Ти, татенце, си без колан...

В катастрофа умираме за седем десети от секундата, коланът се закопчава за 7 секунди
22 окт 2009 17:15,
145
Ти, татенце, си без колан...
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коланите - възможност за спасяване на живота или прищявка на пътните полицаи?

Ако сте от хората, които все още си задават този въпрос, то задължително продължавайте да четете. За другите - четенето е препоръчително. 

Само за 1 година 300 души щяха да бъдат спасени от смърт в катастрофи.

3000 души пък нямаше да получат тежки и трайни увреждания.

Други 2000 нямаше да получат различни по-леки наранявания....

...само ако бяха направили най-елементарното нещо – поставяне на предпазния колан.

Поставянето на колана отнема от 3 до 7 секунди. Шансът за оцеляване е 30%. Ще се възползвате ли?

От утре до 11 ноември "Пътна полиция" започва превантивна кампания под наслов "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!"

“Важно е хората да бъдат мотивирани да поставят коланите по собствено убеждение, като рефлекс за собствената си сигурност и за сигурността на пътниците в колата, а не от страх от глобите”, заяви на пресконференция днес главен инспектор Красимир Костов от "Пътна полиция".

В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85% от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65% - в населени места.

Въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, коланите не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите.

Във всички държави-членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани на всички седалки, при всички пътувания.

Изследванията на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа, благодарение на използването на обезопасителни колани, от сигурна смърт се спасяват над 11 500 души.

В европейските държави обезопасителните колани се ползват от близо 95% от пътуващите на предните седалки в автомобилите и от 85% - на задните седалки.

От Пътна полиция са убедени, че ако насочат усилията си към децата, кампанията ще стигне по-лесно до родителите.

Анкета

Слагате ли колани и на задните седалки?

Затова инициативата е придружена от песен, написана от композитора Русалин Наков и изпълнена от актьора Христо Чешмеджиев и малкия Краси:

„Семейството се готви да пътува
в колата празно място не остана.
На мен обаче ми се струва,
че някой забравил е колана
Ти, татенце, си още без колан!...“ и т.н.

Никой не вярва, че ще катастрофира. Смята, че това става с други, които са некадърни зад волана, обясниха още пътните полицаи.

Шофьор и пътник, които са си сложили коланите, в очите на неосведомените изглеждат като песимисти, подготвили се да катастрофират.

Който не поставя колана, се смята за щастлив оптимист. Но не трябва да се забравя, че песимистът е добре информиран оптимист, пише в брошурата на кампанията на КАТ.

Какво не знаят „щастливите оптимисти“? Нека развенчаем митовете:

Мит 1: Ако се хвана здраво с ръце за кормилото и се запъна с краката, при сблъсък с кола или дърво няма да пострадам!
Грешка! Човек може да се задържи с ръце и да не излети към стъклото при удар със скорост до... 15 км/ч. При удар със скорост 40 км/ч шофьорът и пътниците му без колани се изстрелват със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им тегло, равна на падане от петия етаж.

Мит 2: Няма смисъл да се ползват колани в населените места. Скоростите са малки.
Грешка! Коланите са най-ефективни при скорости до 60 км/ч.

Мит 3: Ако колата се обърне по таван, ще съм вързан и няма да изляза от купето.
Грешка! При преобръщане пътниците без колан излизат от купето и биват премазани от търкалящата се кола. Коланите пазят от травми почти 100% в случаите на преобръщане на автомобила.

Мит 4: Майки вярват, че детето е в безопасност, ако й е под око на предната седалка, дори без предпазно столче с колани!
Грешка! Дори при рязко спиране детето излита и се блъска в предното стъкло. Ако е в скута на възрастен на задната седалка, то бива премазано от неговата тежест в облегалките на предните седалки.

Мит 5: Тактика „Ако няма полицаи, нямам колан!“
Грешка! Коланът се слага заради собствения живот, не заради полицаите, глобите и точките!

