Бой пред парламента*

Извеждат гости на Радисън през служебен вход, площадът пред НС е пълен с полицаи с палки
14 яну 2009 12:00, Екип на Dnes.bg
1186
Бой пред парламента*
Снимка: Dnes.bg

Протестът в снимки

Няколко часа след началото на протеста площадът пред Народното събрание е пълен с полицаи с палки.

Районът непосредствено пред парламента е празен, отстрани обаче (към сградата на БАН и градинката срещу университета) има тълпи от протестиращи, заобиколени от стотици полицаи.

Хиляди хора дойдоха тази сутрин, за да протестират срещу управляващите.

Група футболни запалянковци и скинари провокираха на няколко пъти полицаите, които образуваха кордон пред Народното събрание.

Загражденията едно по едно бяха атакувани и хвърляни срещу полицаите, които отвръщаха с удари с палки.

Наложи се да дойдат и подкрепления, на мястото на протеста има и полицаи с кучета, много от полицаите нахлуха и на самия площад.

В момента полицаите са спрели да избутват тълпата и да удрят протестиращите с палки.

"Не бийте хората! Те нямат каски бе, идиоти!", крещят хората. И пеят: "Няма нафта, няма газ, а Станишев - п*дераст!"

Междувременно охраната в хотел "Радисън", където в момента се намира репортер на Dnes.bg, обсъжда как да изведе гости на хотела през служебния вход и сутерена.

Пред хотела е пълно с полицаи, които пускат само жени и възрастни хора да преминат към улица "Шишман".

Протестиращите успяха и да счупят прозорец на сградата на парламента.

Скинари пък удариха и репортер от една от телевизиите.

Организаторите казаха, че "управляващите не заслужават да живеят в България". Те добавиха още, че тази година се навършват 20 години зомбиране и думата "демокрация" е била опорочена.

Преди това полицаите започнаха да бият протестиращите с палки.

След взрив на мощна бомбичка един ранен полицай бе изведен.

Тълпата е минала през загражденията и се очаква да бъдат пуснати полицейски кучета срещу хората.

Скинари и футболни хулигани с черни маски и ръкавици блъскат по загражденията и нажежават обстановката.

"Пазете свестните, онея ще направят бели", призозава полицията.

По-рано протестиращите откъртиха три заграждения и ги хвърлиха към полицаите. Летят пиратки и бомбички.

Младеж се опитал да залепи на полицейски щит лепенка "Сер Go Home", но полицаят го отблъснал с думите: "Махай се оттук да не изядеш една палка" .

Депутатите пък се крият и гледат уплашено през прозорците.

Преди това протестиращите замеряха полицаите със сняг и камъни и ги призоваваха да се включат в протеста. На площада пред парламента има около 5000 души. Пристигнали са и специални части.

Продължават да пристигат рейсове с още протестиращи.

Тълпата скандира: "Мафия!"

По-рано организаторите призоваха за мирен протест, но бяха освиркани от протестиращите. Те нарекоха полицаите "наши приятели" и апелираха да не се хвърлят камъни срещу тях, защото подкрепят исканията им за по-високи заплати.

"Вие сте позор, оставка и затвор!", "Вън от парламента!", "Рекет и корупция", се чете на плакатите, които носят стотиците протестиращи пред парламента.

Площадът продължава да се пълни, от всички страни прииждат тълпи. На мястото има и много медии, предават репортерите на Dnes.bg.

Сред протестращите има и много ученици и чужденци, които снимат събитието и коментират: "Very nice!".

Кметът на София Бойко Борисов е издал заповед за незабавно прекратяване на протеста, след като получил писмо от МВР, в което се твърди, че на площада щяла да бъде взривена бомба, съобщи Канал 3.

