Археологически уникат седял 30 години в склад на музей

Апликацията от тракийска колесница е от 2 век
16 сеп 2009 17:05,
40
Археологически уникат седял 30 години в склад на музей
Апликацията, която е единствена по рода си в света. Снимка: Булфото

 

Абсолютно уникална апликация от тракийска колесница, открита при разкопки край новозагорското село Караново през 70-те години от новозагорския археолог Митьо Кънчев, бе показана на изложба в Мол София днес.

Оттогава до днешни дни апликацията е стояла в складовете на музея, без никой да подозира каква ценност представлява.

За щастие, тази година, археологът Веселин Игнатов, който е направил три от големите открития на тракийски колесници през изминалите години, решава да систематизира и старите експонати в склада на музея.

Тогава рентгенова снимка на ръждясалия метален лист разкрива под корозиралата повърхност уникална декоративна плоча, украсявала тракийска колесница – двуколка.

Находката е датирана от началото на 2 век сл. Хр. и е без аналог в археологическата наука.

Световната археология не разполага с друга подобна апликация на антична кола, комбинация от 3 различни материала – ковано желязо, мед и месинг.

Към апликацията има още две глави на Горгона Медуза и бюст на Херакъл от бронз.

Изработката е с висока художествена стойност.

Откритието става повод за стартирането на проект за реставрацията й и впоследствие – организирането на експозицията.

През декември пък Веселин Игнатов ще покаже макет на самата двуколка, изработен на базата на всичко открито досега.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
и с какво се фукаме...с тракийски находки!!! А къде са българските майстори от онова време? какво са оставили славяните след като са наследили траките? Нали българите е трябвало да се учат от изкуството на византия и на това от траки..елини..Явно сме си било мързеливо племе1 Пиели сме както и днес..Та се наложило на цар Крум да въведе някакъв ред! Но българина на ред не е научен и затова са толкова дворцовите преврати затова все някой велможа се е продавал на Византия!
37
0
 
0
 
! Отговори
selim преди 14 години
da go turq na vsi4ki makedonki
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Общата заплаха,в лицето на Византия води до съюз между българи и славяни,които слага начало на нова държава.Има хипотеза,че славяните са били по-многобройни от българите,което довежда до претопяване на последните между 7 и 10в.Според,някой историци имало и траки.Така се формира нова народност българи.Важен елемент е общият език,който е бил на основата на славянския.Това е на кратко.А до теб чети повече!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Територията на днешна България е сред най-рано заселените.Заета е от траки индоевропейски народ дошъл тук от североизток.Създават свои държави.В средата на 1в.пр.н.е.са подчинени от Рим.Били са най-многобройни след индийците според тогавашни хроники.През 4в.пр.н.е. са подчинени от Александър Македонски и Филип Македонски и са включени в Древна Македония.В края на в. връщат самостоятелността си.Края на 5в. идват славяните и се смесват с траките.След около век идват и българите от Централна Азия.
34
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
А така намериха останки от на Аце совалката :)
33
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
Пак ми се ще да потретя изтъркания виц-Какво остава,когато изкъпеш един мръсен македонец?Чист българин и кофа сръбска кал.Но ми се стува,че здравия разум не вирее твърде в западните ни покрайнини.Наследството на Коминтерна и сръбското влияние са като радиация-предизвикват мутации
32
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
До: 25Не са били българи, македонци са били, ама още не са знаели че са македонци,коминтерна не е бил решил още.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз мисля че са готови за Източна Албания , още няколко години и ще го усетят.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Обаче това македонците големи комплексари оная работа да си извадиш и ще ти завидят.Защо не си пишат в техните форуми на този български диалект, ами са дошли тук да се образоват. Аз не ходя по техните форуми да пиша на български.
29
0
 
0
 
! Отговори
* преди 14 години
Като гледам и се възхищавам на тази апликация , си мисля какво нещо е човека : едвам открили калелото и той си направил кола и я украсил да се фука пред комшията навярно .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми то по твойта логика никой не може да се нарече и германец, французин и т.н.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
относно претенциите на някои хора кухи *** не забравяйте, че бг се обединява след Освобождението с Източна Ромелия. Но се приема името България. Иначе е трябвало да има и Изт.Ромелия. Така че спрете с простотиите кой к'ва история оставил и колко бил важен. Ако вцялата тая бъркотия от народи на това място някой се нарече че е чист н'ам си к'ъв може да иде да се гръмне или по-добре да се обеси. четете история и престанете с претенциите си за по-по-най. по-по-най *** ще вземет златен медал.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз пък не схващам колко си кух като градиснак мебел
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ти си или ***, или неграмотен, или мързелив ламър. Соред теб какво е Велиики Преслав ако си размърдал мързеливата си трътка случайно до там или до Плиска. вместо да пишеш простотии взем посети някои места в бг и се заинтересувай за кво иде реч. не отричай факти които съществуват. има и траки и българи и славяни и *** и квот се сетиш. българите са оставилии третия универистет в света бре мърляк. поогледай преславската книжовна школа, ако си размърдаш трътката може и да видиш
24
0
 
0
 
! Отговори
Ani преди 14 години
Zasto makedonci pishat po bg saitove-v mk nqmat li si internet,tam da si 4eshat makedonizma albanski.
23
0
 
0
 
! Отговори
BISER преди 14 години
ДО македонец. Ако четеш малко повече книги, но да не са от сърби, сърбомански мекерета или от гърци, ще разбереш, че Аспарух не е татарин,а е хун, хуните са скитско племе, а скитите се тракиско племе завладяло всичко по пътя си от Добруджа, до Тяншан, през мала азия също до Ерусалим. заради набезите на татари и друга *** този Аспарух решава да се върне обаче при роднините си траки тук, че е по спокоино и си има работа с по цивилизовани и нормални хора.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Stiga be Albanec li si Surbin li si hi4 ne mi puka kav si ,ne ni zanimavai s gluposti!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе момиче траките да не би да са живели само във областа тракия? ха ха те са се разпостирали по целият балкански полуостров откъдето идва и името "българи" хора обитаващи балканският полуостров!
20
0
 
0
 
! Отговори
Радина преди 14 години
Еди, ти откога взе да се наричаш тракиец ? И аз съм родена и израстнала в Добруджа, но за мен това няма значение - всички сме чада на България. Няма държава, съставена само от един етнос, и в България е така. Тук си живеем българи , турци ,*** , арменци, евреи и много още етноси. Важното е да се гордеем, че сме родени и израстнали в нашата красива България. Наскоро пътувах до Приморско. Мислех си, че съм минала през всички красиви кътчета на България, но се оказа че и тук е като земен рай.
19
0
 
0
 
! Отговори
eddy преди 14 години
абе неразбирам как може да мислите че коренното насекение на един народ може да се претопи, тия земи са ги владели първона4ално траки също така македонци, келти, римляни, идвали са варварски племена като българите и славяните , елини и турци и значи от вси тия ви е си избирате че сте варвари и че племена от азия??? искам да видя прилика и да чуя кой е този владетел който ще покори държава и ще изстрепе населението? стига сте вярвали на фантасмагорийте на комунизма.