Мит 6: Коланът ме притеснява и шофирам по-лошо.
Грешка! Явно рядко го ползвате. Ако в продължение на седмица го слагате редовно, после ще чувствате дискомфорт, когато сте без него. Въпрос на свикване.

И така нататък, и така нататък... 

За заключение прочетете следното: При катастрофа човек умира само за седем десети от секундата!

Коланът се закопчава само за 7 секунди.

Ще инвестирате ли при всяко потегляне 7 секунди от живота си?

......................................................

Ето и малко информация за тези, които се интересуват как точно протича едно челно сблъскване на автомобил, пътуващ с 90 км/ч.

Седем десети от секундата, казахме:

- първа десета: Автомобилът се блъска в препятствието. Челните му части се смачкват. Започва деформация и на частите между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред със сила 170 кг/см.

- втора десета: Предният мост и двигателят вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила още има по-висока скорост от предната, затова започва да се деформира купето и рамата.

Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да лети напред и нагоре с увеличаваща се скорост. Краката му вече са счупени от удара в педалите или от смачкването на пода на купето и са отхвърлени назад, като преди това връзките им към тялото са скъсани.

- трета десета: Тялото на водача се откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят в кормилото.

- четвърта десета: Предната част на автомобила вече е смачкана около 60 см, а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ч. Блокът на двигателя влиза в купето, а задната част се повдига нагоре във въздуха.

- пета десета: Тялото на водача, поради кинетичната енергия, тежи вече 1,5 тона и продължава движението си напред и нагоре със сила, 20 пъти по-голяма от земното притегляне.

Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи, кормилната колонка причинява още по-тежки травми.

При този челен удар, човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия, равна на 46,7 кг/см; сърцето, което е 300 гр - 8,4 кг/см, а мозъкът от 1,5 кг достига натоварване 42,5 кг/см. При това връзките на тези органи към тялото се разкъсват.

- шеста десета: Подът и купето продължават да се нагъват в средата. Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и в рамката на тавана.

- седма десета: Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Всички, пътували без колани, са мъртви.

Край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 101:Абе , пич, при тая скорост, която пишеш с колан или без - все ще си си отишъл...
102
0
 
1
 
! Отговори
патил преди 14 години
Абе и аз използвах колан, но при челен удар получих кръвоизлив във белия дроб и едвам оживях. Ударът беше с 60 км/ч през зимата. От тогава избягвам колана и имам още един удар - пак челен, с 60 км/ч в кон и излязох от колата без никакви проблеми, като се изключат порязванията от предното стъкло.Така, че - от опит знам - БЕЗ КОЛАНИ!!!
101
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 14 години
Жива си, защото си карала сравнително бавно !Ако не вярваш, сложи си колана вдигни 100 км/ч и се фрасни в някоя стена или стълб. После ела да се похвалиш, че си жива
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цитирам мой пост (45) - "Добрият шофьор не е този, който умело се измъква от заплетени ситуации, а този, който въобще не попада в тях" .... Ники Лауда ..." - надявам се ти е ясно какво е моето мнение!
99
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Миналата седмица катастрофирах. Жива съм, защото ползвах колан
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На който му е писано да се удави - няма да се обеси !
97
0
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 14 години
Ако се спазва правилника за движение по пътищата и се кара разумно мислиш ли, че ще се стигне до такива ситуации? И аз просто питам.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
При страничен удар естествено,че колана е безсмислен. Тогава идва редът на страничните еърбаци....Ако не бяха ефективни тези системи, те просто нямаше да се монтират в колите.
95
0
 
1
 
! Отговори
учен преди 14 години
КОЛАНИТЕ СА МНОГО ОПАСНИ!!!!При удар, имате избор- външни рани или ВЪТРЕШНИ РАНИ! Не може кинетичната енергия да изчезне!!! Само че, външните рани се лекуват значително по- лесно, за разлика от вътрешните!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ок... Идеята е, че при челен удар в града например (където нормалните водачи рядко караме с повече от 60км/час) няма да си разбием тиквите в предното стъкло.А при истински челен удар със 100км/час и господ няма да ти помогне
93
0
 