 
Протестът в снимки

*Информацията е актуална към 13,33 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1186
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 15 години
ВЕКИ КОИТО СЕ ЧУСТВА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН НЕКА ДА ДОЙДЕ И ДА СЕБОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ НА 18 СРЯДА ОТ 11 ЧАСА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
0
 
0
 
! Отговори
Lina преди 15 години
Паула, подкрепям твоето обръщение!Много е вярно. До кога ще тъпчем на едно място и ще си траем.Както беше на площада, такова е напрежението навсякъде. Аз подкрепям протестите на учителите, зърнопроизводителите, медицинските работници, студентите, полицаите и всички други, защото всички имат право. Но как да разберат как се чувстват хората, когато след като стигнат на някакъв връх, забравят че те също са произлезли от народа и забравят за обещанията си!Кога българите най-после станат по-солидарни, по-малко завистливи, по-разумни и по-справедливи! Нека никой не се стрехува да изрази мнението си, защото ако всички си мълчим, мислят че това е нормално и ни харесва.Нека всеки върши както трябва работата която може, която обича и за която му плащат, а не непременно да иска да се смени някой и да дойде друг. Не е лесно и на управляващите, защото виждате Сергей - дори косата му почна да окапва! Нека всеки прецени какво може да прави и това да прави, а не да иска той да заема някаква длъжност, а да няма представа от това. Ако в България не се търси за работата човек, а на човека се търси работа - никога няма да се оправим. Направете си равносметка, хора, бъдете добри, не завиждайте на чуждите успехи, не тормозете сънародниците си, защото помислете колко е кратък живота и че нищо не се носи в гроба. Не е хубаво някой едва да свързва двата края, а други да не си знаят богатствата. Имайте малко милост, хора!!!!
0
 
0
 
! Отговори
Шъ съ упраим! преди 15 години
Интересно,защо никой не говори за работа?Как да свършим нещо,което да е наистина ефикасно срещу тая ***,преживяваща от нашата умствена и физическа леност?
0
 
0
 
! Отговори
д. димов преди 15 години
мисля, че тези скин хедс по-скоро са вреда отколкото допринасят с нещо за България. Блгария няяма нужда от пияни и дрогирани хулигани, лесни за евтина манипулация поради жалката им култура. Незнам дали осъзнават че се превръщат в провокатори и са вреда. Това пиша във еръзка с клипчетата от протеста в youtube - bulgarian youn nazi... какво да кажа повече...
0
 
0
 
! Отговори
M преди 15 години
пйинали надъхани тинеиджъри които провокират под въздеиствието на евтин алкохоол,назоваващи се хем патриото,хем хулигани,хем палячи..... жалка история недомисена както винаги. не расъждаваите битово,а политически. мозъкът не е в стомасите...патриоти, българи горди, нека ви е.
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A бе на тия дето водеха безредиците им е платено за това да не се осъщтстви протестът и 100% има някои от парламента полза от това и това е днешното правителство.До кога ще търпим да ни избират управляваштите ТУРЦИТЕ ? 1 век сме били под тяхно робство а сега да ни избират и управляваштите!Така , че помислете на изборите за кои ще гласувате!Това правителство си отива , *** заедно с Парванката отлитат.
0
 
0
 
! Отговори
Паула Лайт преди 15 години
ОБРАЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИСКЪПИ МОИ ПРИЯТЕЛИ И СЪНАРОДНИЦИ, Предстоят парламентарни избори и ония, които с деянията си ни донесоха толкова страдания и неволи може отново да бъдат избрани с 10 15 % от българските граждани, защото другите, отчаяни, обезверени и отвратени, са си останали в къщи. Така, мандат след мандат, ще гледаме все същите недостойни и презирани от нас лица в ролята на народни представители и те ще определят съдбините ни, ще имат имунитет при разследване за корупция, ще черпят блага. Защото вашите неподадени гласове ще бъдат разпределени между тях. Нека не го допускаме! Ако си останете в къщи и не гласувате, това НЕ Е НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ, а услуга в полза на хората, които искате да изритате вън от политическия живот. Моля ви, ако не харесвате никого от кандидатите на политическите партии, все пак, гласувайте. Гласувайте с бюлетина, в която сте зачеркнали всички. По този начин ще попречите да получат от държавата субсидии и за вашите гласове лица, които не одобрявате. Излезте и подайте вота си! Ако съединим много малки пламъчета, ще запалим клада, на която ще изгорим или поне поопърлим злото. Нека политиците видят, че народът ги уволнява! Нека пред света грейне истината, че сме хора, а не стадо овце! Целта е проста. Ако парламентарните избори завършат, например, със 70% гласували и 40% недействителни бюлетини, това ще бъде достатъчно основание да се твърди, че Избирателният закон не отразява волята на избирателя и да се подеме борба за РЕФЕРЕНДУМ за смесена или мажоритарна система при изборите. Това ще ни даде шанс да не гледаме ден след ден, за цели десетилетия, едни и същи лакоми, корумпирани и долни ***, седнали зад банките в Свещения храм на народовластието. Това ще бъде крачка напред, колкото и плаха да е тя. Нека Светлината ви озарява и закриля!
0
 
