
! Отговори
MARIA преди 16 години
Срамът е за онези, които не схващат,че повече от две трети от пробния тест по български език и литература е от ниво седми клас, така че от какво се страхувате - от явната си неграмотност ли? Синът ми направи теста за двадесет минути без коментара по "Гераците", защото е в осми клас и не е учил това произведениел. Този пробен вариант на матура по български език и литература е обидно лесен за хора, които имат минимална доза себеуважение.Не се оплаквайте,а седнете да си прочетете произведенията по литература, защото въпросите са елементарни и са написани колкото да проверят дали е четено дадено произведение. С метода на изключване ,ако не си съвсем ***,можеш да си решиш две трети от въпросите. За седми клас тестът беше по-труден.Абитуриенти, ще тръгнете да пишете мотивационни писма и ще се излагате на всяка крачка, та дори и автобиографията си няма да можете да сътворите. Тогава кого ще плюете? Кого ще обвинявате?
52
0
 
2
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНА ТАНЕВА преди 16 години
Някога имаше матури, но това се знаеше при започване на гимназия, имаше и освобождаване от матури. А сега изненада, отначало стачка, до февруари - неизвестност. Явно целта е повече частни уроци.
51
0
 
2
 
! Отговори
lora dmg преди 16 години
Смятам, че тези, които искат да кандидатстват си имат кандидат-студентски изпити, а тези, които нямат такова желание - няма да се явят и на матурите, а ще си почнат работа, така че не виждам голямата полза от въвеждането на матурите освен това, че затрудняват още повече желаещите да продължат обучението си.
50
0
 
2
 
! Отговори
Maria преди 16 години
Незнам каде живееме, не знам какви министри ни оправляват, ей богу вече се обърках съвсем, каде отива таз държава? Как може вече сме края на февруари, а ние още умуваме как и каво ще се даде на матурите. Господа министри, това в цял свят го няма. Ибивайки комплексите си по този начин Вие искате да обречете децата ни това е СРАМОТА. Във всяка цивилизована страна ако това се допусне изобщо, цялото правителство ще бъде свалено за секунди. Мислете г-да министри има защо, стига да има с КАКВО
49
0
 
2
 
! Отговори
Таня преди 16 години
Казвате, че не сте от днешното поколение?А имате ли деца? И те ли според Вас са "тъпички"? След като коментирате матурите, не обиждайте младите, а дайте съвет, ако сте компетентен. Защото и аз не съм от днешното поколение, но съм живяла дълго време в чужбина. Там изпитните въпроси (които ще се паднат) се дават още в началото на учебната година, за да имат време да се подготвят.Разработва се "есе". чиято тема се дава съшо в началото на годината.Пише се у дома, учениците могат да ползват всякакви помощни средства,предава се след изпитите. Също както у нас, нали?
48
0
 
2
 
! Отговори
Гоги преди 16 години
за матурите съм,защото така ще се разбере кой колко знае и колко е научил та сега има ученици който е 12 клас не знаят как се пишат някои думи и грешат нон стоп
47
0
 
2
 
! Отговори
Гоги преди 16 години
за матурите съм,защото така ще се разбере кой колко знае и колко е научил та сега има ученици който е 12 клас не знаят как се пишат някои думи и грешат нон стоп
46
0
 
2
 
! Отговори
Desi преди 16 години
Ne vijdam kakvo tolkova ste po4nali da se stqgate vsi4ki.Vse pak ne moje nqkakvi palni maloumnici po cql den da spqt v 4as,ako vaob6te re6et da doidat na u4eli6te i nakraq da si vzemat diplomite i da sramqt ne samo u4iteli a i cqlo pokolenie.Vse pak vseki trqbva da pokaje kakvo moje za da ne ni slagat pod ob6t znamenatel
45
0
 