1
 
! Отговори
до 88 преди 14 години
При страничен удар (3-точковите колани чупят врата), при удар с над 80 - "колана те спира" много бързо и вдига искорението над 70-80G (смъртоносно), при пожар... , но все пак в повечето случаи помага (ползвайте колана, но по свое решение, а не заради корумпирания КАТ!)
92
0
 
1
 
! Отговори
ползващ колан преди 14 години
до 70 Случаен:Виждал ли си как някой е изкочил през предното стъкло, докато е стоял на задните седалки без колан след челен удар?Виждал ли си какразбива с главата си някой, който е напредната седалка и е без колан пак след челен сблъсък?Виждал ли си как детенце е изпаднало от колата, докато са се преобръщали и колата го е премазала, защото е било без обезопасителна седалка?Аз съм виждал и затова си слагам колан.Живота си е твой.
91
0
 
1
 
! Отговори
Ужас!!! преди 14 години
Всички тези дето се изказват за това, че колана убива помислете малко. Какво ще стане с теб ако се удариш челно при движение със 90 или 100 км./ч. и си без предпазен колан? Да не би да се спасите от смъртта??? С тази скорос умирате моментално със или без колан. В зависимост от ситуацията можете да отнесете още няколко невинни души с вас! Да пази Бог от такива работи!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво да кажа колана може да спаси може и да убие. Хора бъдете внимателни, карайте със съобразена скорост, не изпреварвайте ако няма 100% безопасност, бъдете толерантни и към пешеходците и нещата могат да се подобрят
89
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 14 години
КАТ са *** - цедма десета : Всички, пътували без колани, са мъртви.Това означава ли, че всички с колани ПРЕЖИВЯВАТ и най жестоките катастрофи ?НЕ НЕ ОЗНАЧАВА. ТОВА Е ЛЪЖА/
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
кога вреди, просто питам приятелски
87
0
 
1
 
! Отговори
човека преди 14 години
Хора, два пъти катастрофирам! Първият път оцелях благодарение на колана,вторият път добре ,че бях без колан,колата се удари,излетях от нея през отворената врата ,тя се блъсна и се запали... Но сега карам много внимателно и заради детето,което винаги го връзвам отзад за столчето. Внимавайте и се пазете!
86
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 14 години
Не съм ги махнал, но не ги използвам, особено при хлъзгави настилки.Идеята е, че при челен удар с 100 км/ч колана няма да те спаси , а дори ще те убие по бързо. Със или без колан при 100 км/ч челен удар се умира !Да - колана помага, но при скорости до 50 км/ч .Иначе далеч по ефективни биха били например стърчащи шипове от волана. Само като ги погледнеш и почваш да караш със 50 км/ч, че и по бавно .Убива високата скорост, а не непоставянето на колана !!!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още по-лошо при тази манипулация:"Само за 1 година 300 души щяха да бъдат спасени от смърт в катастрофи" е, че не ни казват, че при 95% от тези случаи има и загинали ползвайки колан! Колана помага ... понякога! От коланите може да се "смъкват" пари... винаги! Чакам минуси (хайде гербери ВОЖДА каза!)
84
0
 
1
 
! Отговори
Ужас!!! преди 14 години
Ще кажете какво толкова - всичко се случва за шестдесет стотни от секундата. Става толкова бързо, че няма да го усетя. Да така е. Предполагам, че тази бърза смърт не се усеща... от теб. Но какво усещат невинните жертви? Или пък техните близки? Какво усещат живите ти родители? Какво усещат живите ти приятели и близки? Какво усещат живите ти деца? Какво ще стане с тях, ако теб те няма? Замисли се!!!

Спонсорирани публикации