Всеки блок ще получава обща сметка за парно?

Абонатите сами щели да определят кой каква част от общата сметка да плати
8 окт 2008 08:07,
293
Всеки блок ще получава обща сметка за парно?
Снимка: Булфото

Всяка сграда да получава обща сметка за парно от "Топлофикация", а абонатите сами да определят помежду си кой каква част от общата сметка за парно и топла вода ще плати. Това предвиждат промени в закона, които енергийната комисия в парламента започна да обсъжда.

Депутатите ще решават дали да се закрият индивидуалните партиди на абонатите и да се освободят топлофикационните дружества от задължението да съставят сметки на всеки абонат.

Ако това предложение бъде одобрено, освен Законът за енергийна ефективност ще бъде променен и Законът за етажната собственост.

Предстои енергийната комисия да разреши също топлофикациите да спират парното на жилищни сгради, в които 2/3 от абонатите имат просрочени повече от две сметки. Дружеството ще приема неплащането на сметките като мълчалив отказ на цялата сграда от услугата.

Третото предложение, свързано с парното, засяга Закона за устройство на територията - там вероятно ще бъде задължително изграждането на хоризонтална, а не вертикална инсталация в новостроящите се сгради.

Така при желание на абоната да се откаже от услугата или при неплащане на сметки парното на конкретния абонат ще бъде спирано, без това да наруши топлоподаването за останалите жилища в сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Ама вярно ли,че много хора мислят по твоя начин? Не мога да повярвам, все пак учили сте, има безплатно образование в България все още. Осъзнаваш ли,ч е нещата, които са написал не са верни. Едно е какво искаш, друго е реалността. Студента вода - защо си мислиш, че плащаш само това, което показва водомера ти? Я си погледни фактурата. А може би живееш в къща и там водомера е един? После защо си мислиш, че Топлофикация ще се занимава с твоите тръби и ще им намалява топлозагубите? Тръбите са си твои, загубите също. Защо не помислиш и не дадеш поне едно смислено предложение или поне да си обосновеш недоволството? Но не с нещо от сорта - това е лошо, защото е лошо или не ми харесва, както реално са всички плювки тук днес.
212
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реалист исля, че прекалено драматизираш нещата от живота. Както ти каза дедето преди време смени си чипа. Какво лошо има да изкараш зимата с едно кюмбе "*** любов", гориво - стара партийна литература, но през последните години зариват пощенските кутии с проспекти за какво ли не. Както се казва носят ти горивото безплатно. И .... нещо по-младо до теб и въобще ще забравя за топлофикация. Едиствената инвестиция в случая е една меча кожа пред разпаленото кюмбе. Гледай позитивно и мисли за романтиката.
211
1
 
0
 
! Отговори
Ina преди 15 години
Като дойде общата сметка и всички кажат: "Ама аз топло не ползвам и няма да платя" да видим как точно ще съберат дължимите суми!!! Те и сега като са поименни не успяват, като са общи пък съвсем.
210
1
 
0
 
! Отговори
Енгелс преди 15 години
Как да няма предложения. Има. Всички заплати и сметки се получават накуп. В една банкова сметка и в една пощенска кутия. Парно, ток, телефони, СОТ, интернет. Всичко. Домоуправителя, като представляващ общото събрание плаща натрупаните задължения и остатъка разпределя по равно. Какво толкова не си разбрал. Ето, че и колегата Маркс по-долу е съгласен. Сигурен съм, че и Спенсър ще склони.
209
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Примера ти е хубав, но не и точен. Ако искаш да правиш аналогия с Топлофикация, би трябвало да напишеш нещо от сорта:Произвел съм 1000 хляба и съм ги продал, а тези дето са ги купили са ги изяли, но все още не искат да си ги платят. Кой трябва да ми покрие разходите?Е, кой?Примера си ми е много точен, ставаше дума че никой в блока не пуска нито един разиатор в рамките на месеца, сиреч не отива въобще до хлебарницата! Е кой тогава, а?! Кажи ти?
208
1
 
0
 
! Отговори
val преди 15 години
Това е поредната гавра с хората... Разделяй и владей! По този начин се отклонява вниманието от истинските проблеми. Но няма да им се размине - ше паднат по-лошо и от Виденов, т.к. и на ЕС им е ясно за какжо става дума!
207
1
 
