A(H1N1)

Кадри на хора с маски, спринцовки и поовехтели коридори в болници...
8 ное 2009 12:10,
36
A(H1N1)
Свинският грип вече е тема и на народно творчество. Снимка: БГНЕС

Опънали сме се едно делнично утро в хола на приятеля ми М. Телевизорът си мърмори, а ние небрежно си лафим и чакаме да стане кафето. Започват новините на сутрешния блок.

Драматичната музика на „началната шапка“ по рефлекс ме кара да си мисля, че нищо хубаво няма да видим. Излиза водещият на фона на огромен надпис A(H1N1). 

- И днес училища затварят врати заради свинския грип... Защитните маски в Хасково свършиха... Очаква се до края на седмицата епидемия да бъде обявена и в София...

Виждаме кадри на хора с маски, спринцовки и поовехтели коридори в болници.

След тези смразяващи думи и кадри последваха малко доклади от ДАНС и като финален щрих дойде новината за преминалата опасност от снеговалежи. При последната новина водещият свали гарда, явно успокоен, че ще успее безгрижно да се прибере.

Ние, приятелят ми М. и аз, като върли фенове на инфотеймънта, вече ръкопляскахме на поднесеното новинарско шоу. Аплодисментите ни за жалост бяха кратки, защото ни прекъсна главният водещ на сутрешния блок. 

За да не загуби трудно хванатия зрителски интерес, той продължи зачекнатата тема: 
 

- Общо взето ситуацията в страната не е бедствена по отношение на снега, там драматичното положение може би предстои. По отношение на грипа, обаче, ситуацията става все по-тревожна...

И в краткост разясни на тревожещите се (а и на нас) цялата ситуация със свинския грип. Страшно е, по-страшно ще става, а „хипотетично може да има и още починали, които не са знаели, че са болни от A(H1N1)“. Значи хипотетично е било страшно и преди. 

Че София е пред грипна епидемия ни снесе и колегата му от новинарската емисия, но нали повторението е майка на какво ли не – повтори ни го и главният водещ. 200 на десет хиляди души ще са заразени, най-вероятно до края на седмицата.

-Най-късно следващия понеделник! - добави приятелят ми М.

Думичката „200“ скорострелно излезе от устата на водещия, докато „десет хиляди“ се проточи повече от необходимото. Може би не искаше да подчертае по-голямото число, а така му се изплъзна, си мисля. Може и да не е сметнал, че това са 2 на сто, та затова така раздробява - на едро.

Някъде около „Към епидемията се присъединиха и градовете...“ каната с кафе ни изсъска, че е готова. Приятелят ми М. и аз си наляхме от благоуханното, топло питие, сериозно замислени над грозящата опасност от хиперинфлуенцата.

Явно, че нямахме какво по-смислено да сторим, щом в делничното утро пием кафе, вместо да работим, та преминахме към дълбоко проучване на A(H1N1). Интересно име си има тоя грип. H1N1, някак си напомня на R2D2, пищящият робот с форма на кошче за боклук от Междузвездни войни. А пък заради прякора „свински“ май за пореден път Прасчо, дружката на Мечо Пух, ще отнесе вицовете. И евентуално ще бъде прогонен от гората.

Приятелят ми М. зададе на Гугъл да ни намери H1N1, нали е международно име. Близо 70 милиона страници за 0.19 секунди. Справка : e=mc² получава малко над 2 милиона попадения, за двойно повече време. R2D2 пък е в средата на класацията.

Разбрали, че тоя вирус е толкова известен, решихме да си отговорим и на вечния въпрос „къде сме ние“, с нашите 6 регистрирани смъртни случая. Резултат- Украйна моли за медународна подкрепа и има 70 починали вследствие на грипа, във Великобритания починалите са над 140, половин милион са заболели. 

Веселото настроение бавно започва да напуска хола на приятеля ми М. Тъжни цифри. Които, обаче, получихме и при всеки друг вирус с не толкова подчертана медийна репрезентация. 

Тъкмо започнахме да проверяваме кой произвежда ваксините против тоя грип (което може би доказва, че не е чак толкова страшен - щом ги има), но ни прекъсна влизането на благоверната съпруга на приятеля ми М. 

Изпреварвайки очакваният въпрос какво правим, я вкарахме в създалата се ситуация. Тя, като (живот и здраве) бъдеща майка, моментално се притесни за децата. Затворените училища й дадоха достатъчен довод за това. Ако имаше дете, нямаше да го пусне навън. Ако трябвало, щяла да му даде извинителна бележка. По болест. Колко майки точно това са направили мога само да гадая. Но със сигурност всички деца с бележки влизат в официалната статистика.