2
 
! Отговори
Maturko Maturkov преди 16 години
Твърдо съм за матурите.Не може някакви си селяни да ми вадят дипломи с по 5.50-6.00 и да знаят само как да копат градината на село.За хората,които се оплакват,че нямат време да се подготвят-нали се предполага,че през четирите години на средното образование си учил,а не да оставяш всичко за последният момент/типично за българите/.Единственото абсурдно нещо е матурата по български език.Някои ще изтъкнат аргумента,че българите трябва да знаят родния си език,но аз ще попитам има ли изобщо българска нация?Единственото,което обединява населението на България е всеобщата любов към кючеците и арабските/не турски,защото такава култура и няма/маанета.Е тогава има ли смисъл от задължителна матура по български език?Има по-голямо основание за македонския вариант на арабския-турския език да бъде задължителен с оглед по доброто интегриране на мислещите да останат в България,в която след някое друго десетилетие независимо част или не от Република Турция ще се говори предимно "турски език".Най-добре щеше да е се въведе една задължителна матура по чужд език,а не тази безсмислица с бълг.език.
44
0
 
2
 
! Отговори
polina преди 16 години
Ob6to vzeto nqmam dumi.Golqma prostotia sa tezi maturi a tozi koito gi vavede e o6te po prost.Li4no az se 4ustvam kato opitno zai4e i ako tezi maturi po nqkakuv na4in mi ponijat uspeha i si provalq kandidatstvaneto 6te bude prosto ujasno Dori i ne iskam da komentiram pove4e.
43
0
 
2
 
! Отговори
kamen hristov преди 16 години
az sam protiv maturite i ne smqtam che trqbvashe da ni kajat po sredata na 12 klas che shte darjim takiva zashtoto nqmame vreme da se podgotvim
42
0
 
2
 
! Отговори
ne преди 16 години
i az kato ostanalite smqtam,4e ne sme podgotveno mn dobre za maturite i trqbva6e da ni kajat o6te v na4aloto na 9 klas.nie u4enicite bilgarski ezik ne u4im ot 8 klas nasam i ima mn normi i pravila koito sme gi pozabravili i vremeto ni ne e dostati4no za da se podgotvim mn dobre za da uspeem
41
0
 
2
 
! Отговори
studentkata преди 16 години
аз не смятам , че точно сега е моментът за въвеждането на матури . в средата на годината ..... извинете !!! няма никаква ясното по тази " матура " , а и ня всеки ще ima време да се подготви за подобно нещо . ако министърът наистина е осмислил това си решение , защо не се опита да поговори с таз годишните зрелостници , да разбере какво мислят те по този въпрос и да се опита да си представи как за толкова малек период от време учениците ще успеят да се подготвят за матурите . щом са чакали досега , защо не въведът матурите от следващата година ? или тяхните планове се бъркат ? помислете за децата
40
0
 
2
 
! Отговори
Родител на зрелостни преди 16 години
Искам да попитам Николай, който е писал : za maturata, 16.32 h, мисли ли той, че би издържал такава, защото като гледам, дори се има за умен? А аз мисля, че трябва да се върне в първи клас, за да се научи къде се пише "със" и къде "с" , "някакЪв", но той е от знаещите, а може би от министерство на просветата??? Ето такива ще оценяват може би и зрелостниците??? А по повод въпроса на колегата ти преди теб, може би е имал право? Но ти със сигурност си от ***!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
nikolai преди 16 години
Какво да се прави днешната младеж е толкова тъпичка, че един изпит наречен матура ги "спира". Крайно време беше по някакав и то минимален начин да се отсее знаещи със незнаещи, че вече кандидатите за работа са 90% ***. Като човека преди мен във фирмата в която съм. Той питал шефа на фирмата на интервюто " на вашите компютри windows-ите имат ли windows explorer" и то учил в техническия в софия. После защо говорят по телевизията, да внасяме квалифициран персонал, понеже нашето родното е бая на зле с материала. Добре че не съм от днешното поколение.
38
0
 
2
 
! Отговори
Regina преди 16 години
Ne na maturite !!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Ralica преди 16 години
Tvardo za maturite no s qsni pravila
36
0
 
2
 
! Отговори
maika na bade6ta zre преди 16 години
Ako maturite ne badat priznati vav vuzove,kato UNSS,SOFIISKI UN.,UN. PO STROITELSTVO I ARHIT.i drugi to ne vijdam nikakav smisal ot tiah.Ne sa neobhodimi i za vuzove izvan stranata.Togava mi otgovorete komu sa nujni TE???????