0
 
! Отговори
ttt преди 15 години
И нито едно смислено!?Ами не искаш да ги видиш!И престани с тъпите си примери,че не струват!Надценяваш се!
206
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма ли най-накрая да се разбере едно много важно и много просто нещо: ние не сме виновни, че парното е проектирано малоумно (с вертикална инсталация), не сме виновни, че няма правосъдие и не могат да се справят с длъжниците без да намесват и останалите съседи, не сме виновни, че топлофикацията по принцип е неефективна в сегашните условия. Не може да искат хората да се рекетират помежду си, за да може блокът накрая да плати общия рекет!
205
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно сам започна да осъзнаваш какви глупости пишеш! Аз се сещам, драги че има загуби, но не се сещам защо аз трябва да ги плащам? Ти питаш няколко пъти как трябва да се плаща топлинната енергия, аз ти отговарям! Отделеното от МОИТЕ радиатори количество топлина се измерва и сега, искам да си плащам само за него! Както не ме принуждава никой да плащам нещо повече от това което показва електромерът или водомерът ми! Това че топлофикация не си е направила подходяща изолация на инсталацията не е мой проблем! Както и ако има загуби на ток по трасето преди електромера ми или на вода преди водомера ми! Въобще нагло е да караш клиентите да ти покриват загубите! Никой освен топлофикация не го прави! В крайна сметка, щом има загуби по инсталацията, това говори за не добре изпълнена инсалация, т.е. това си е един вид некачествен продукт! Във всяко производство го има и единстено производителя плаща за това. Така и той е стимулиран да не го допуска. Сега действащата система напротив, стимулира топлофикационните дружества да имат мноооооооогоооооо загуби! Относно това, че отделената топлина в сградата ме топлела, тва е ала-бала, пълна глупост. То е все едно да искам от съседите да ми плащат част от тока, щото като светна на терасата и осветявам паркинга пред блока!
204
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
А не ви ли се струва, че предложението на правителството е стъпка към гражданското общество? Ето - общото събрание на съсобствениците ще решава какво да се прави с неговата собственост, а не държавата да налага решението?
203
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
То се е видяло, че СМИСЛЕНО предложение няма да има, но поне обосновка на плюенето няма ли да се появи поне на едно място?!
202
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da napomnia: CHAKAM!!! Ne pishi poweche be mishok!!!
201
1
 
0
 
! Отговори
Marks преди 15 години
mdaa kato wsichko e obshto iskam i zaplatatite taka da sa!!! na kup- zaplatata na chichko mitnichar s pensiata na babata, ehhh na wsekimu po rawno!
200
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Вече станаха около 200 мнения, но няма и намек за СМИСЛЕНО предложение. Ето - не ви харесва това, което е сега, не ви харесва и това, което правителството предлага, ами предложете нещо смислено. Но не, всеки си трае, едно, че нищо не може да измисли и второ, всеки го е страх, че ако предложи нещо, всички ще гракнат насреща му.*Не знам дали се замисляте какво следва с парното. Не се плащат сметки, Топлофикация фалира и ура, започваме да зидаме наново комини и да слагаме кюмбетата, както беше преди 50-60 години. С ток скоро няма да можем да се топлим, защото едно, че мрежата няма да издържи на това натоварване и второ, не произвеждаме толкова ток, а нямаме валута, за да внасяме. Тук-там някой дебеловрат мафиот ще купи за един лев Топлофикация и ще прати дебеловратите си момчета да му съберат борчовете. Тогава какво ще правите? Ще псувате демокрацията ли? Ами, ще се насе-рете от страх и ще си плащате като попове.
199
1
 
0
 
! Отговори
Енгелс преди 15 години
Но само, ако и заплатите ни изплащат общо. Така първо ще си погасяваме задълженията, а каквото остане ще си делим. По равно. Иначе какъв комунизъм ще е.
198
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако аз съм със спряно парно и с ел. уреди постигна температура от 35 градуса в моя апартамент, Топлофикация ще ми платили разликата? Защото много лесно употребяват изрази като "кражба на топлина" за хората с изключено парно.
197
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пичове спокойно този закон няма да се приеме. Фирмите за топлинно счетоводство като Texem, Директ итн... са мафия от класа имат си пипала на всякъде и си снасят пари където трябва... те няма да позволят да ги изрежат с лека ръка от играта така че споко за новия закон... а за сметките моя съвет е който плащал, плащал но до тук.
196
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pak sum az i pak do Realista:Az kazah li ti, che CHAKAM!!!Kaji kude si be mishok!!! Mai na istina si na honorar- chas-post! Kolko si smeshen i jaluk....aman ot takiwa rasbirachi i dupelizci!!
195
1
 
0
 
! Отговори
6666 преди 15 години
А твоите малуомни изказвания са в пряка зависимост от партийната ти принадлежност. Сега си отвори основния закон на Републиката и прочети "частната собственост е неприкосновена". Етажната собственост НЕ Е съсобственост ид.иот такъв. Айде *** верно си земи парите от топлофикация.
194
1
 
0
 
! Отговори
Браво 162 преди 15 години
Много си прав.Всеки сам да решава как да се топли, а не да плащаме голями сметки за хладката вода с която ни лъжат че е топла.Вече ни правят на маймуни тези от парламента.Правят така,че да се изколят съседите.То и сега само си правим мръсотии, а ако трябва да се дебнем ще настане истинска битка