Г-жа М. се хвана и за факта, че в бургаско детските отделения били пълни. Посръбвайки от вече поизстиналото кафе, М. и аз й разяснихме, че това се случва почти всяка зима. Заради елементарната сметка, че общо в България има общо 3864 болнични легла за децата, броят на които е почти 300 000. Тя не беше много съгласна с нас, но нямаше и какво да отговори. Така си остана с мисълта за превантивната извинителна бележка, а ние концентрирано се върнахме към GlaxoSmithKline. Най-големият европейски производител на ваксини против този вид грип.

GlaxoSmithKline е в конкуренция с още три фармапродуцента. Четирите предприятия имат правата да имунизират целия континент. Само GSK имат поръчка за 440 милиона ваксини, които довеждат оборота им в последната четвърт на годината до 1 милирд паунда. В миналото тримесечие пък оборота на фирмата се утроил, пак покрай страха от A(H1N1).

Приятелят ми М. леко се ядоса на себе си, защото не е купил техни акции още лятото. Сега е вече късно. Щом и Андрю Уити, шефът на GSK, призна, че очакват сериозни печалби от противо-свино-грипните си продукти, значи времето на евтини акции и игра на борсата е минало. Който купил - купил. Останалите да си пият вече наистина студеното кафе. 

Когато с приятеля ми М. вече се чудехме дали да не преминем към обедната бира, отнякъде изпадна апетитна информация. В Световната здравна организация, тази, която бие камбана за ваксиниране, седят лекари, които са били важни клечки в развиването на ваксините. Текстът, в който открихме този факт, започна интригуващо, продължи обаче в конспиративно-доказващ стил, та се върнахме на въпроса с бирата.

След като сутринта водещият не ни предупреди за евентуална връзка между A(H1N1) и бутилка хладно пиво (нито пък ние открихме такава) се оставихме на съдбата, наляхме си по халба и зачакахме развръзката. 

Докато минаваше времето, в което да стигнем края на нашия ненаучен експеримент, започнахме да събираме професионални мнения за свинския грип. Аз се обадих на всевъжможни доктори, приятелят ми М. се зарови в интернет за да уточни международното положение.

Час по-късно и това ни омръзна, затова теглихме чертата и резултатът „за“ или „против“ А(H1N1)-паниката се оказа (почти) напълно равен. Според половината доктори медиите отново прекаляват, според другата половина – не чак толкова.

Грипна епидемия, особено с такова име, идва на медиите дюшеш. В това бяха съгласни и лекарите, с които си говорих. Сензационализирането на дадена болест, разбира се, не е започнало тия дни, ами откакто изобщо съществуват медии*.

Болестите са познати на всеки, така отпада нуждата от предварително информиране на публиката. Започва се директно, без сравнение на страшните факти с други, продължава се с хипотетичното бъдеще и евентуалното минало. Като нашето момче, водещият на сутрешния блок. И колегата му, застанал равнис-мирно на екрана.

Какво ни остава, на приятелят ми М. и на мен? Как ще се развие всичко? Поредната изкуствена паника от малкия екран? Или болест, настина страшна колкото името си? Да се ваксинираме? Или да изчакаме? Да се страхуваме?

Засега си мием ръцете. По-често от преди. И ако усетим симптоми на най-обикновен грип - при чичо Доктор. В това както нашите, така и всякакви други лекари са единодушни. 

Стигнали до този толкова дълбок и нов извод, а и взимайки предвид дадеността, че от първата бира нищо лошо не ни се случи, приятелят ми М. и аз намалихме звука на обедните новини, спогледахме се и знаехме какво ни трябва – обилен обяд. И още бира.


* Улрике Дулински, Сензационният журнализъм в Германия  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
глиган преди 14 години
разбира ти главата как е "на запад"... аман от глупави клишета! имаше допитване до звездите на великобритания, германия и франция, дали ще се имунизират и всеки отговори с не! а статия май показва простотията, лъхаща от телевизионния екран, както в българия, така и на запад. ама като не четеш...
35
0
 
0
 
! Отговори
тъпотии преди 14 години
Статията лъха на простотия и търсене на евтини сензации там, където ги няма. За разлика от България на запад хората ги е еня за здравето им и дори и ваксинацията да е излишна, все пак ще се завърти здравната система и ще направи всичко възможно да защити хората от опасността - която авторът пропуска да каже че все още и най-големите специалисти не могат да кажат реална ли е или не. В Източна Европа само ще борим труповете, други не ни остава.
34
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
Прав си!Вижда се как чорбите *** батков с удоволствие.
33
0
 
