Лошо. Българките се чувстват дискриминирани на работното място

Особено ромските жени биват уволнявани само защото са ромки
8 юли 2009 19:23,
75
Лошо. Българките се чувстват дискриминирани на работното място
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българските жени се чувстват все по- често дискриминирани на работното си място.

В по-голямата част от подадените за това жалби те обясняват, че често срещана практика в страната ни е различно заплащане за еднакво положен труд.

Това обяви Лало Каменов, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация.

От Комисията прогнозират, че ще се увеличат жалбите за неправомерни съкращения заради засилващата се икономическа криза.

"В Бургас десетки са случаите на дискриминирани роми", отбеляза Митко Доков, председател на Областния ромски съюз.

Два от фрапиращите случаи през последния месец все още не са разрешени правно.

Детска учителка е съкратена от целодневна детска градина само защото е ромка. Банкова служителка е съкратена по същата причина.

От Областния ромски съюз се възмущават, че в началото на 21 век в страната ни има гета в покрайнините на големите градове, където живеят най-бедните.

"Ромската общност вегетира, а за обществото ние не сме хора, а животни", каза още Митко Доков.

Комисията за защита от дискриминация е наложила глоби за 20250 лева.

От тях са събрани 7000 лева, които влизат в държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти така си мислиш. Работех в една от най-големите компании в България, за твое сведение в заводите имаше и доста жени. Ако си мислиш, че не работеха здраво, при това се работеше на 3 смени, така че...
73
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Моята котка по цели часове се грижи за хигиената си всеки ден, по улицата най-редовно виждам ***, които не са се мили от миналия Великден... така че да не обиждаме животните, а?
72
0
 
0
 
! Отговори
Al Kotkone преди 14 години
*** ако бяха животни щяхме да се разбираме мноого по-лесно с тях. За пример моето куче като му свирна идва като му кажа легни ляга и т.н. разбираме се отлично. Но не е така лесно положението с ***.Аз никога не бих взел на работа *** при толкова много кадърни българи.
71
0
 
0
 
! Отговори
Калина преди 14 години
"Ромската общност вегетира, а за обществото ние не сме хора, а животни", каза още Митко Доков. Мистър Докив, вярно е, че всяко правило си има изключение, но......моля.....не обиждаите животните! Защото те никога от никого нищо не са откраднали! Нито ток, нито безплатно се возят в градския транспорт, нито прибират портфейлите ни по улиците!!!!! Обмислете тези неюа, преди да говорите така високопарно!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много е вярно,че заплащането не е еднакво,особено предвид колко по кадърни са жените.Дори още от училище повече от 70 % от мъжете нищо не знаят и преписват от момичетата и продължават така на чужд гръб в живота.Да,има ги и флзорците с "маникюрчето" но са много по-малко на фона на мъжете с незаслужени дипломи и съответно неквалифицирани за мястото,което заемат.
69
0
 
0
 
! Отговори
ai-ai преди 14 години
Едва ли са ги уволнили само заради това. И сега какво - трябва да има съкращения, ама не можем да съкратим ***, нищо че работи по-зле, защото веднага ще ни спретнат дело за дискриминация??????????
68
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Абе милите дами ,никоя не работи някаква тежка работа,все по офисче нещо,секретарчица,ми нормално е да си съкращават тях,и без това почти нищо не върши една секретарчица или "офис сътрудник",няма дай Иван да съкратят дето им изкарва заплатите
67
0
 
0
 
! Отговори
Мъж преди 14 години
Така е като повечето са *** парчета - фръцли с претенци.Познавам процентно спрямо мъжете малко истински кадърни жени, които наистина уважавам другото са в стил "ох счупи ми се маникюрчето" писнало ми е да Ви обяснявам елементарни неща и такива от обща култура по 100 пъти не вдявате и това е вари го печи го пи*шка никога няма да Ви порасне. Сори ако съм обидил някои , но това са моите впечатления. Понякога имам усещането ,че се разправям с *** въпреки ,че ните жени са с висше
66
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 14 години
Не са дискриминирани, просто естественият подбор на по-добрия влиза в действие.Това, че *** не стават за работа никой не им е виновен.Дай сега да държат на работа вси4ки хрантутници защото са 4ерни - не се ли наядоха на помощи и вси4ко подобно.ЦИГАНИСТАНННННННННННННН - егати инаглеците
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Потулването на некомпетентността се осъществява чрез нападки за етническа нетолерантност - as simple as that!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Продължение на предишния: колкото до това, че жените сме дискриминирани, пак си зависи. Но най-често дискриминацията е по отношение на заплащането и понякога отказват да вземат на работа млада жена, защото ги е страх, че ще иска да ползва отпуски по майчинство и т.н. Изпитала съм го. На интервю за работа дирекнто ме питаха дали смятам да забременявам през следващите 6 месеца! И когато казах, не, направо се успокоиха. Това също си е дискриминация! Никой няма право да ми се меси в личния живот.
63
0
 
0
 
! Отговори
azz преди 14 години
да бе, уволнявани, щото "били ромки". Простотии , те са уволнявани за нещо друго, ако беше заТва, нямаше да бъдат назначени изобщо. Големи глупости
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Както винаги истината е някъде по средата. Познавам и много точни ***, работливи и изобщо перфектни, а познавам и такива... не е за разправяне. Така че всичко си зависи от човека, не от цвета на кожата. Друг е ът, че за разлика от нас те си търсят правата и като ги съкратят веднага взимат мерки, а не се примиряват. Но това едва ли е толкова лошо стига да не се оплакваха директно, в международни институции. С това се създава лош имидж на страната.
61
0
 
0
 
! Отговори
нил преди 14 години
каквото посеете това ще пожънете;както се отнасяте към малцинствата един ден и на вас ще се отнасят така.злобни сте много злобни един към друг и затово ви сполетявят всички немотии беди.европейското отношение е към вас ;както е вашето отношоние към ***.душевно *** нация е българската нация ниши същества
60
0
 
0
 
! Отговори
Баш майстора преди 14 години
БЕРЕМ СИ ТУХЛИ
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Глупости.Ако работи и си вържи работата съвестно няма да е така.Но в повечето случай кадят и като ги освободиш почват да цвилят ,че е на расова основа. Надявам се да не се превърнем в една малка USA и да има обратен расизъм.
58
0
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 14 години
*крадът
57
0
 
0
 
! Отговори
Простичко преди 14 години
Най-добрият *** е мъртвият ***. Най-добрият "форд" е продаденият.
56
0
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 14 години
На вас ,за всичко *** ли ви е виновен.Като не може да се оправите сами ,защо все някой ви е крив ,не виждате как градат горе ами все *** ви били виновни, ама скоро и рапърче ще си имате за депутат:))))))Няма страшно ще се оправите:))))))))
55
0
 
0
 
! Отговори
Sasho преди 14 години
От всички коментари ми направиха, впечатление само на Една от вас и на Kristina.Едната защитава ***, а другата българите, а и двете не могат да напишат Осигуровки.Иначе за новината, да *** са си виновни.От 18 години живея само в квартали без нито 1 ***.Преди 1 година се появи едно *** семейство в отсрещния блок.Супер точни хора, евала ! Всички от квартала ги мислихме за поредните клошари, но си работят, плащат си всичко и са патриоти.Аз за първи път видях *** патриот.