КНСБ: Една трета от българите живеят под прага на бедността

Около 471 лева струва месечната издръжка на човек от четиричленно семейство
15 окт 2008 15:55,
26
КНСБ: Една трета от българите живеят под прага на бедността
Около 471 лева струва месечната издръжка на човек от четиричленно семейство. Снимка: Dnes.bg

Над една трета от българите живеят под границата на бедността, което означава с по-малко от 184 лева на месец, обяви пред Дарик радио директорът на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Според представените от Томев данни, за последните три месеца цените на стоките у нас са се увеличили с 3.2 процента, като най-много са поскъпнали оризът, свинското месо и тестените закуски.

Около 471 лева струва месечната издръжка на човек от четиричленно семейство.

При бедните домакинства месечната издръжка се равнява на 184 лева, като над 60 процента от тях се изразходват за битовите сметки, дрехи и транспорт.

Инфлацията към септември е 13.7 процента, обяви Любен Томев.

Според данните на КНСБ най-високата средна работна заплата се получава в София – около 672 лева, което е с 32 процента повече от средната за страната.

Отглеждането на деца до една година струва на домакинството по 259 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Страхотни глупости се изписаха пак в коментарите!Среден, аз съм на 30 и дотук разбрах че с бачкане само не става. Трябват много здрави връзки и един чичо мафиот. Ще ме прощаваш ама ти сигурен ли си че ти и твоите средни приятели си изкарвате парите честно?И че си плащате съвестно данъците?Че в България средна класа не съществува това и децата го знаят, каде си тръгнал да се обясняваш.Че имало лъскави коли-има, колко са лизингови това е друг въпрос.А кредит и стока на лизинг почнаха да се раздават на *** и пульо, така че това, че масово се карат такива коли не бива да те заблуждава. Просто поредните комплексари, които да речем рупат сланина вкъщи, а карат пасат.Има богати, но зад почти всеки стои една мадама (или доста повече от една), "качена" на витрина в Амстердам. Или богатия работодател, колко мислиш че плаща на работниците си?2000лв? Или върви сега кажи че в България не е пълно с магазинерки и работници. Е да, именно, тия хора колко ли получават?Всеки случай сигурно работят много повече от теб но нямат шанса да им се заплаща добре. Именно шанс, според зависи къде и кога си роден. Айде стига толкоз, то е ясно на всички за каво иде реч.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какви са тия глупави статистики ?! Колко процента от българите декларират 100% от това което са спечелили ? Нали беше пусната една друга статистика , според която харчим повече от колкото печелим , нещо което потвърждава това което казах.Аз живея близо до *** махала , е *** хич не ми се виждат да живеят на прага на бедноста като имат по 10 ланеца , 2 gsm-a и т.н
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много ми е любопитно как точно разбраха, че 1/3 живеят под социалния минимум??? Я погледнете навън на улицата и ще видите, че всяка 2 кола е чисто нова, а по улиците е невъзможно да се движиш нормално. Това е защото по-голямата част от тези хора са в сивата икономика и работят на минималната за длъжностто заплата. Това с тези извадки е чиста проба лъжа и отчитане на дейност от старана на синдикатите, защото те са просто за украса.
22
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Приятелю, забрави да добевиш, че е време да се въведат - "Закона за защита та държавата" и "Закона за обида на величията"
21
0
 
0
 
! Отговори
СРЕДНО преди 15 години
Интересно как всички се хващат за цифрите и започват с лозунги и демагогия. Царе сте, пишещи тук, да философствате за всичко и имате докторски степени по политология (най-малкото)!Аз, обаче, изобщо не се интересувам какво и колко е 'средно', защото не се чувствам среден. Не ми е приятно да съм в един кюп с *** и мързеливите българи, които е твърде вероятно да са дори повече от ***!На работливите, интелигентни и целеустремени хора от моето обкръжение "СРЕДНО" им се пада поне по 1500-2000 на човек от семейството, като повечето дори не са ИТ специалисти или ръководители. Така че, плюещите срещу държавата, правителството, синдикатите, арменския поп и Господ, да спрат да се чешат и да си налягат парцалите ако не им изнася да са 'средни'
20
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
1."Жизненият минимум" е 184лв. - това знаем.Излиза, че минималната"социална пенсисия", трябва да е 184лв.2."Социалният минимум" е 471лв., а едно дете се издържа с 259лв.Излиза, че минималната работна заплата, трябва да е 730 лв.(ако стандартното семейство е 4 членно) и 860, ако семейството е трачленно...3.Знаем, че синдикатите имат "декоративна" функция.Незнаем по колко им плащат за да потушават общественото недоволство.4.Знаем, че вече 20г. мизерстваме.Незнаем (или поне не всеки вижда), че всички партии които ни управляваха и които вероятно скоро щи ни управляват, изповядват идеологията на терора -ляв или десен, на етническото мнозинство или итническото малцинство...5. Знаем, че ни ТРЯБВА НИ УПРАВЛЕНИЕ НЕ "В ИМЕТО НА НЕЩО"(комунизъм , демокрация и т.н.) - КОЕТО ВИНАГИ ОЗНАЧАВА ДИКТАТУРА, А ПАРТИЯ КОЯТО ЩЕ УПРАВЛЯВА В ПОЛЗА НА МНОЗИНСТВОТО ГРАЖДАНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЕТНОС ИЛИ ЦВЯТ НА КОЖАТА!!! Не знаем още, ИМА ЛИ ТАКАВА ПАРТИЯ?
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По този начин тихичко без много шум затриват масово населението. Ценностната система у хората се срива, ставаме готови на всичко за залъка. Децата ни копират бруталността и насилието на телевизията и обществото в което растат. Няма морал, няма нравствени ценности, няма пари, а има масов разврат, престъпления, убийства , порнография и педофилия. Няма институции, няма нищо което рабти в полза на хората
18
0
 