0
 
! Отговори
Паула Лайт преди 15 години
ОБРАЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИСКЪПИ МОИ ПРИЯТЕЛИ И СЪНАРОДНИЦИ, Предстоят парламентарни избори и ония, които с деянията си ни донесоха толкова страдания и неволи може отново да бъдат избрани с 10 15 % от българските граждани, защото другите, отчаяни, обезверени и отвратени, са си останали в къщи. Така, мандат след мандат, ще гледаме все същите недостойни и презирани от нас лица в ролята на народни представители и те ще определят съдбините ни, ще имат имунитет при разследване за корупция, ще черпят блага. Защото вашите неподадени гласове ще бъдат разпределени между тях. Нека не го допускаме! Ако си останете в къщи и не гласувате, това НЕ Е НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ, а услуга в полза на хората, които искате да изритате вън от политическия живот. Моля ви, ако не харесвате никого от кандидатите на политическите партии, все пак, гласувайте. Гласувайте с бюлетина, в която сте зачеркнали всички. По този начин ще попречите да получат от държавата субсидии и за вашите гласове лица, които не одобрявате. Излезте и подайте вота си! Ако съединим много малки пламъчета, ще запалим клада, на която ще изгорим или поне поопърлим злото. Нека политиците видят, че народът ги уволнява! Нека пред света грейне истината, че сме хора, а не стадо овце! Целта е проста. Ако парламентарните избори завършат, например, със 70% гласували и 40% недействителни бюлетини, това ще бъде достатъчно основание да се твърди, че Избирателният закон не отразява волята на избирателя и да се подеме борба за РЕФЕРЕНДУМ за смесена или мажоритарна система при изборите. Това ще ни даде шанс да не гледаме ден след ден, за цели десетилетия, едни и същи лакоми, корумпирани и долни ***, седнали зад банките в Свещения храм на народовластието. Това ще бъде крачка напред, колкото и плаха да е тя. Нека Светлината ви озарява и закриля! Паула - Това съм аз (It is me): http://PaulaLightVerity.blogspot.com
0
 
0
 
! Отговори
Паула Лайт преди 15 години
СКЪПИ МОИ ПРИЯТЕЛИ И СЪНАРОДНИЦИ, Предстоят парламентарни избори и ония, които с деянията си ни донесоха толкова страдания и неволи може отново да бъдат избрани с 10 15 % от българските граждани, защото другите, отчаяни, обезверени и отвратени, са си останали в къщи. Така, мандат след мандат, ще гледаме все същите недостойни и презирани от нас лица в ролята на народни представители и те ще определят съдбините ни, ще имат имунитет при разследване за корупция, ще черпят блага. Защото вашите неподадени гласове ще бъдат разпределени между тях. Нека не го допускаме! Ако си останете в къщи и не гласувате, това НЕ Е НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ, а услуга в полза на хората, които искате да изритате вън от политическия живот. Моля ви, ако не харесвате никого от кандидатите на политическите партии, все пак, гласувайте. Гласувайте с бюлетина, в която сте зачеркнали всички. По този начин ще попречите да получат от държавата субсидии и за вашите гласове лица, които не одобрявате. Излезте и подайте вота си! Ако съединим много малки пламъчета, ще запалим клада, на която ще изгорим или поне поопърлим злото. Нека политиците видят, че народът ги уволнява! Нека пред света грейне истината, че сме хора, а не стадо овце! Целта е проста. Ако парламентарните избори завършат, например, със 70% гласували и 40% недействителни бюлетини, това ще бъде достатъчно основание да се твърди, че Избирателният закон не отразява волята на избирателя и да се подеме борба за РЕФЕРЕНДУМ за смесена или мажоритарна система при изборите. Това ще ни даде шанс да не гледаме ден след ден, за цели десетилетия, едни и същи лакоми, корумпирани и долни ***, седнали зад банките в Свещения храм на народовластието. Това ще бъде крачка напред, колкото и плаха да е тя. Нека Светлината ви озарява и закриля!
0
 