0
 
! Отговори
от чети повече преди 14 години
Така де домързя ме да проверя в гуугъл за производителя,но както виждам добре си се справил и си поправил "българското" производство.Ами сам си отговори докъде води тютюнопушенето,защо в цял свят го ограничават и се води като акцизна стока.А това за фиксираните цени-попитай в здравната комисия в парламента,там много добре знаят отговора.
32
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Тази картинка седи от много време срещу входа на кафене "Slade". Странно, че чак сега я забелязвате...
31
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 14 години
Значи болен съм от свински грип и да ви кажа си е като другия грип, никаква разлика няма. Освен това не ходя с маска и редовно (според мен) заразявам десетки души на ден. Не се притеснявайте чак толкова не е страшен.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТОЗИ КОЙТО ГО Е ПИСАЛ ТОВА Е МНОГО ЗЛЕ,И МНОГО КУХО ПАРЧЕ
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая снимка е във връзка с чорбарите, а не с грипа. Тапаци!
28
0
 
0
 
! Отговори
simo преди 14 години
tova e voina .i trqbva da ima voenno polojenie.bezplatni lekarstva i hrana za vsi4ki bolni.bezvazmezdna pomo6t za firmi,grajdani socialno slabi i t.n.6tom darjavata ne reagira za6to ni e darjava.vsi4ki s dohodi nad 50 000 da badat oblagani s dvoen danak.tova sa antikrizisni merki drygoto e bla bla bla
27
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 14 години
Колец, за нищо не ставаш!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
УЖАС!!! направо заспах над това нещо! и някои хора се мислят за интересни, леле! и какво е това съчинение-разсъждение.............
25
0
 
0
 
! Отговори
Myleena преди 14 години
Въпросният немски журналист явно чак сега открива топлата вода?!Единствените новини в статията му са, че с приятеля му М. са прикрити *** и че делничните им дни са абсолютно безделнишки!Аман от коплексирани журналистчета с претенции - стигат ми българските им колеги!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 14 години
Алооооо, братчедеее, хОди и се научи първо да пишеш !!! *** такъв!
23
0
 
0
 
! Отговори
sas до чети повече преди 14 години
Ами като не се сещаш чети повече!!! :))) Произвежда се в Латвия. АД"Олайнфапм" е производител и притежател на разрешението за употреба.:))) А аз си пуша и се чудя защо лекарствата не са с фиксирани цени като цигарите. :)))
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи сички сме наястно че този вирус е искуствено саздаден от хората даже в амазонка има лаборотория която саздава искуствени болести зада може да има заичета като нас да копуват после антиваксина защо ли е крастен свински грип поросто опита е правен вархо прасетата защото прасето има организам едно кам едно с човешкия има две причини за саздаването парвата е кризата да не засегне фирмите които саздават лекарства а втората е за отказване на свинското и да накарат хората да живеят по здравословн
21
0
 
0
 
! Отговори
чети повече преди 14 години
Ремантадин не е български,а латвийски или литовски сега не се сещам.И освен това никой ама никой не е задължен да си купува реленца или тамифлу,само най-изперкалите и вманиачени субекти се докарват до там.И не ми е ясно какво са ти виновни тези произвеждащи ваксини или пък аптеките.И аз не харесвам цигарите ама не плюя наляво и надясно.
20
0
 
0
 
! Отговори
nofx преди 14 години
daaaa i az go izpitah s doma6na rakia. Izbi si4ko rakiata - bolki v gyrlo, ka6lica ... Evala na rakiikata 4e si i iskarahme veselo :) Zaebete lekarstvata :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Виж и тук преди 14 години
http://krizata.blog.bg/***/2009/11/08/koi-se-stremi-kym-globalna-pandemiia.431324
18
0
 
0
 
! Отговори
глупости преди 14 години
...умирали 4000 от грип - това е "стъкмистиката" на нашите лекарисато не знаят от какво е - пишат РВЗ - грипнаучени са добре от тошово време как да завамват и прикриват...Бг лекари и статистика е като всичко друго в Бг - лъжа и измама
17
0
 
0
 
! Отговори
Проверено! преди 14 години
Вирусът мре от алкохол. Значи бях 3 дни с грип - болки в стомаха, болки в гърлото, кашлица и т.н. Вчера започна да ме боли и цялото тяло и се появи кашлица. Снощи бях на рожден ден и пих около 300мл ракия - днес съм чисто нов, напълно здрав! Надявам се, че не е временно.