0
 
! Отговори
IVA преди 15 години
ТОВА НЕ Е ЖИВОТ А СЪЩЕСТВУВАНЕ ЗА ДА ОЦИЛЕЕМ РАБОТИМ МНОГО ПРИБИРАМЕ СЕ ЯДЕМ СПИМ ПРЕВЪРНАЛИ СМЕ СЕ НА РОБОТИ .НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ДЕЦАТА ...............А ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НАС
17
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Това не е верно, да си гледат работата!Всеки се жалва, че нямал пари... а какви коли се карат, с какви GSM-и се говори и при това с часове. Я да видите на Красно село на пазара бедният българин като пазарува в кои магазини се тъпче на опашки и какви пачки от 20 и 50-левки вади от джоба си!!!Я стига сте ни занимавали с глупости!Защо при тази инфлация всеки си трае? Защо се крие и самата инфлация?Ще кажа защо, нищо че няма да се хареса: Защото българинът си крие доходите, за да не плаща данъци, и сивият сектор в икономиката ни е огромен!!!Защото има хора на помощи с 2000 лева месечен доход, има "инвалиди", които са здрави и прави и карат 2 Мерцедеса, защото се дават рушвети, купуват се дипломи и шоф. книжки.Затова всеки си трае, защото ако много знае ще излезат много кирливи ризи!Така е Българи - """юнаци""" !!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Slid преди 15 години
съм със номера 12, 13, 14 напълно
15
0
 
0
 
! Отговори
ДЕЙСТВИЯ ЛИПСВАТ преди 15 години
Е И КАКВО ПРАВИ ПО ВЪПРОСА КНСБ,ИЛИ САМО КОНСТАТИРА?! ТОВА И НИЕ СИ ГО ЗНАЕМ...КНСБ,НЕ ТИ ИСКАМЕ КОНСТАТАЦИИТЕ,А ДЕЙСТВИЯ!!!!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
haos преди 15 години
Като гръмнат 1,2,3,4,5,....политика ,следващите ще внимават .
13
0
 
0
 
! Отговори
садък преди 15 години
България е известна с думата- ЛИКВИДАЦИЯ важи за всичко.
12
0
 
0
 
! Отговори
не се чете преди 15 години
ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НАРОЧНО ДЪРЖАТ НАРОДА БЕДЕН,ЗА ДА Е ПОСЛУШЕН И ДА СЕ СТРАХУВА ОТ ТЯХ.ТОЧНО ТАКА Е СЕГА В БЪЛГАРИЯ.СТАНИШЕВ НИ НАРЕЧЕ ЦИРКАДЖИИ И НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИ...ГОЦЕ ПЪРВАНОВ НИ ЛЪЖЕ ПОСТОЯННО И НИКОЙ НЕ ВЪЗПРОТИВИ,ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ КРАДЕ И НИКОИ НЕ СЕ ВЪЗПЕРОТИВИ!? ДС ГЛАДУВАМЕ ТОГАВА И БЕЗ ТОВА ЖИВОТА Е КРАТЪК! САМО СМЪРТТА ЩЕ НИ СПАСИ ОТ КОМУНИСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!СЛАБ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!
11
0
 
0
 
! Отговори
???? преди 15 години
http://lubamanolova.info/151008-com.html
10
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Открихте топлата вода!Нема що!Синдикати - що не си..........Ама народа е овца, че си седим и бистрим политиката, а не излезем на улицата!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, като сърбите не бяха толкова овчедушни и се опълчиха на НАТО какво стана? За България работата е съвсем същата, тук става това, което нареди САЩ и НАТО. Така е от ноември 1989-та година насам. И това не е овчедушие, а си е господство на "правото на силата" над "силата на правото". Безмислено е да се бориш против хората, които САЩ поставиха на власт в България след 1989-та година. единсвеният изход е да избягаш от България, както правят много българи.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да,7 напълно съм съгласна с теб, след време виждаш че няма смисъл. А че сме си овчедушни-такива сме. Но въпроса е един от стадото да надигне глава, но да е точният и да свърши работа. А то у нас на повърхността плуват....знаете го лафа.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-лесното е човек да се включи в някакви "революционни" протести, както ги направиха примерно през 1989-1990 или през 1996-1997 година. По-трудното е, да прецениш, че пак те водят за носа, и всъщност протестираш в полза на други, а за теб само вреди. После често се случава, че даже не осъзнаваш, че си бил използван, но това не ти пречи смело да обвиняваш останалите в овчедушие. А може би останалите просто са помислили и са свханали за какво става дума, кои интуитивно, кой по пътя на не чак толкова трудна логика.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те това е резултата от подрипването по площадите. Кой не скача е ... какво? А който скача, какво ни докара?