0
 
! Отговори
starwind преди 15 години
Това ли е страната в която искаме да живеем? * ПОЛИЦЕЙСКИ ТЕРОР * НЕОБРАЗОВАНА МЛАДЕЖ * АЛЧНИ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ПОЛИТИЦИ * БЕДЕН И *** НАРОД * Защо мълчи министъра на образованието? Нима не знае, че в повечето часове е като на площада на 14-ти.Защо министъра на вътрешните работи не говори нищо за вулгарния език на служителите на МВР?Защо никой в тази държава не се засрами от собствените си действия, а всеки коментира действията на другите?Някой задава ли си въпроса: Докога народа ще търпи и ще мълчи?Защо Първанов се крие?Защо?
0
 
1
 
! Отговори
АНДРЕШКО! преди 15 години
ХА СЕГА ДЕДО ВИ АНДРЕШКО ДА ВИ КАЖЕ КАК ТРЯБВА ДА СЕ БИЯТ ПАТЛАМЕНТАРНИТЕ ПРОСТАЦИ!НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ,ОБЪРНЕТЕ БИЗНЕСА НА РАЗМЕННИ НАЧАЛА!И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ *** ЗАЕДНО С ЕНИЧЕРСКАТА СИ *** САМИ ЩЕ ИДАТ ПРИ КОФИТЕ ЗА ***!ПАРИТЕ СА САМО СРЕДСТВО!КАТО НЕ МОГАТ НИЩО ДА СИ КУПЯТ С ХАРТИЙКИТЕ КОИТО ПЕЧАТАТ САМИ ЩЕ ЛЕГНАТ!ДОЛУ ФИНИКИЙЦИТЕ,ДА ЖИВЕЕ САМО СТОКОВОТО СТОПАНСТВО!ПИСНА МИ САМО ОТ ***..................
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мисля че малко или много депутатите ги дострашава,нали и те са хора все пак.значи има резултат дори и малък
0
 
0
 
! Отговори
БУНТ преди 15 години
ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ КОГАТО ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ Е СЛУЧИЛА Е СЪЩЕСТВУВАЛ ЯСЕН ПЛАН КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ СЛЕД ТОВА?!
0
 
0
 
! Отговори
БУНТ преди 15 години
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ, ВСИЧКИ В Т.НАР. ПАРЛАМЕНТ, КОЙТО СПОКОЙНО МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕН ЦИРК, СА ПОСТАВЕНИ ЛИЦА - НЕКАДЪРНИ, НИЩО НЕ МОЖЕЩИ. ЦЯЛАТА СИСТЕМА Е СГРЕШЕНА, ХОРА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЕЗИ ХОРА СА ПОСТАВЕНИ ТАМ НАРОЧНО - ДА НИ ТЪПЧАТ. ТЕЗИ ХОРА СА ТАМ, ЗА ДА ИЗГРАДЯТ ЕДНА НОВА СИСТЕМА, В КОЯТО НАЙ-ТЪПИЯТ ДА СЕ ИЗДИГНЕ, НАЙ-ПРОСТИЯТ ДА ЗАБОГАТЕЕ, НАЙ-КРАДЛИВИЯТ ДА УСПЕЕ!!!! ХОРА, АЛТЕРНАТИВА ПРОСТО НЯМА! ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ, ВРЕМЕ Е! РЕШЕНИЕТО Е - ОТНЕМАНЕ НА ВЛАСТТА СЪС СИЛА И ИЗПРАЩАНЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ НА ***!!!!
0
 
0
 
! Отговори
БУНТ преди 15 години
РЕШЕНИЕТО: ОТНЕМАНЕ НА ВЛАСТТА СЪС СИЛА!
0
 
0
 
! Отговори
БУНТ преди 15 години
ЗАЩО СЕ ЗАБРАНЯВА ПУСКАНЕТО В ЕКСПОАТАЦИЯ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ? ДАЙТЕ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО СМИСЛЕНО ОБЯСНЕНИЕ! ЗАЩО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ОБРЕЧЕН НА МИЗЕРИЯ И СТРАДАНИЯ, ЗАЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ПОМОЩИ И ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ЗАЩО СЪЩИЯТ НЕ ЗАЩИТАВА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ КОГАТО ТОВА Е НАЙ-НЕОБХОДИМО? ДАЙТЕ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО СМИСЛЕНО ОБЯСНЕНИЕ, НЕ ПОВЕЧЕ! ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ЦЕНАТА ЧЕ И С ЛИХВИТЕ, А НЕ ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО? ЗАЩО?
0
 
0
 
! Отговори
БУНТ преди 15 години
И ЗАПОМНЕТЕ - ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО НЕ ПОЛУЧИМ ТОВА ЗА КОЕТО СЕ БОРИМ, ТОВА КОЕТО Е НАЙ-НОРМАЛНОТО!!! ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ, ВЕДНАГА!!!! ЗАЩО В МОМЕНТА ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН ОЗНАЧАВА НЕЩО ПО-ДОЛНО ОТ ТОВА ДА СЕ НАРЕЧЕШ АНГЛИЧАНИН, НЕМЕЦ, АВСТРИЕЦ, ФРАНЦУЗИН? ЗАЩО? ИСКАМЕ ГАРАНТИРАН ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, ТУК И СЕГА!!! ВЕДНАГА!!! НИМА НЕ ИЗСТРАДАХМЕ ДОСТАТЪЧНО, НИМА ПОЛОВИНАТА НИ ЖИВОТ НЕ ПРЕМИНА В БЕЗСМИСЛЕНИ ПРОТЕСТИ? ДОСТАТЪЧНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов Иванов преди 15 години
Аз лично не бих нарекъл протестиращите - студенти. Студент е човек, който се развива. А за да се развива, значи мо работи "компютърчето" в главата. Никой разумен и мислещ човек, обаче, не би се подал на политически провокации, на икономически и социално битови провокации. На всички е ясно, че газовата криза не е само за България - тя обхваща цяла Източна и половин Централна Европа. Финансовата криза също е факт за почти цял свят. А зърноопроизводителите да не се правят на много работни, щото всички знаем, че цялото "крадене" тръгва от там - ако не вярвате идете и проверете някой - колко декара обработва на книга и колко реално. И как всички ние винаги се опитваме да "прекараме" собствената си държава като си спестим данъци на макс, или пък "излъжем" за някои неща и получаваме държавни помощи, или просто абсолютно безотговорно нагрубяваме тоя и оня, вместо да си седнем на трите букви и да работим здраво за собственото си благоденствие. Трябва да си помогнем сами, за да ни помага и държавата. За да не се превърнем в държавата - "*** на Европа".Що се отнася до самия протест - това бяха куп хулигани. И аз съм бил студент, и аз съм радикален тип, но вандалщината не постига дългосрочни цели. Вандалщината заслужава не просто побой от полицаи, а директно - ЗАТВОР!!! Това е безотговорност, независимо от идеята на протеста. И не е оправдание, че "Атина я потрошили за един убит студент", оправдание би било - идеи!!! Дайте идеи!!! И тогава сваляйте правителства и институции. Всекиму е лесно просто да нагрубява, но това не е решение, а безотговорност!!!!
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не разбирам защо се говори за побоищата, а не се говори че хората са излязли на масов протест срещу некадърното правителство
0
 
0
 
! Отговори
prostaka преди 15 години
hahaa zagubenqci